• onze waardering

De Henna-kunstenares - Alka Joshi RECENSIE

Recensie: De Henna-kunstenares - Alka Joshi

Alka Joshi ontroert met roman over zussen in India

Wat gebeurt in je kinderjaren beklijft. Dat geldt in hoge mate voor Alka Joshi. Ze is pas negen jaar als ze verhuist van India naar de Verenigde Staten. Oud genoeg om het grote verschil in de bejegening van de vrouw te ervaren. Haar moeder werd op haar achttiende uitgehuwelijkt en baarde in korte tijd drie kinderen.

Een gegeven dat zich vastzette in haar geheugen. Toen zich de auteur in haar ontwikkelde hoefde ze niet lang te zoeken naar een thema voor haar eerste roman. In De Henna-kunstenares beschrijft ze het leven van de zeventienjarige Lakshmi die in datzelfde India wordt uitgehuwelijkt Ze verlaat haar echtgenoot, vestigt zich elders, vestigt zich als hennakunstenares. Ze kan goed in haar onderhoud voorzien. Toch is er de blijvende vernedering door de rijke vrouwen aan wier voeten ze ligt.

Haar leven verandert opnieuw als haar echtgenoot op de proppen komt met bij zich een meisje dat een jongere zus blijkt te zijn van het bestaat waarvan ze geen flauw vermoeden had. Intensieve p[opgingen om het contact met haar ouders te herstellen mislukten. Die vinden het diep in hun hart waarschijnlijk wel moedig om aan het geëigende lot te ontsnappen, maar zoiets doe je nu eenmaal niet…..

Het levert een verhaal op waarin snel van de ene naar de andere gebeurtenis wordt geschakeld.  Wanneer  het in Nederland zo is dat je maar moeilijk m een kwartje wordt als je voor een dubbeltje geboren bent dan is dat in India volstrekt uitgesloten om aan je lot te ontkomen. Dat nu is de teneur van deze roman. Een boek dat door een geboren en getogen Indiase niet betere geschreven had kunnen worden. Joshi verschaft haar lezers een gevoelige kijk in het leven van de vrouw in India die haar hoofd in de schroef van het ja heeft als de man haar iets opdraagt.

De vroeg verloren onschuld van onwetende meisjes loopt als een orde draad door dit epos. Het raakt je diep, jaagt opstandigheid aan. Boeiend met een interessante plot. De Henna-kunstenares draagt in hoge mate bij aan het inzicht in een cultuur die haaks staat op die van de onze. Levert respect op voor vrouwen als Lakshmi die zich niet neerleggen bij de man-vrouw-verhouding en bij de maatschappelijke wantoestanden. En passant opent Joshi de ogen voor het kwaad van koloniale overheersing, in dit geval door de Britten in India. En voor het één op één overnemen van ontmenselijking door de nieuwe heersers uit eigen land. Wie India en het lot van de Indiase vrouw wil leren kennen kan niet om dit boek heen. We zien uit naar de verfilming met Freida Pinto in de hoofdrol.

Recensie: De Henna-kunstenares - Alka Joshi

De henna-kunstenares

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De zeventienjarige Lakshmi ontsnapt begin jaren vijftig aan een gedwongen huwelijk. Ze verlaat haar boerendorp en komt terecht in Jaipur, de befaamde ‘roze stad’ in de Indiase deelstaat Rajasthan. Lakshmi weet zich staande te houden als hennakunstenaar, haar originele ontwerpen maken haar tot de favoriet van de rijkste vrouwen van de stad. Tijdens het schilderen hoort ze alle geheimen aan van haar klanten en ze moet heel voorzichtig en discreet opereren om niet het slachtoffer te worden van jaloerse en kwaadwillende concurrenten.
    Het lukt Lakshmi om onafhankelijk te leven, maar op een dag staat haar man voor haar neus met in zijn kielzog een jong meisje – een zusje van wier bestaan Lakshmi niets afwist. Ineens lijkt haar zorgvuldig opgebouwde wereld weer in te storten, en Lakshmi zal moeten vechten om haar vrijheid te behouden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen