• onze waardering

Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc - Vivian den Hollander RECENSIE

Recensie: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc - Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet zijn dikke vrienden en bovendien echte speurneuzen. Tijdens een wandeling op straat zien ze een diefstal. Spekkie schrijft enkele zaken op in haar opschrijfboekje, een boekje dat ze steeds op zak heeft, want je weet maar nooit of er iets verdachts gebeurt...

Tijdens de middag gaan Spekkie en Sproet samen naar het circus. Goochelaar en messenwerper Manolo Zapato treedt op in circus 'Fantastico'! Spekkie en Sproet zijn benieuwd naar zijn magische trucs. In het circus mogen ze zelfs helpen bij zijn grote verdwijntruc.

Maar even later verdwijnen ze ook echt...

Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc is een boek over Spekkie en Sproet en maakt deel uit van een detectivereeks voor beginnende lezers vanaf 7 à 8 jaar.

Er zijn al heel wat delen uitgegeven over Spekkie en Sproet en elk deel kan je als afzonderlijk boek lezen. De karakters worden ook in het eerste hoofdstuk telkens wat uitgediept, zodat je meteen kan volgen wie er meedoet.

In elk verhaal zijn het vaak dezelfde vaste en herkenbare personages die meedoen, maar komen er ook wel enkele nieuwe personages bij, kenmerkend voor dat boek.

Spekkie heet eigenlijk Marloes, maar ze is dol op spekjes, vandaar 'Spekkie'. En Sproet heet gewoon zo omdat hij veel sproeten heeft. Makkelijk te onthouden voor kinderen dus.

Ze zijn dikke vrienden, dol op avontuur en lossen vaak allerlei verdachte zaken op. Twee speurneuzen dus!

Het boek is goed opgebouwd, korte hoofdstukken met eenvoudige, vlot te lezen zinnen waar uiteraard de nodige spanning wordt opgebouwd door Vivian den Hollander, de auteur van dit leuke leesboek. Vivian schreef al meerdere kinderboeken waaronder ook 'Piraat Kaat', een AVI-meegroeiboek. Door haar luchtige schrijfstijl is het boek erg vlot te lezen! Ook door de vele grappige en spannende momenten die het olijke duo Spekkie en Sproet beleven, zullen kinderen dit verhaal zeker leuk vinden.

Juliette de Wit maakte de zwart-wit illustraties in Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc. Door de heldere lijnen en vormen heeft ze een zeer herkenbare stijl, nog leuker zouden de illustraties in kleur zijn, zoals te zien is op de kaft van het boek. Vooral het thema circus is een erg aantrekkelijk en dankbaar thema om via de illustraties met kleuren te werken. Dit zou de tekst nog meer versterken.

Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc is makkelijk zelf te lezen vanaf 8 jaar, maar ook heel geschikt als voorleesboek. Vermits het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken, kan er elke dag een stukje voorgelezen worden. 

Wie fan is geworden van het duo Spekkie en Sproet, kan dus nog een heleboel andere boeken lezen over dit olijke duo. Er is zelfs een heus 'Zelf lees boek' verschenen met drie spannende verhalen (en mét kleurrijke illustraties)! Op de website van kinderboeken.nl kan je zelfs heel wat downloads terugvinden over deze serie met lesbrieven en toffe kleurplaten!

Kortom: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc is leuke en ontspannende lectuur dus, voor kinderen vanaf 8 jaar, die bovendien kunnen doorlezen omdat het een boek is uit een hele serie boeken over Spekkie en Sproet!

Recensie Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc - Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet - Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op weg naar huis zien Spekkie en Sproet een beroving. Maar dat zijn ze gauw vergeten als ze die middag naar het circus gaan. Goochelaar en messenwerper Manolo Zapato treedt op! Spekkie en Sproet mogen helpen bij de grote verdwijntruc. Ze kunnen niet weten dat ze even later zelf ook zullen moeten verdwijnen...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

 • Nieuwste Thor: Love and Thunder trailer is uit!

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen