• onze waardering

De zomer waarin ik in een caravan woonde - Evelien Feltzer RECENSIE

Recensie: De zomer waarin ik in een caravan woonde - Evelien Feltzer

De ouders van Juno kopen een camping aan de andere kant van het land. En dat betekent dat Juno moet verhuizen, vlak voor ze naar groep 8 gaat. Dat betekent ook dat ze afscheid moet nemen van haar beste vrienden en ze de eindmusical in groep 8 mist met al haar klasgenoten. Een ergere zomer kan het niet worden. Daarom besluit Juno aan haar ouders te laten merken hoe boos ze is door geen stap buiten de caravan te zetten, waarin ze tijdelijk wonen op de camping. Het lot besluit echter anders, want als er brand is bij de buurvrouw moet Juno wel naar buiten. Die bewuste nacht ontmoet ze Dean en er ontstaat een vriendschap. Zou het Juno lukken om zich thuis te voelen op haar nieuwe plek?

De zomer waarin ik in een caravan woonde is een jeugdroman die je nog lang bij zal blijven. Schrijfster Evelien Feltzer begint het verhaal direct, waardoor je er ook meteen middenin zit en je zeker nieuwsgierig wordt gemaakt om verder te lezen.

Ik kom dus nooit meer uit deze caravan. Ze bekijken het maar. Echt niet dat ik me hier ooit thuis ga voelen. Ook al probeert papa het nog zo hard, zoals nu. Daar staat hij weer met die sullige glimlach. Die heeft hij al sinds we hier zijn. Maar het was natuurlijk ook zíjn idee om te verhuizen.’ (p.6)

De onmacht van Juno grijpt je naar de keel. Want ja, we kunnen ons allemaal voorstellen hoe erg het is als je ouders verhuizen naar de andere kant van het land. En dat net in de zomer voordat ze naar groep 8 gaat. Dus als Juno besluit haar ouders dwars te zitten, begrijp je dat als lezer helemaal. Het verhaal wordt vanuit Juno verteld, wat zorgt voor de optimale beleving. Juno is natuurlijk een meisje van een jaar of 11 of 12, dus het is hier en daar wat dramatisch. Maar als lezer vraag je je wel steeds af of het het allemaal waard is, waar de ouders van Juno voor hebben gekozen. Het verhaal brengt het thema verhuizen eigentijds en realistisch naar voren. En het enige wat je als lezer wilt doen, is Juno een dikke knuffel geven en zeggen dat alles goed komt.

Evelien Feltzer heeft een vlotte schrijfstijl, zonder te veel poespas. De hoofdstukken zijn redelijk kort, wat zorgt dat het boek makkelijk leesbaar is. De hoofdstukken hebben allemaal originele titels, die je vaak niets zeggen voordat je aan het hoofdstuk begint. Maar als het hoofdstuk uit is, klinkt de titel heel logisch en begrijpelijk.

De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is op een camping in Drenthe. Een camping waar het gezellig is en je als kind graag wilt zijn. Waar Juno hiervoor heeft gewoond, wordt niet verteld, alleen dat het tweehonderdendrie kilometer verderop is. De mensen op de camping zijn ook allemaal alleraardigst. Op de avond van de brand ontmoet Juno Dean. Dean komt al zijn hele leven op de camping, omdat zijn vader er werkt. Vanaf het eerste moment is er een klik tussen Juno en Dean.

‘Mag ik straks met jou en Dean terug naar onze caravan lopen?’ vraagt Maura.

‘Als dat van je ouders mag,’ zeg ik.

‘Vast wel. Als het met Dean is, vinden ze alles best. Ze denken dat hem nooit iets kan gebeuren, omdat zijn vader de baas van de bewaking is.’

Dat gevoel heb ik ook, al ken ik Dean nog maar net.’ (p.40)

Door Dean komt Juno weer buiten de caravan en ontdooit ze langzamerhand. Dat hem nooit iets kan gebeuren, is niet waar. Daar komt Juno in de loop van het verhaal achter. Een mooi bruggetje van de schrijfster om duidelijk te maken, dat er altijd ergere dingen zijn en dat ieder huisje zijn kruisje heeft.

De zomer waarin ik in een caravan woonde haalt best heftige thema’s aan, die wonderschoon in een realistische vorm zijn gegoten. Verhuizen heeft altijd impact, voor jong en oud. Maar vriendschap en familie blijft altijd. Die boodschap draagt Evelien Feltzer heel duidelijk uit. Niet te belerend, maar je kan er ook niet omheen. Ik denk dat dit boek veel kinderen kan helpen als ze gaan verhuizen. En ook als je niet gaat verhuizen, is het een wonderschoon boek die je zeker bij zal blijven.

Recensie: De zomer waarin ik in een caravan woonde - Evelien Feltzer

De zomer waarin ik in een caravan woonde

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Juno baalt als een stekker. In de zomer voor ze naar groep 8 gaat kopen haar ouders een camping in een gehucht aan de andere kant van het land. Voor Juno voelt het als de andere kant van de wereld. Dag vrienden. Dag hoofdrol in de musical. Om haar ouders te laten voelen hoe boos ze is, besluit ze geen stap buiten de caravan te zetten waar ze tijdelijk wonen. Alles verandert als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móét. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te gaan voelen op de allerlaatste plek waar ze ooit wilde wonen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen