• onze waardering

De goede dieven - Katherine Rundell RECENSIE

Recensie: De goede dieven - Katherine Rundell

Vita's opa woonde in een familiekasteel net buiten New York, maar Sorrotore eist met een list het kasteel op. Als haar opa berooid naar een klein flatje in de stad verhuist, zoeken Vita en haar moeder hem op om hem mee naar Engeland te nemen. Terwijl haar moeder op de formele manier probeert het kasteel terug te krijgen, bedenkt Vita een slim plan met haar nieuwe vrienden uit New York: Samuel de acrobaat, Arkady de "dierenfluisteraar" en Silk de zakkenroller. Weet dit komische gezelschap Sorrotore te slim af te zijn en het kasteel terug te geven aan Vita's opa?

Katherine Rundell is een van de meest besproken kinderboekenschrijfsters van het moment. En als je De goede dieven leest, snap je waarom. Met een pakkende schrijfstijl weet Katherine Rundell de aandacht van de (jonge) lezer vast te grijpen en niet meer los te laten. Vita gaat op avontuur, en wat voor een avontuur! Het verhaal is spannend, grappig en vol (nieuwe) vriendschappen.

Toch vraag ik me af in hoeverre De goede dieven de jonge lezer aanspreekt. Het verhaal speelt zich af in 1920 in Manhattan. De vader van Vita is overleden tijdens de Eerste Wereldoorlog, ze gaan met een stoomschip naar New York en Vita heeft op jonge leeftijd polio gehad, waardoor ze haar linkerbeen niet goed kan belasten. Dat is niet te vergelijken met 'onze tijd'. Gelukkig weet Vita al heel snel vriendschap te sluiten met twee circusjongens die tijdelijk aan de andere kant van de straat wonen in een theater met honden, paarden en olifanten. Ook dat lijkt niet helemaal meer van deze tijd.

Hoewel deze "ouderwetse" insteek de jonge lezer minder goed weet te binden aan het verhaal, wekt de enthousiaste, kinderlijke fantasie van Katherine Rundell in De goede dieven aanstekelijk. Vita en haar vrienden gaan op avontuur en niets is te gek. Van geheimen onder de grond, kastelen met kluizen en torens en chique feestjes in dure hotels, in De goede dieven vindt je het allemaal. 

Katherine Rundell weet hele sterke karakters op papier te zetten, waardoor je gemakkelijk een band opbouwt met de personages. Thema's als vriendschap en avontuur zijn tijdloos en met een verrassend plot is De goede dieven een leuke toevoeging aan de boekenkast. Toch lijkt het verhaal niet altijd compleet, er zijn soms hiaten in het verhaal. Het verhaal wordt verteld vanuit de alwetende verteller, die op sommige momenten een beetje bijzondere (overtollige) informatie geeft. Bijvoorbeeld de volgende passage: "Zijn behoedzame gezichtsuitdrukking was niet verdwenen - dat zou ook nooit gebeuren, tot de dag dat hij stierf (niet wereldberoemd zoals hij verdiende, maar evenmin alleen. Het jaar na zijn dood danste zijn kleinzoon in Carnegie Hall)". 

Eind goed, al goed. De goede dieven is een spannend, avontuurlijk verhaal over Vita, twee circusjongens en een zakkenroller in New York. De kinderlijke fantasie van Katherine Rundell wordt ondersteund met treffende illustraties voorafgaand aan ieder hoofdstuk. Het verhaal heeft verassende wendingen, maar is soms lastig te begrijpen. Dit komt zowel omdat het verhaal niet altijd duidelijk wordt verteld als omdat het verhaal niet altijd in de belevingswereld van jonge tieners past.

Recensie: De goede dieven - Katherine Rundell

De goede dieven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De goede dieven is een verrukkelijke en avontuurlijke jeugdroman van prijswinnend auteur Katherine Rundell, bekend van o.a. De ontdekkingsreiziger en de prikkelende essay Waarom je kinderboeken moet lezen, zelfs al ben je oud en wijs.

    Manhattan, 1920. Na een lange bootreis komt Vita Marlowe samen met haar moeder in Amerika aan. Er is werk aan de winkel. Een beruchte oplichter heeft het huis en alle bezittingen van haar grootvader Jack gestolen. Vita is vastberaden om haar grootvader op te vrolijken en verzint een list om het huis terug te krijgen. Samen met een jonge zakenroller en twee circusjongens smeedt Vita een extreem gevaarlijk plan: ze gaan de grootste overval ooit plegen. Maar wat zijn ze bereid om op te geven om dit onrecht recht te zetten?

    Katherine Rundell is een van de belangrijkste Britse auteurs van dit moment. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn haar boeken zeer geliefd bij kinderen en hun (groot)ouders. Eerder verschenen van haar ook: Feo en de wolven, De ontdekkingsreiziger en Sophie op de daken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen