• onze waardering

Vegan Summer - Milou van der Will RECENSIE

Recensie: Vegan Summer - Milou van der Will

Er komen steeds meer veganistische restaurants, recepten en kookboeken in Nederland. Maar een barbecue is nog steeds bijna niet voor te stellen zonder vlees. Wel beginnen we er steeds meer aan te wennen dat we vegaburgers kunnen kopen in alle supermarkten en groente grillen begint steeds normaler te worden. We zijn er alleen nog lang niet en daarom heeft Milou van der Will Vegan Summer uitgebracht. Zo kan iedereen tijdens een barbecue genieten van heerlijke (diervrije) gerechten.

Het boek is leuk vormgegeven in een vrolijke girly stijl en door de foto's krijg je direct zin in de salades en burgers. De kleuren en recepten zijn wat vrouwelijk ingestoken, wellicht om juist van het stoere-'mannelijke'–steak imago af te komen.

Bij een barbecue boek verwacht je vooral producten en gerechten die je 100% op de barbecue kan leggen, maar er staan juist veel 'side' gerechtjes in. Salades, kruidenboter, sausjes en desserts. Het kost zelfs voor de burgers nog wat voorbereidingstijd in de keuken voordat je daadwerkelijk de BBQ aan kunt zetten. Het aantal recepten valt ook wat tegen, per categorie bevat het boek 5-6 recepten (burgers, sateh, salades, en meer, en ah toe..). Hierbij staat bijvoorbeeld ook een (simpele) sateh van appel en een gegrilde ananas die niet echt uitdagend of inspirerend zijn.

De ingrediënten kan je wel gemakkelijk bij de supermarkt vinden, terwijl dit voor veel andere vegan kookboeken niet het geval is. De bereidingstijd staat ook duidelijk weergegeven en geeft goed inzicht in wat je allemaal ter voorbereiding moet doen. Sommige recepten bevatten als ingrediënt een ander recept uit het boek. Dit kan nogal irritant zijn als je dit niet had meegenomen in de voorbereiding.

Classic Burger

Als je gaat barbecueën kan de burger natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor moet je volgens het recept wel de brioche broodjes zelf maken, maar hier heb ik voor de makkelijke weg gekozen en vegan broodjes in de supermarkt gekocht. De burgers mag je ook lekker in de supermarkt kopen, dus echt moeilijk kon het niet zijn. De uien moet je bakken met balsamicoazijn en ahornsiroop (dit is echt AMAZING!), maar dat kan op sommige BBQ's wat lastig zijn, dus zal je vooraf wat dingen in de keuken moeten snijden en bakken en daarna de barbecue pas aanzetten. De burgers waren wat mij betreft zeer geslaagd, maar ik vond het alles behalve praktisch qua voorbereiding.

Zie hier het resultaat: 

Aardbeiensalade met muntvinaigrette

De combinatie van aardbeien, munt en een hele hoop bittere ingrediënten is echt super! Je hoeft eigenlijk weinig te snijden en gooit vooral alles bij elkaar en het ziet er meteen leuk uit. De meeste tijd gaat zitten in het maken van de vinaigrette. Deze is heerlijk, dus extra maken is aan te raden. Dit is wel een salade voor een 'fancy' barbecue en is niet erg vullend, maar vooral leuk voor erbij en op Insta.

Het boek valt wat tegen als je een echt grondig barbecue boek verwacht, met alternatieven voor de 'normale' rokerige (vlees) BBQ. Er hadden meer variaties op (zelfgemaakte) burgers mogen zijn en groente had prima in de hoofdrol kunnen staan op de barbecue. Het is misschien goed om het imago van stoer, mannelijk en vlees te willen veranderen, maar dit is wel erg zoetsappig. Daarnaast moet je ontzettend veel voorbereiden voordat je eindelijk op de barbecue kan gaan bakken en grillen.

Recensie: Vegan Summer - Milou van der Will

Vegan Summer

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Move over, jij suffe wortelspies. Het is tijd voor een upgrade van de vegan barbecue. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sappige, Koreaanse tempehburger? Een kruidige kebabspies van koningsboleet? Of een smokey tofuburger geserveerd met een Japanse watermeloensalade? Stook het vuur maar op en verras je familie en vrienden, vegan én verstokte vleeseters, met fantastische plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. In 'Vegan Summer' laten we de saaie shaslick en gegrilde maïskolf definitief achter ons en storten we ons op heerlijke hoofd- en bijgerechten die iedereen verrassen. Van een kimchidog en ‘net-echt-kipsateh’ tot en met gegrilde ananas met pittige dip en geroosterde tandoori-bloemkool. Van smakelijke bijgerechten als ingelegde rodekoolsla met sojasaus en een aardbeiensalade met muntvinaigrette tot mango-crumble toe. Maak je eigen sauzen als Koreaanse ketchup of ‘pindasaus in 3 minuten’ en proost met een grapefruit gin-tonic. Met 'Vegan Summer' organiseer je voortaan moeiteloos een plantaardige barbecue.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen