• onze waardering

Ramkoers - Martin De Haan RECENSIE

Recensie: Ramkoers - Martin De Haan

Een grote ruimterots lijkt op de aarde af te komen en zal misschien onze planeet verwoesten. Fotograaf Jasper is weliswaar ondersteboven van dit nieuws, toch zet hij zijn dagelijkse leven dat gevuld is met alledaagse bezigheden, verder. Tot de ruimterots ineens heel dichtbij lijkt te komen. Dan start zijn avontuur op weg naar misschien wel zijn allerlaatste bestemming.

Ramkoers is een apart boek. Het is het verhaal van Jasper verteld door een onbekende verteller en gaat over alle details van zijn leven. Martin De Haan schreef dit boek precies alsof hij alle gedachten die op een dag door zijn hoofd gaan net zo letterlijk op papier heeft gezet. Hierdoor houdt het verhaal niet zoveel steek en gaat het vaak over onbenulligheden en onbelangrijke weetjes. Verwacht dus niet dat deze roman hoogstaande literatuur is.

Toch is Ramkoers een boek dat heel vlot leest door de aangename schrijfstijl. Je vliegt vlot doorheen alle details en volgt het leven van Jasper van dichtbij. Wat hij allemaal meemaakt in zijn avontuur is wellicht wat overdreven en echt geloofwaardig is het verhaal daarom niet. Maar het is best een ontspannend boek.

Er zit ook wel een vleugje van verschillende thema's in dit boek. Enerzijds het einde van de wereld en een tocht naar de liefde, anderzijds gaat Ramkoers ook over alledaagse dingen zoals vrienden, sociale contacten en een job die je afwisselend wel en niet graag doet. Maar geen enkel thema wordt echt uitgediept. Het zijn meer items die in het leven van Jasper voorkomen en opgaan in de alledaagsheid.

Ramkoers is soms grappig, ook wel ernstig en vooral middelmatig. Het verhaal en de personages zijn niet bijzonder maar dat kan er wel voor zorgen dat dit boek net gaat aanspreken door zijn herkenbaarheid. Nergens springt er echter iets bovenuit dat dit boek speciaal of uniek maakt. Dit romandebuut van Martin De Haan lees je ter ontspanning en zonder al te grote verwachtingen. Aangezien er weinig opbouw is in het boek en het verhaal steeds op hetzelfde tempo voortkabbelt is het best aangenaam om uit te lezen. Al is de tocht van Jasper best lang om dan te stoppen bij een vrij abrupt einde. Na het dichtslaan van het boek blijven het personage en zijn verhaal dan ook niet echt hangen, maar zorgden ze toch voor enkele ontspannende leesuren.

Ramkoers is een verhaal over alledaagse dingen dat leidt tot een onvoorstelbare reis. Deze roman is geen hoogvlieger maar best een vermakelijk boek.

Recensie: Ramkoers - Martin De Haan

Ramkoers

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De 37-jarige fotograaf Jasper van den Berg ligt net in bad als op de radio het nieuws klinkt: er is een grote ruimterots gesignaleerd die op de aarde af komt razen, trefkans nog onbekend. Wat te doen? Eerst aan het werk, want de jaarlijkse Poedelkalender moet worden gemaakt. Dan toch ook maar even naar Noord-Spanje bellen, waar zijn vriendin Hannah woont. Het is het begin van een doltragische kroniek, waarin we Jasper van dag tot dag volgen op zijn weg door wat misschien wel de eindtijd is, en misschien ook wel helemaal niet. Dat alles bezien door het oog van een raadselachtige verteller.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen