• onze waardering

De tweede plaats - Rachel Cusk RECENSIE

Recensie: De tweede plaats - Rachel Cusk

Een vrouw loopt tegen de schilderijen van een bekende kunstenaar aan. Ze nodigt hem uit om in het buitenhuisje op het terrein van haar en haar gezin te komen logeren. Ze hoopt met hem over zijn werk en zijn kijk op de wereld te kunnen praten en daardoor meer over zichzelf te leren, maar alles loopt anders dan verwacht. De schilder komt niet alleen, is onvriendelijk en blijkt een ontwrichtende werking op zijn omgeving te hebben.

De tweede plaats van Rachel Cusk is een apart boek. Het hoofdpersonage is de vrouw die de schilder uitnodigt. Zij wordt M genoemd en hij L, dus echte namen hebben die twee niet. De rest van de personages hebben wel gewone namen. M vertelt het verhaal aan ene Jeffers en legt hem uit wat er is gebeurd en wat er in haar omging toen L bij hen logeerde. Ze vertelt Jeffers daarnaast ook kleine beetjes over haar verleden. De lezer leert M door deze manier van schrijven van heel dichtbij kennen. Het verhaal legt dan ook veel focus op wat er in M omgaat en hoe zij haar leven en omgeving beleeft. Zo leer je bijvoorbeeld de andere personages door M’s ogen kennen, waardoor je dus ook haar gevoelens jegens die personages meekrijgt en van dichtbij ziet hoe die haar relatie met hen beïnvloeden. De tweede plaats lijkt door dit alles soms meer een karakterschets dan een verhaal.

Rachel Cusk heeft een bijzondere schrijfstijl. De nogal ingewikkelde zinnen en niet alledaagse woorden maken dat je iets soms meerdere keren moet lezen voordat je precies snapt wat er wordt bedoeld. Daardoor leest dit boek niet persé gemakkelijk, maar de manier van schrijven past wel goed bij de toon van het verhaal en bij het hoofdpersonage zelf, die natuurlijk het verhaal lijkt te vertellen. De omgeving is beeldend beschreven, waardoor je de setting goed voor je kan zien, en de schrijfstijl, de personages en het verhaal zorgen voor een aparte sfeer, die soms haast ongrijpbaar aanvoelt.

Leuk om te weten: Rachel Cusk heeft dit boek geschreven als huldeblijk aan Mabel Dodge Luhan, die Lorenzo in Taos schreef.

De tweede plaats van Rachel Cusk is een karakter-gedreven boek dat veel aandacht besteedt aan de belevingswereld van het hoofdpersonage. Het verhaal en de manier waarop het wordt vertelt, maakt De tweede plaats tot een boek dat misschien geen breed publiek aan zal spreken, maar dat vooral bij liefhebbers van dit soort diepzinnige boeken goed in de smaak zal vallen. Ik geef De tweede plaats 3 hartjes.

Recensie: De tweede plaats - Rachel Cusk

De tweede plaats

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Tweede plaats nodigen M en haar excentrieke echtgenoot Tony de kunstenaar L uit om tijdelijk zijn intrek te nemen in hun ‘tweede plaats’, een afgelegen huisje met uitzicht over zee, vlak bij hun eigen woning. Wanneer de kunstenaar de uitnodiging eindelijk aanvaardt, komt hij niet alleen, maar samen met zijn aantrekkelijke, jeugdige assistente. M komt erachter dat de kunstenaar vreemd genoeg weigert om haar te schilderen, hij lijkt er zelfs alles aan te doen om M te vermijden. Zijn gedrag tegenover Tony en de rest van de familie is vaak grillig en lomp en als de irritaties over en weer toenemen, wordt pijnlijk duidelijk waar ieders grenzen liggen.
  Tweede plaats is een duistere komedie die laat zien wat het betekent om niet op nummer een te staan in wat voor relatie dan ook, of het nu die tussen één kunstenaar en de mensen om hem heen is, tussen een moeder en een dochter, of tussen een man en een vrouw.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

 • De verhaaltjesboom - Marianne Busser & Ron Schröder

 • Koken met kinderen: Lekker veggie - De kookhoek

 • Een vriendschap - Silvia Avallone

 • Voor het donker thuis - Riley Sager

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen