• onze waardering

Trek - Charlotte Kleyn RECENSIE

Recensie: Trek - Charlotte Kleyn

In Trek ontdek je wat reizigers zoal aten van de veertiende tot de twintigste eeuw. Eten onderweg is duidelijk iets van alle tijden, toch zijn er duidelijke verschillen tussen vroeger en nu.

Charlotte Kleyn vertelt ons hoe eten vroeger werd bereid op een schip of trein, welke ingrediënten reizigers zoal tegen kwamen en wat ze er mee maakten, wanneer picknicken juist ontstond en zoveel meer. Al deze informatie met bijhorende historische recepten verzamelde ze in haar nieuwste boek Trek.

Wanneer je Trek in je handen neemt en doorbladert is het je al snel duidelijk dat dit geen standaard kookboek is. In tegenstelling tot de meeste klassieke kookboeken legt Charlotte Kleyn in Trek de focus op de historische achtergrond en het informatieve gedeelte rond het ontstaan van de recepten.

Het boek bevat dan ook heel veel leestekst in tegenstelling tot de recepten die in mindere mate aanwezig zijn. Tussen de tekst staan ook verduidelijkende foto's van voorwerpen en scènes uit de geschiedenis. De recepten zelf bevatten geen foto's. Soms is het daardoor wel moeilijk om je voor te stellen hoe een gerecht er juist uit ziet, of hoe het eindresultaat er zou moeten uitzien.

In totaal verzamelde Charlotte Kleyn zo'n vijftig recepten gaande van een ontbijt tot diner, desserts, gebak, drankjes, sauzen enzoverder. Omdat de recepten telkens bij de historische informatie horen staan ze ook in die volgorde in het boek en niet volgens categorie. Wel kan je gebruik maken van het handige receptenregister achteraan het boek om recepten met specifieke ingrediënten snel terug te vinden.

Ik was zelf erg benieuwd naar het gebak en de desserts van vroeger dus testte met plezier het recept voor de bolussen met rozenwater en kardemom en de gegrilde ananas met koksroom en limoen.

Bolussen met rozenwater en kardemom

Over bolussen had ik al veel gehoord maar ik had ze nooit eerder gemaakt of gegeten. Dat bolussen al zo lang bestonden, wist ik ook niet, ik keek er dan ook naar uit om dit recept te testen.

Het recept voor de bolussen is vrij eenvoudig en vergt vooral wat kneedwerk en geduld. Eens het deeg klaar is en de bolussen gerezen en gevormd zijn is het nog maar een kwestie van kort afbakken in de oven en ze omgekeerd laten afkoelen.

De bolussen waren heerlijk kleverig maar tegelijk ook luchtig. Het rozenwater en de kardemom geven de bolussen een bijzondere toets en passen erg goed bij het geheel. Wat mij betreft is dit recept zeker een topper.

\

 

Gegrilde ananas met kokosroom en limoen

Dit eenvoudige recept klonk als een heerlijke afsluiter van een geslaagde barbecue. Helaas werkte het weer niet echt mee de afgelopen periode maar gelukkig gaf Charlotte Kleyn in haar recept aan dat je de ananas ook perfect in een grillpan kan grillen.

Dit dessert is echt super simpel, al moet ik wel bekennen dat het stijf kloppen van de kokosroom zowat onmogelijk was, hoe lang of hard ik ook klopte, de kokosslagroom bleef vloeibaar. Ik besloot dan ook uiteindelijk te kiezen voor kokos yoghurt zoals aangegeven werd als alternatief in het recept.

De combinatie van warme ananas, limoen en kokos was zoet en tegelijk verfrissend. Wat mij betreft is dit eenvoudige dessert zeker iets om opnieuw te maken, de volgende keer hopelijk op de barbecue.

Over het algemeen kan ik vaststellen dat trek zowel geslaagd is voor hobbykoks als voor geschiedenisliefhebbers. De recepten zijn een leuke extra maar de nadruk ligt meer op de geschiedenis. Wanneer je enkel van koken houdt en Trek wil aanschaffen voor de recepten kan dit boek je misschien wel teleurstellen. De recepten zijn leuk om te ontdekken maar het ontbreken van bijhorende foto's miste ik toch wel. Over het algemeen blijft Trek natuurlijk een leuk boek en is Charlotte Kleyn alvast geslaagd in haar opzet.

Dit boek krijgt van mij 3 hartjes. Ik was erg benieuwd naar Trek en de recepten uit de geschiedenis. Toch had ik ergens meer recepten en minder informatie verwacht. Het boek zette mij eerder aan tot lezen i.p.v. tot koken en ik denk dat ik het boek aangenamer had gevonden als er meer foto's in stonden. Wat mij betreft is Trek zeker wel geslaagd en gaat Charlotte Kleyn het juiste publiek zeker wel kunnen aantrekken met haar boek. 

Recensie: Trek - Charlotte Kleyn

Trek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?

  Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.

  Daarnaast bevat Trek ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: december 2022

 • Indiana Jones 5 trailer onthuld!

 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 trailer is uit!

 • Young adult top 6: december 2022

 • Recensie: Disenchanted

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen