• onze waardering

In de Spotlights - Manon Visser RECENSIE

Recensie: In de Spotlights - Manon Visser

Kate geniet van haar laatste jaar op school, maar ondertussen heeft ze het razend druk met andere dingen: ze is namelijk in het geheim de super populaire popster Skyler! Niemand op school weet dat zij een dubbelleven leidt, behalve haar beste vriendin. Totdat iemand Kate begint te bedreigen en de wereld wil vertellen wie ze daadwerkelijk is. Om dit te voorkomen doet Kate wat de stalker van haar vraagt, met alle nare gevolgen van dien.

In de spotlights is het debuut van Manon Visser. Ze begon het al op haar vijftiende te schrijven, iets wat af en toe doorschemert in dit verhaal. Allereerst doet het concept meteen denken aan Hannah Montana; een tienerster met een rustig leven buiten de spotlights, altijd bang om ontdekt te worden. Ze draagt veel make up en pruiken om onherkenbaar te zijn tijdens haar optredens. Het Hannah Montana-idee kan een reden zijn om in eerste instantie te denken dat dit boek niets voor jou is, maar toch heeft het een heel andere vibe en leest In de spotlights lekker weg.

Kate heeft op school het soort vriendengroepje waar alle meisjes van dromen: een goede vriendin en een paar populaire sportjongens. Ook hieraan merk je dat Manon Visser jong was toen ze aan In de spotlights begon te werken. In werkelijkheid zijn er maar weinig mensen die zo'n groepje om zich heen hebben, maar dat maakt voor het verhaal natuurlijk niet uit. Ze heeft vrienden waar ze echt op kan rekenen en dat is een waardevol detail in dit verhaal. Ondanks dat Kate bang is om ontdekt te worden, is ze wel stom genoeg om op haar eigen feestje karaoke gaat doen; vrij naïef en dom van haar!

Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Kate. Later in het boek komt er een hoofdstuk vanuit Kyle, maar dat is slechts één keer. Je leert de hoofdpersoon goed kennen, evenals een paar mensen waar ze mee werkt en een aantal vrienden.

Kate wordt al vroeg in het boek geconfronteerd met een stressvolle situatie. Ze heeft bij een concert van haarzelf (als Skyler) een leuke jongen ontmoet, die plotseling de nieuwe jongen in haar klas is. Natuurlijk is ze bang om ontdekt te worden, want ze heeft met hem gepraat als Skyler en nu ziet hij haar iedere dag als Kate! Je begrijpt als lezer goed dat het lastig voor haar is - vooral omdat ze Kyle heel erg leuk vindt en het erop lijkt dat dat wederzijds is. Wanneer ze voor het eerst een berichtje krijgt van iemand die zegt te weten wie ze is, denkt ze natuurlijk meteen aan Kyle. Hij moet haar herkend hebben, toch? Dat zorgt voor spanning, maar vooral voor nieuwsgierigheid. Vindt Kyle haar echt leuk?

De spanning in het verhaal wordt langzaamaan opgebouwd. Kate wordt lastiggevallen maar wil dit aan niemand vertellen. Hierdoor worden de opdrachten die ze moet doen steeds gevaarlijker en ingewikkelder. Kate wil iedereen beschermen, en wanneer haar naasten bedreigd worden, weet ze dat ze alles zal doen om hen te beschermen. Als je vaker thrillers of spannende verhalen leest, is het al snel duidelijk wie de dader is, maar dat mag de pret niet drukken. Het verhaal van de stalker eindigt wat rommelig en met een paar onnodige details, maar In de spotlights blijft een heerlijk verhaal om te lezen.

Af en toe is het een raadsel hoe Kate haar dagen doorkomt. Naast haar lessen en schoolwerk is ze hoofd cheerleader, schrijft ze haar eigen teksten, treedt ze op èn muziek en heeft ze goede vrienden waarmee ze graag omgaat. Wat dat betreft is In de spotlights niet realistisch, en laten we wel zijn: hoeveel tiener popsterren zijn er die nog naar school gaan en hun identiteit geheimhouden? Toch zit het boek goed in elkaar en weet Manon Visser je als lezer vast te houden. Het is dan ook gemakkelijk om In de spotlights snel uit te lezen; hij leest lekker weg en het verhaal is leuk en vermakelijk. 

Recensie: In de Spotlights - Manon Visser

In de spotlights

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een beklemmend debuut over een leven in en een leven buiten de spotlights. Voor young adults. Kate Morrinson leidt een dubbelleven. Niemand weet dat de onopvallende studente ook het meisje achter de wereldberoemde popster Skyler is. En dat wil Kate graag zo houden. Maar aan het begin van het nieuwe schooljaar duikt er plotseling iemand op die haar leven wil ruïneren. De anonieme stalker dreigt haar dierbaren iets aan te doen, tenzij Kate een reeks van onheilspellende opdrachten uitvoert. Moet Kate haar leven in de spotlights opgeven?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen