• onze waardering

De Tunnel - Anna Woltz RECENSIE

Recensie: De Tunnel - Anna Woltz

Ella is veertien als ze mank loopt na een jaar ziek geweest te zijn. Ze woont in Londen, waar de Duitsers elke nacht bommen laten vallen. Wanneer de excentrieke Quinn op Ella's pad komt lijkt er meer in het leven te zitten. Als ze vervolgens ook Quinns broer Sebastian ontmoet, weet ze dat zeker. Het groepje van vier wordt compleet gemaakt door Jay, een gespierde jongen die stiekem schuilplekken in de tunnel bezet houdt en verkoopt. Anna Woltz heeft een verhaal geschreven over de machteloosheid van vier jonge mensen. Ze zien hun leven voor hun ogen afbranden, maar zijn zelf pas begonnen met leven. 

Ten eerste is De Tunnel absoluut niet te vergelijken met de meeste oorlogsboeken. Het is een echte jeugdroman; vlot, makkelijk te begrijpen en goed afgewisseld. De zware stukken worden onderbroken met humor, een beetje romantiek en ontzettend interessante personages. Woltz schreef eerder Gips, Alaska en Mijn bijzonder rare week met Tess. Doordat haar boeken in meerdere landen te verkrijgen zijn, is ze haast niet meer te missen.  

De Tunnel is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar. Voor scholieren op de middelbare school is dit dan ook het ideale verhaal. De zware thematiek rond de tweede wereldoorlog, vol met angst en afwachting, is te proeven zonder dat het expliciet is. Naast dat het een oorlogsverhaal is, is het een mooi verhaal over vier jonge mensen die één voor één een andere kijk hebben op de wereld. 

De constante dreiging van de bommen en de angst van de personages is zeker aanwezig, maar het overheerst niet. Het valt haast niet anders te omschrijven dan dat De Tunnel de perfecte combinatie is van een oorlogsverhaal en een jeugdroman. Met een eerste zoen onder een hemel die bommen regent en een hoofdpersonage dat herstelt van polio, is De Tunnel een bijzonder YA-verhaal. 

Het tempo is snel, de hoofdstukken zijn kort en vanaf de eerste pagina is de chemie voelbaar. Quinn, de dochter van een graaf, gooit een extra lading in de mix. Ze is een feminist, is het verstikkende milieu van haar familie zat en ontsnapt naar Londen; een stad die gebombardeerd wordt en dat alles om maar niet vast te zitten in een leven vol theedrinken en tuinieren. Quinn zorgt voor een frisse blik. Voor Ella werkt dit aanstekelijk. Ze wil namelijk meer zijn dan de 'mankepoot'. 

De proloog geeft al weg dat een van de vier tieners zal sterven. Dit blijft je als lezer natuurlijk bij. De epiloog, die vertelt hoe het ze zes jaar later afgaat, maakt het verhaal mooi rond. Een keuze van Anna Woltz, maar wel een die in dit boek erg goed werkt. Het is een boek om compleet in te verdwijnen, maar zowel de lezer als de vier jongeren kunnen niet aan het einde ontsnappen.

Recensie: De Tunnel - Anna Woltz

De tunnel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor.

  Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier.

  Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

 • Recensie: You - Seizoen 3

 • Centaur - Chris Polanen

 • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Young-Adult top-5: mei

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen