• onze waardering

Hoe mooi wij waren - Imbolo Mbue RECENSIE

Recensie: Hoe mooi wij waren - Imbolo Mbue

In Hoe mooi wij waren wordt het verhaal verteld van een groep leeftijdsmaatjes uit een dorp in West-Afrika. Ze gaan de strijd aan met een oliemaatschappij die hun dorp vervuild en de inwoners ziek maakt.

Het verhaal van Hoe mooi wij waren is helaas een verhaal waarvan je weet dat er duizenden van zijn in de realiteit. Hoe mooi wij waren geeft een inkijk in het leven van de mensen in het dorp Kosawa en de hoop en wanhoop die in een dergelijke strijd zo dicht bij elkaar kunnen liggen. Vanuit het perspectief van verschillende mensen uit de omgeving van Thula, die voorop gaat in de strijd en uiteindelijk het gezicht hiervan wordt, wordt het verhaal van het dorp Kosawa verteld. Door de deze verschillende perspectieven kan er via verschillende kanten achtergrondinfo worden toegevoegd en leer je verschillende visies kennen. Daardoor begrijp je nog beter in welke onmogelijke positie het dorp Kosawa zit. Het verhaal speelt verspreid over enkele decennia en door deze perspectief wisselingen blijft het verhaal ook boeiend. Het verspringen van heden naar verleden en weer terug in sommige perspectieven, bijvoorbeeld bij Yaya en Sahel zorgen voor een fijne afwisseling in de strijd tegen de oliemaatschappij.

Het kost even tijd om in het verhaal van Hoe mooi wij waren te komen en te wennen aan de schrijfstijl van Imbolo Mbue. Ze schrijft heel beeldend en gebruikt daarom veel woorden om iets te schrijven. Dit gaat ten koste van het tempo in het verhaal waar je aan moet wennen. Het past wel bij de langdurige strijd in het verhaal en de wanhoop die de personages daardoor voelen. Eenmaal in het verhaal voel je sterk de verbinding met het dorp Kosawa en voel je het verdriet, en soms ook de vreugde, van het dorp. Parallel aan het verhaal over de strijd tegen de oliemaatschappij speelt ook de verandering in cultuur door inmenging van de Westerse wereld en het steeds meer beschikbaar worden van onderwijs. De ontwikkeling van Thula is hier een mooi voorbeeld van. Ze is van zichzelf al vrijgevochten maar doordat ze de kans krijgt om in Amerika te gaan studeren ontwikkelt ze zich als een strijder voor een beter leven voor haar dorp en land. Als ze alles wat ze heeft geleerd in de praktijk wil gaan brengen in haar geboorteland zorgt dit voor veel strijd en weerstand.

De schrijfstijl van Imbolo Mbue is, wanneer je er eenmaal aan gewend bent, prettig, toegankelijk en raakt je recht in je hart. Een andere manier van schrijven zou ook niet passen bij een indrukkenwekkend verhaal als Hoe mooi wij waren. Van het begin tot het einde neemt ze je mee in het leven van Thula en haar dorpsgenoten. Het kost dan ook geen moeite om je in te leven in de personages. Een ander pluspunt van Hoe mooi wij waren is dat Imbolo Mbue het verhaal niet mooier heeft gemaakt dan dat het in werkelijkheid zou zijn gegaan. Er is veel verdriet en verlies en vaak loopt het verhaal niet zoals je zou willen dat het loopt.

Samengevat is Hoe mooi wij waren een indrukwekkend boek wat een echte aanrader is voor de lezer die graag nadenkt over hoe onze wereld in elkaar zit en graag iets leert over de cultuur van West-Afrika.

Recensie: Hoe mooi wij waren - Imbolo Mbue

Hoe mooi wij waren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na het wereldwijde succes van haar debuut Zie de dromers verrast de Kameroense auteur Imbolo Mbue met een spraakmakende en aangrijpende roman over de uitbuiting van mens en milieu door multinationals en corrupte regeringen. 

  Rond het dorp Kosawa aan de kust van West-Afrika boort een Amerikaanse oliemaatschappij zonder toezicht naar olie. Lekkende pijpleidingen verwoesten de akkers en kinderen worden doodziek van de giftige stoffen in het drinkwater. Beloftes om het dorp te beschermen worden nooit waargemaakt, en de lokale overheid zit volledig in de zak van de Amerikanen.

  Maar dan besluiten de inwoners van Kosawa terug te vechten. Vanuit het perspectief van de dorpelingen vertelt Imbolo Mbue in Hoe mooi wij waren wat er gebeurt als een gemeenschap in opstand komt tegen de rücksichtslose uitbuiting door hebzuchtige multinationals. Hoe mooi wij waren is een aangrijpende en zeer actuele roman waarin optimisme en wanhoop op weergaloze wijze samenkomen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste Young Adult liefdes

 • Recensie: De Sims 4: Fashion Street Kit & Incheon Kit | 2 hartjes

 • Labyrint - Inge Verbruggen

 • Ik zie, ik zie... - Ellie Marney

 • Recensie: No Time to Die

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen