• onze waardering

Wat wij willen - Isabel Allende RECENSIE

Recensie: Wat wij willen - Isabel Allende

Behalve door haar romans, zoals Het huis met de geesten of Inés, vrouw van mijn hart, kun je Isabel Allende ook kennen van meer persoonlijke boeken als Paula, over het ziekbed van haar dochter. Haar nieuwste boek valt in die laatste categorie. Allende schrijft in Wat wij willen over de rol die feminisme in haar leven speelt, van haar kindertijd tot nu toe. Geen fictie dus, maar echte herinneringen, met name over de vrouwen in haar leven en over wie haar geïnspireerd hebben. Maar ook over zaken waarover zich opwindt zoals femicide (het doden van vrouwen door mannen omdat ze vrouw zijn), over de #MeToo-beweging en over de coronapandemie.

Om met dat laatste onderwerp te beginnen: wat kun je als internationaal bestsellerauteur met jeukende vingers beter doen in een gesloten wereld dan achter je bureau gaan zitten en schrijven? Het kan heel goed dat Wat wij willen zo ontstaan is. Maar gelukkig voelt het niet alsof Allende zich er makkelijk vanaf maakt. Ze heeft ook wel echt iets te vertellen, en de passie waarmee ze haar verhaal vertelt, maakt haar heel eenvoudig tot inspiratiebron voor iedereen die het leest. En ze schrijft ook niet zomaar wat. Volgens Allende biedt de coronapandemie ons de kans na te denken over de vraag in watvoor wereld wij willen leven. Ze hoopt dat dit leidt tot drastische veranderingen op het gebied van gelijkwaardigheid voor iedereen.

Behalve langs stevige meningen neemt Allende haar lezer in Wat wij willen ook mee door haar leven. Ze vertelt over haar moeder Panchita, wier leven grotendeels in het teken stond van het volgen van haar echtgenoot. Ook Paula, Allende's jong overleden dochter komt voorbij. En haar huwelijken, waarbij ze met veel liefde schrijft over hoe ze haar huidige echtgenoot leerde kennen. Die liefde voor de mensen om haar heen, is voelbaar in de woorden die ze aan hen wijdt. Net als de passie die ze voor 'de vrouwenzaak' voelt duidelijk naar voren komt in bijvoorbeeld haar verontwaardiging over geweld tegen vrouwen. Wat wij willen is een voor Allende's doen dunne boekje. Het leest makkelijk weg, maar door de urgentie van het onderwerp en de overtuiging van de auteur maakt het wel veel indruk.

Recensie: Wat wij willen - Isabel Allende

Wat wij willen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Wat wij willen neemt Isabel Allende ons mee op haar meest persoonlijke en emotionele reis in jaren. Ze vertelt over de belangrijke rol die het feminisme in haar leven speelt, van haar kindertijd tot nu. Ze roemt de vrouwen die haar leven richting hebben gegeven, zoals haar moeder Panchita, haar dochter Paula en haar literair agent Carmen Balcells. Maar ook schrijvers als Virginia Woolf en Margaret Atwood en vele anderen hebben haar geïnspireerd om zich in te zetten voor vrouwenrechten en om te strijden tegen achterstelling en discriminatie.

    Vandaar dat ze ook met grote betrokkenheid schrijft over actuele thema's als de #MeToo-beweging en het leven in tijden van een wereldwijde pandemie. En dat alles doet Allende met die onmiskenbare passie voor het leven en de aanstekelijke overtuiging dat er ook op haar leeftijd alle tijd is voor de liefde.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen