• onze waardering

Comida Mexicana - Rosa Cienfuegos RECENSIE

Recensie: Comida Mexicana - Rosa Cienfuegos

Comida Mexicana – Mexicaans eten! Daarover gaat het boek van de geboren Mexicaanse Rosa Cienfuegos. Tegenwoordig runt zij een delicatessenzaak in Sydney. Haar passie voor de Mexicaanse keuken begon pas toen ze verhuisde naar Australië om haar vader te helpen in zijn restaurant.

Rosa Cienfuegos is geboren in Mexico-stad, maar reisde het hele land door naar vrienden en familie en leerde zo de keuken van Mexico kennen. Een keuken die veel meer is dan de Tex Mex gerechten die wij voornamelijk kennen en die ontstaan zijn in het grensgebied tussen Mexico en Texas.

Hoewel tegenwoordig veel in de supermarkt verkrijgbaar is zal je voor een aantal ingrediënten toch naar een speciaalzaak moeten of online moeten bestellen. Comida Mexicana begint dan ook met een opsomming van ingrediënten voor de voorraadkast. Daarin horen onder andere Achiote, Amarant, Cajeta, Tomatillo, Nopales en Ezapote. Je zal er dus wat moeite voor moeten doen om echt Mexicaans te koken. Wat je in de supermarkt wel vindt zijn bijvoorbeeld verschillende salsa's waarin deze producten zijn verwerkt en die gerechten de typische Mexicaanse smaak geven. Rosa Cienfuegos daagt je uit zelf aan de slag te gaan. Om te beginnen met de basis, die je achter in het boek terug vindt: Tortillas, Sopes, Arroz Mexicano, Guacamole en Pico de Gallo, één van de bekendste salsa's samen met salsa verde en nog wat andere salsa's, waarin voornamelijk verschillende soorten pepers worden verwerkt.

Denk je aan Mexicaans eten, tenminste bij mij is het wel zo, dan denk je toch aan de hectiek van pubs, winkels en eettentjes in de overvolle straten van Mexico-stad, de grootste stad van het westelijk halfrond, die ogenschijnlijk dag en nacht open zijn. Het eerste hoofdstuk van Comida Mexicana gaat dan ook over die snacks die op iedere straathoek te verkrijgen zijn: Totopos (bij ons bekend als tortilla-chips), Tlayudas's (pizza) en chicharrónes (crackers). Uiteraard is er een apart hoofdstuk over taco's. Uit dat hoofdstuk maakte ik de Tacos de Suadero, een tortilla gevuld met riblappen gegaard in sinaasappelsap met een topping van ui, komkommer, limoen en een tomatillo-salsa. De koriander liet ik achterwege omdat we hier in huis echte koreanderhaters hebben. Jammer, want het wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. De taco was prima. Niet echt uitgesproken van smaak die natuurlijk voornamelijk van de salsa komt.

Andere hoofdstukken zijn Garnachas, ook al echt streetfood, Tamales, eveneens eten van de straat, maar dan verpakt in maïs- of bananenblad, Torta's, een soort van reuzenbroodjes en Desserts zoals Churros die vooral heel zoet zijn. Uit het hoofdstuk Fruto de mar maakte ik nog de pescaditos. Een soort van lekkerbekjes, maar dan met een pittige pepersaus. Zeker erg lekker.

Blader je door het boek van Rosa Cienfuegos dan lijkt het wel of iedere Mexicaan enkel streetfood eet. Of dat zo is weet ik niet. Comida Mexicana is in ieder geval een heerlijke verzameling. Wanneer je een beetje moeite doet om de juiste ingrediënten te vinden, dan haal je de Mexicaanse smaak eenvoudig in huis.

Recensie: Comida Mexicana - Rosa Cienfuegos

Comida Mexicana

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Mexicaanse keuken heeft veel meer te bieden dan taco’s en guacamole. De Mexicaanse Rosa Cienfuegos laat zien hoe rijk deze keuken is in dit fraai vormgegeven kookboek. 'Comida Mexicana' biedt authentieke recepten die overheerlijk én maakbaar zijn en de Mexicaanse eetcultuur weerspiegelen. Duik de keuken in en begin bij de basis: maak zelf tortilla’s, salsa verde of roja en frijoles charros, het meest gegeten bonengerecht in Noord-Mexico. Geniet van typisch Mexicaans streetfood, bekend als carnachas, en waan je aan een eetstalletje in Mexico. Verras je tafelgenoten met de lekkerste vis-, vlees- en groentegerechtjes en sluit af met een flan Mexicano of pastel de tres leches. 'Comida Mexicana' is bovenal een praktisch kookboek: geen ellenlange lijsten met benodigde ingrediënten; de producten zijn bovendien goed verkrijgbaar en de recepturen zijn eenvoudig te volgen dankzij de heldere uitleg van de auteur. Met dit kookboek haal je de echte Mexicaanse eetcultuur in huis.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen