• onze waardering

De nieuwe jongen - David Almond RECENSIE

Recensie: De nieuwe jongen - David Almond

In de klas van Maxie en Daniel op de Darwin Basisschool komt een nieuwe jongen, George genaamd. Hij ziet er heel bleek uit en heel netjes, maar loopt zeer stroef en staart voor zich uit. Hij gedraagt zich ook een beetje eigenaardig...

Bovendien is hij heel slim, eet hij graag chips en kan hij bij voetbal zelfs een wonderdoelpunt maken vanop 18 meter afstand! En dat vinden Maxie en Dan, die z'n nieuwe vrienden zijn geworden, toch ook wel belangrijk.

Maar gaandeweg ontdekken ze meer en meer bizarre en mysterieuze feiten over George.

Zullen zijn nieuwe vrienden George kunnen helpen...?

David Almond, de auteur van De nieuwe jongen, geeft je als lezer het gevoel dat je ook werkelijk in het klaslokaal aanwezig bent. Je maakt net als de andere leerlingen, kennis met de nieuwe jongen. Bovendien krijg je ook de mening van de andere leerlingen te lezen, de nieuwe jongen gedraagt zich namelijk erg vreemd en volgens sommigen ziet hij eruit als een 'alien'. Maar Dan en Maxie kunnen hierdoor kijken en sluiten George in hun hart als nieuwe vriend. De nieuwe jongen speelt zich dus voor een groot deel af op school, in de klaslokalen. We mogen als lezer mee op stap in de creatieve lessen waarin aandacht is voor de eigen creativiteit en verbeeldingskracht van de kinderen.

Almond laat verschillende personages meespelen in dit spannende verhaal, elk met hun eigen karakter en persoonlijkheid. Zo speelt de moeder van Daniel ook mee, die de liefhebbende warme moeder is. Daniel en Maxie hebben bovendien elk hun pittig karakter.

Daartegenover staan de personages van mevrouw Kristal en meneer Zomp, die eerder afstandelijkheid en leegte voorstellen, waar ook helemaal geen liefde en warmte aan te pas komen.

Deze tegenstellingen zien we ook bij de verwijzing naar het spelen in het bos van 'Cogan', Daniel en Maxie vinden het de max om hier vrijuit te kunnen spelen, onbezonnen en in de natuur. Het vrij en onbezonnen spelen in de natuur staat haaks tegenover de technologische vooruitgang en uitvindingen, waar David Almond in dit boek ook naar verwijst.

De nieuwe jongen staat bovendien ook garant voor een nieuwe vriendschap, wat vriendschap echt betekent en hoe schoolkinderen zich kunnen inleven in anderen. Veel kinderen zullen hierin zeker elementen in herkennen bij zichzelf. Deze herkenbaarheid zal kinderen vanaf 9 jaar zeker aanspreken. 

De zwart-wit illustraties van Marta Altés ondersteunen de tekst en hebben een ietwat lossere maar vrolijke stijl. Vooral de groepsvoorstellingen zullen kinderen zeker aantrekken, omdat deze vrij gedetailleerd weergegeven worden.

Dit boek zal kinderen zeker aanmoedigen om over zichzelf na te denken. Hoe is het om een mens te zijn, wat houdt dit juist in, welke gevoelens hebben we...?

Kortom, De nieuwe jongen is een verhaal dat vlot leest, voor kinderen vanaf 9 jaar, met leuke dialogen, een spannend avontuur met een fijne vriendengroep omgeven met een filosofische manier van denken en een interessant einde!

Recensie: De nieuwe jongen - David Almond

De nieuwe jongen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Er komt een nieuwe jongen in de klas, en iedereen vindt hem een beetje vreemd. Maar hij is goed in voetbal, hij is slim en grappig en houdt van chips, en dat is het belangrijkste voor zijn nieuwe vrienden Dan en Maxie. Want wie bepaalt eigenlijk of iemand vreemd is, of normaal?
    Maar langzamerhand ontdekken ook zij dat George veel bijzonderder is dan ze vermoedden. Als ze te weten komen dat George in gevaar is, willen ze er alles aan doen om hem te redden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen