• onze waardering

Mediterraneo - Maxence Sys & Laurent Willems RECENSIE

Recensie: Mediterraneo - Maxence Sys & Laurent Willems

In mei van dit jaar sloten Maxence Sys en Laurent Willems de keuken van hun derde restaurant in Gent. Dit om zich geheel toe te leggen op de eerste twee: Pulpo en L'Autre vie. Met drie restaurants, zo vonden zij, ben je meer aan het managen dan aan het zorgen voor je gasten en dat is nu net wat ze leuk en belangrijk vinden. Omdat hun restaurants gedurende de lockdown dicht moesten kwamen ze ook toe aan hun lang gekoesterde wens, het schrijven van een kookboek en dat werd Mediterraneo met als ondertitel 'De zonovergoten keuken van Pulpo'. Het boek bevat, zo lezen we op de achterkant, 90 toegankelijke recepten uit de diverse regio's van de Middellandse zee.

De recepten zijn zeker toegankelijk én 100% Mediterraans. Een keuken waar ik, en ik vermoed velen met mij, zo dol op zijn. Ieder recept, hoe eenvoudig soms ook, doet je denken aan die vakantie in Spanje, Italië of Zuid-Frankrijk.

Mediterraneo staat vol met tapas die je zo goed kent van de menukaart in Spanje: Patatas Bravas, Albondigas, Calamares en olijventapenade. Of voorgerechten als Pissaladière uit Nice en Caponata met buratta ui Sicilië. Kortom een feest der herkenning en allemaal goed te maken, maar zo kennen we de, met name Italiaanse keuken natuurlijk.

De Mediterraanse beelden die tussen de recepten staan versterken het gevoel extra. Ondertussen was ik zo ver dat ik die Napolitaanse pizza zeker wilde maken, maar ook de risotto met asperges, de zeebaars in zoutkorst en zelfs de couscoussalade, waar ik normaal niet dol ben op couscous. Uiteindelijk koos ik voor een Spaanse paella. Wat me daarbij opviel was dat ze die maakten zoals een Italiaan Risotto maakt: Steeds wat toevoegen van Bouillon. In mijn beleving voegt een Spanjaard direct al het vocht toe. Volgens mij kan het in beide gevallen allebei. De paella was zalig!

Wat ik ook nog maakte uit Mediterraneo is Escalope Milanese. Die term Milanese kende ik al van de bekende Cotoletta Milanese, eigenlijk een Italiaanse Schnitzel. Bij dit recept werd de escalope (kalfslapje) gepaneerd met stevig gekruide panko en geserveerd met spaghetti in tomatensaus.

Na al die gerechten is het tijd voor het dessert: Wordt het Panna Cotta? Pavlova? Of toch Sabayon. We sluiten af met zelfgemaakte Limoncello of Hierbas de Mallorca. Waren we nu ook al begonnen met een Sangria of Raspberry sour?

Als er één kookboek is waar zowel de hobbykok als iemand die gewoon 'het eten klaarmaakt' écht wat mee kan dan is het Mediterraneo.

Recensie: Mediterraneo - Maxence Sys & Laurent Willems

Mediterraneo

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In dit kleurrijke kookboek ga je aan de slag met tachtig toegankelijke en kwalitatieve feelgoodgerechten met een minimale bereidingstijd, die je zo lijken mee te nemen naar een dinner party in het zonnige Zuiden.

  Je vindt er een bonte verzameling aan hapjes, salades en bereidingen die je je gezin of vrienden zonder stress en met een minimum aan werk kunt voorschotelen.

  Zo kan je heerlijk meegenieten van de geuren en smaken van de Middellandse Zee!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen