• onze waardering

Soldaat van het Noorden - Bram Baptist  RECENSIE

Recensie: Soldaat van het Noorden - Bram Baptist 

Klaas is een jongen van 13 jaar levend in de oorlog. Zijn vader zit met een aantal anderen in het verzet. Ook klaas doet af en toe wel een klein klusje. Wanneer de vader van Klaas wordt opgepakt vanwege illegaal slachten vindt Klaas een briefje onder zijn kussen. Er is een verrader die alle verzetsstrijders aangeeft bij de Duitsers. De enige opdracht die Klaas nu nog rust, is de verrader opsporen en elimineren. Samen met vrienden gaat hij op een zoektocht waarbij situaties soms levensgevaarlijk worden.  

Soldaat van het noorden is een boek geschreven vanuit het perspectief van Klaas, een 13-jarige scholier die midden in de oorlog en het verzet leeft. Doordat je vanuit de ogen van Klaas kijkt voel je de ernst van de oorlog en de impact wat dit kan hebben op iemand echt.  

Bram Baptist is een schrijver die in vrij weinig bladzijden (213) toch op een vrij vlotte manier heeft kunnen neerzetten hoe het er in die tijd uitzag. Waar Bram Baptist vooral op uitblinkt is de manier van het beschrijven van gebeurtenissen en gevoelens. Ondanks dat het een jeugdboek is, is er niks mooier geschreven dan het in werkelijkheid is. De moorden, de angst maar ook of iemand te vertrouwen is, zijn elementen die uitgebreid aan bod komen. 

Klaas is een personage dat veel kenmerken heeft van een opstandige jongen die graag zijn land wil helpen. Zijn vader is een verzetsstrijder en wanneer die opgepakt wordt wakkert dit gevoel bij Klaas alleen maar meer aan. Wat gelijk opvalt als is dat er niet een bepaalde ontwikkeling is in de personages. Dit is echter geen missend iets. De indruk die Klaas achterlaat in Soldaat van het noorden is al genoeg om de lezer te intrigeren.  

In Soldaat van het noorden zijn sommige dingen fictie maar zijn er ook dingen uit het register gehaald. Dit zorgt voor een fijne mix van realiteit en fictie. Het verhaal voelt echter niet minder waar. Bram heeft het verhaal zo neergezet dat de herinnering aan Klaas Nieboer heel goed naar boven komt en ook mooi wordt herdacht op deze manier. Tel daarbij op dat er een hele gemakkelijke manier van schrijven is, en je vliegt door het boek heen. 

De inleiding is gelijk pakkend. De spanning zit erin door te lezen over een andere verzetsstrijder die opgepakt wordt en wat dit doet met de familie van Klaas. Vanuit hier leer je steeds meer over de familie en vrienden van Klaas maar ook wat voor dingen het verzet doet. De kern zit goed in elkaar en laat echt goed zien hoe gevaarlijk die tijd was. Op het einde komt alles goed samen en krijg je een einde waar je tevreden over kan zijn. Dit komt mede door het laatste hoofdstuk waarin je de ervaring van Bram leest en de impact die een bepaalde plek hem geeft.  

De conclusie is dat Klaas een echte Soldaat van het noorden is die veel heeft gedaan voor zijn land. Combineer dit met een hele fijne schrijfstijl en een verhaal dat goed in elkaar zit en dan kom je al gauw uit op 4 hartjes. Dit is zeker een boek dat veel jeugd zou moeten lezen om die tijd beter te begrijpen.

Recensie: Soldaat van het Noorden - Bram Baptist 

Soldaat van het Noorden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een avond in het voorjaar van 1943 stopt er een Duitse legertruck in de straat van Klaas Nieboer. Duitse soldaten stappen uit en arresteren een man. Hij blijkt lid te zijn van het verzet, net als Klaas' vader. Ook de dertienjarige Klaas smokkelt af en toe bonkaarten. Als zijn vader onverwachts wordt opgepakt wegens illegaal slachten, gaat het mis. Op school scheldt Klaas de geschiedenisleraar uit voor vuile NSB'er en hij moet zich melden bij de directeur. Hij wordt van school getrapt. Dan vindt hij onder zijn kussen een briefje van zijn vader met een belangrijke opdracht. In hun verzetsgroep zit een verrader. Klaas moet hem zo snel mogelijk opsporen en uitschakelen voordat er nog meer leden worden opgepakt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

 • De wake-up call - Beth O'Leary

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen