• onze waardering

Herbas - David van Steenkiste RECENSIE

Recensie: Herbas - David van Steenkiste

Soms bij een boek vraag je je af: Wat is nu eigenlijk de bedoeling geweest van de auteur? Met Herbas heb ik dat ook. Een echt kookboek is het niet. Er staan wel recepten in, maar dan vooral van gastchefs en overwegend luxe hapjes, sauzen en dranken. Een kruidengids is Herbas zeker ook niet. Er zijn beschrijvingen van veel kruiden, maar bij lange niet van allemaal en ook niet van de kruiden die wij doorgaans in de keuken gebruiken. David van Steenkiste wil ons vooral warm maken om meer te kokkerellen met kruiden, om ze zelf te planten en je te prikkelen om er nieuwe technieken mee uit te voeren. Je kan ze ook zelf plukken natuurlijk of kopen.

Herbas is het bedrijf van David van Steenkiste. Van daaruit levert hij bijzondere kruiden en bloemen aan de horeca, waaronder enkele hele groten als bijvoorbeeld Pure C. Uiteraard trekt David van Steenkiste ook nog steeds de natuur in om kruiden te zoeken. In Herbas wil hij jouw stimuleren om dit ook te doen. Plukken mag, maar dan wel uitsluitend voor eigen gebruik en zonder de plant onnodig te beschadigen. Het boek geeft een overzicht van welke kruiden je in welk jaargetijde het beste kan vinden in je moestuin of in het wild. Herbas is dan wel weer geen boek dat je mee kan nemen als gids of dat beschrijft hoe je je kruidentuin inricht. David verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar de app plantAPP. Wel geeft hij en overzicht van hoe je kruiden en bloemen kan verwerken en bewaren. Ook de 'gewone' kruiden als bieslook en peterselie vind je in dit hoofdstuk.

In het uitgebreide hoofdstuk 'Kruiden' vinden we een uitgebreide beschrijving van zo'n 50 kruiden die misschien minder alledaags zijn: bernagie, mosterdbloem, kamille en watermunt, maar ook brandnetel, zonnebloem en viooltjes. Per kruid staat aangegeven waar ze lekker bij zijn, of je ze zelf kan kweken of in het wild kan plukken en wanneer ze geoogst kunnen worden. Ook wordt aangegeven wat de smaak is: zuur, bitter, zout, zoet of umami.

Omdat ik zelf ook een kruidentuin heb, niet zo luxe als die van Herbas en wel met gewone kruiden als munt, bieslook, peterselie, tijm, laurier en rozemarijn, besloot ik daar twee gerechten mee te maken. Voor de Boeuf Bourguignon maakt ik een bouquet garni met peterselie, laurier, rozemarijn en tijm en bij de eendenborst aten we gebakken champignons met een zelfde bouquet garni en rozemarijnaardappels uit de oven. Heel graag wilde ik ook nog de brandnetelsoep maken uit het boek, maar blijkbaar was het daar toch niet helemaal het seizoen voor. Daar waar ik mij altijd bezeer aan de hoge brandnetels vond ik er nu geen. Die blijft dus zeker staan voor het najaar, wanneer ik me weer in bochten moet wringen om ze te ontwijken. Binnenkort drinken we zeker ook lavendelwodka, maar die moet eerst nog twee weekjes rusten.

De ruim 50 recepten in Herbas zijn goed maakbaar. Verwacht geen hele maaltijden, maar vooral wat luxere hapjes en drankjes. Dankzij de bijzondere kruiden kan je je gasten daar aardig mee verrassen. Ga vooral zelf experimenteren met de tips uit het boek en trek er op uit om zelf kruiden te plukken!

Recensie: Herbas - David van Steenkiste

Herbas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  • Eenvoudige gerechten met een overvloed aan kruiden en eetbare bloemen
  • Met degelijke achtergrondkennis bij de planten
  • Met gastrecepten van bevriende topchefs en passende schilderijen van Arne Quinze

  David Van Steenkiste kweekt verschillende vaak onbekende kruiden en eetbare bloemen, maar hij trekt ook nog regelmatig de vrije natuur in om ze zelf te plukken. Heel wat Belgische en Nederlandse chefs zijn bij hem kind aan huis, want kruiden en bloemen worden steeds populairder op het bord en in cocktails. In Herbas worden de kruiden op een originele manier in hartige en zoete gerechten verwerkt.

  Chefs Hendrik Dierendonck, Sofie Dumont, Nick Coppens, Ran Van Ongevalle, Bert Castermans, Ruige Vermeire en Gaël Byl leverden met plezier enkele gastrecepten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen