• onze waardering

Gegijzeld - Clare Mackintosh RECENSIE

Recensie: Gegijzeld – Clare Mackintosh

In Gegijzeld maken we kennis met stewardess Mina. Ze moet werken op de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney. Ze is blij met de afleiding, want het gaat niet zo goed met haar huwelijk. Wanneer het vliegtuig eenmaal een paar uur in de lucht is, vindt ze opeens de epi-pen van haar dochter in het vliegtuig. Deze had ze toch thuisgelaten? Wanneer ze vervolgens een briefje krijgt met daarin het verzoek om een van de piloten van het vliegtuig naar buiten te lokken en de deur te openen voor een van de kapers, heeft ze geen andere keuze om mee te werken. Als ze niet meewerkt zullen ze namelijk haar dochter iets aandoen…

Gegijzeld begint met een heel spannend proloog, waardoor je eigenlijk direct verder wil lezen. Helaas zakt de spanning hierna al snel in. Het duurt namelijk vrij lang voordat Clare Mackintosh ‘echt’ met het verhaal begint. Het voordeel is dat je hierdoor Mina, haar man Adam en haar dochtertje Sophia goed leert kennen, maar daardoor voelt het boek nog niet echt aan als een thriller. Pas op ongeveer de helft neemt de spanning iets toe en ben je benieuwd hoe het verhaal verder gaat verlopen. Toch wordt het verhaal nergens écht spannend. De auteur had wat meer gebruik mogen maken van het ‘show don’t tell’-principe. Nu werd er bijvoorbeeld af en toe gezegd dat niemand te vertrouwen was, maar als lezer voelde dit eigenlijk helemaal niet zo. Die onderhuidse spanning die dit soort thrillers vaak zo goed maken, was hier helaas afwezig. Jammer! Want het uitgangspunt van het boek is heel sterk.

Het verhaal van Gegijzeld zit over het algemeen prima in elkaar. Door de relatief korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl van Clare Mackintosh lees het vlot door. Wat de auteur erg goed doet is het verhaal afwisselen tussen Mina en Adam, waardoor bijna elk hoofdstuk wel met een cliffhanger eindigt. Hierdoor wil je toch constant weten wat er daarna weer gaat gebeuren. Ook lees je af en toe mee vanuit een van de kapers, waardoor je inzicht krijgt in de ideeën en waardoor je constant bezig bent met het raden wie het zou kunnen zijn.

Helaas is het verhaal van Gegijzeld wel erg voorspelbaar en zal de plottwist in het verhaal voor de fervente thrillerlezer geen verrassing zijn. Dit is ontzettend jammer, want hier had de auteur echt veel meer uit kunnen halen. Ook werden dingen op een gegeven moment wel erg makkelijk opgelost. Zo makkelijk bijna dat je je afvraagt waarom de hoofdpersoon daar niet eerder aan had gedacht/dat niet eerder had gedaan. Dit zorgt ervoor dat de geloofwaardigheid van het verhaal wat afneemt.

Gegijzeld is een prima boek om tussendoor te lezen. Het leest vlot weg en door de cliffhangers aan het eind van de hoofdstukken wil je toch elke keer weten hoe het verder gaat. Toch is dit boek geen hoogvlieger dankzij het voorspelbare verhaal en de spanning die het boek mist. Daarom krijgt Gegijzeld 3 hartjes.

Recensie: Gegijzeld – Clare Mackintosh

Gegijzeld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer een vlucht van Londen naar Sydney wordt gekaapt, staat stewardess Mina onder druk. Als ze doet wat de kapers willen, blijft haar dochter in leven, zo niet dan laten ze het vliegtuig crashen…

  Het huwelijk van stewardess Mina staat op springen en de zorgen om haar dochtertje zijn groot, dus wanneer ze wordt geselecteerd om te werken op de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney, is dat een welkome afleiding. Het is een prestigieuze vlucht met aan boord talloze journalisten, bloggers en VIPs die allemaal verslag zullen doen van deze historische vlucht.

  Dan krijgt Mina een briefje in handen: ‘Volg onze instructies, dan zal je dochter blijven leven’. Het vliegtuig is gekaapt en Mina staat voor een duivels dilemma want het leven van honderden passagiers ligt in haar handen. Maar ook dat van haar dochtertje. En de kapers blijken meer van haar privéleven te weten dan haar lief is…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Thuiskomst - Reina Crispijn

 • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

 • De moord in inkt - Helen Cox

 • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

 • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen