• onze waardering

De minister - Hans Faber  RECENSIE

Recensie: De minister - Hans Faber 

Wanneer minister Jan de Reuver door een collega wordt gevraagd om te bemiddelen bij de bezetting van een varkensstal in Markelose Broek, gaat hij zonder aarzelen in gesprek met een delegatie van Meat is Murder. Na zijn optreden wordt de stal ontruimd en worden de activisten opgepakt. Journalist Vince van Zandt heeft niks met de activisten, maar zijn interesse wordt gewekt wanneer een van de activisten dood wordt gevonden en ze door geweld om het leven lijkt te zijn gebracht.  

De minister is de tweede thriller van Hans Faber met journalist Vince van Zandt in de hoofdrol. Zijn eerste thriller De Rus werd genomineerd voor de MAX Bronzen Vleermuis en de Thrillzone Award voor Beste Nederlandstalige Thrillerdebuut. 

Met De minister heeft Faber een interessante, politiek getinte, thriller afgeleverd. Hoewel dit het tweede deel is met de journalist in de hoofdrol, is het uitstekend als losstaand deel te lezen. Het boek bestaat uit meerdere verhaallijnen die op het eerste gezicht wellicht niet heel veel raakvlakken met elkaar hebben, maar die zich langzaamaan met elkaar verweven. Een groep activisten, een minister die zichzelf graag in de aandacht zet, een misdaadjournalist; een interessante combinatie... Deze verschillende verhaallijnen zorgen ervoor dat je slechts beetje bij beetje informatie krijgt over wat er precies is gebeurd, waarom en door wie. Hierdoor houdt het verhaal de nieuwsgierigheid van de lezer vast. Echter, aan de andere kant zorgen deze wisselende verhaallijnen wellicht ook voor wat minder vaart in het verhaal. Met name de politieke getinte stukken over minister De Reuver en collega's zijn van heel andere aard dan bijvoorbeeld de verhaallijn van journalist Vince van Zandt. Dit moet je liggen. Als lezer krijg je ongetwijfeld een voorkeur voor bepaalde personages waarmee je je meer kunt identificeren en verhaallijnen die je net even wat makkelijker wegleest dan de andere. Naar mate het einde vordert komen de verhaallijnen steeds meer bij elkaar en bouwt de spanning zich verder op. Diverse plottwists houden het verhaal interessant en zetten je nog verder op scherp.  

De belangrijkste personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en hebben ieder hun eigen persoonlijkheid. Met name Vince van Zandt is uiteraard goed uitgewerkt, zowel zijn privé- als zijn werkgedeelte, waarbij het handig kan zijn wanneer je het eerste deel De Rus hebt gelezen zodat je nog meer achtergrondinfo hebt, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Ook de overige personages zijn zodanig uitgewerkt dat je een prima beeld van hen kan vormen.  

De schrijfstijl van Faber is uitgebreid en beeldend, maar leest makkelijk weg. Het is niet moeilijk om de plaats of sfeer in het verhaal voor je te zien. De verhaallijnen komen geloofwaardig over en zeker het journalistieke gedeelte wordt uitgebreid omschreven. Niet gek, gezien de achtergrond van Faber als journalist. De actuele thema's in het maken De minister een interessant verhaal en in zijn nawoord gaat Faber hier ook nog wat verder op in.  

Hoewel sommige verhaallijnen wellicht soms wat voorspelbaar zijn, weet Faber het verhaal steeds boeiender te krijgen richting het einde. Het is geen thriller die bol staat van de spanning, maar een die toch wel weet te verrassen. Het is knap hoe Faber zulke verschillende verhaallijnen en thema's met elkaar laat verweven, waardoor hij wederom een prima verhaal heeft afgeleverd.

Recensie: De minister - Hans Faber

De minister

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    IJzersterk tweede deel in de Van Zandt-serie

    De jonge politicus Jan de Reuver is voor de duvel niet bang. Als een collega hem vraagt te bemiddelen bij de bezetting van een varkensstal in Markelose Broek aarzelt hij geen moment en gaat hij met een delegatie van Meat is Murder in gesprek. Na zijn daadkrachtige optreden wordt de stal ontruimd en worden de activisten opgepakt. De media zijn lyrisch over zijn optreden en zijn carrière raakt verder in de lift.
    Vince van Zandt heeft niks op met activisten, maar raakt geïnteresseerd als het lichaam van een jonge activiste wordt gevonden. Zeker als ze door geweld om het leven gekomen lijkt...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen