• onze waardering

Een intens gelukkig gevoel - Tahereh Mafi RECENSIE

Recensie: Een intens gelukkig gevoel - Tahereh Mafi

Shadi is helemaal gebroken na de dood van haar broer, en dat terwijl haar vader ook op sterven ligt en haar moeder in het ziekenhuis komt te liggen. Het helpt ook niet dat het 2003 is, twee jaar na 9/11, een de Verenigde Staten heeft Irak officieel de oorlog verklaard. De spanningen lopen op bij het volk, tussen de moslims en niet-moslims. Moskeeën worden afgeluisterd en vrouwen doen hun hoofddoek. Maar Shadi heeft het te druk om zich hier zorgen over te maken, zeker wanneer de jongen van haar dromen weer in haar leven verschijnt.

Een intens gelukkig gevoel van Tahereh Mafi laat zien hoe het is om als moslimmeisje in 2003 in de Verenigde Staten te leven. Echter, dit boek pakt wellicht niet helemaal uit als gehoopt. Want hoewel het verhaal zich afspeelt in 2002 en 2003 (er wordt ook om de aantal hoofdstukken een jaar terug gegaan), zou dit verhaal zich net zo goed in 2021 kunnen afspelen. Het is jammer dat bepaalde historische gebeurtenissen niet nog beter worden uitgewerkt. Toch is Een intens gelukkig gevoel een interessant verhaal. Het verhaal heeft niet per se een vreugdige toon, dus het is geen boek om te lezen wanneer je opgevrolijkt wilt worden.

Shadi daarentegen is een zeer fijn personage om over te lezen. Ze probeert haar hoofd boven water te houden gedurende al het slechts dat in haar leven komt. Zo is haar broer gestorven, ligt haar vader op sterven en komt haar moeder ook nog eens in het ziekenhuis te liggen. De band met haar zus wordt er daardoor ook niet beter op. Zoals eerder gemeld: dit is geen vrolijk verhaal. Toch blijft Shadi sterk, en wil ze het liefst iedereen naar hun zin maken. Daarom zal je als lezer niet snappen waarom iedereen zo gemeen tegen Shadi doet. Haar ex-beste vriendin behandelt haar onwijs slecht, terwijl Shadi er alles aan wil doen om de goede band tussen hen te laten houden.

Het verhaal zelf is – op z'n zachts gezegd – nogal abrupt. Als lezer wordt je direct in het leven van Shadi meegenomen, en zo snel wordt je er ook weer uitgehaald. Dit boek heeft geen duidelijke into – midden – slotstuk. Het einde van dit boek lijkt veel te geforceerd geschreven; alsof er eigenlijk nog 10 hoofdstukken achterna moesten komen. Daarbij vraag je je als lezer gedurende het lezen van dit boek meerdere keren af waar dit nou naartoe gaat. Focust het verhaal zich op de liefde tussen Shadi en Ali? De band met Shadi en haar familie en vrienden? Hoe het is om als moslimmeisje leven in de VS in 2003? Geen van deze verhaallijnen wordt écht goed uitgewerkt, waardoor je na het dichtslaan van de laatste bladzijde het gevoel krijgt nog helemaal niet klaar te zijn met het verhaal.

Een intens gelukkig gevoel is wel prachtig geschreven door Tahereh Mafi. De schrijfstijl die ze gebruikt laat precies de emoties overkomen die de (hoofd)personages voelen. Het is geen vreugdevol verhaal, en zo wordt ook niet geschreven.

Recensie: Een intens gelukkig gevoel - Tahereh Mafi

Een intens gelukkig gevoel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nadat Tahereh Mafi de Touching Juliette-trilogie afsloot, begon zij met het schrijven van verhalen die deels op haar eigen leven zijn gebaseerd. Als islamitisch meisje groeide zij op in de Verenigde Staten en beleefde zij haar puberteit vlak na de aanslagen op de Twin Towers, wat zijn sporen heeft nagelaten.

  In 'Een intens gelukkig gevoel' schrijft ze over hoe het is om op te groeien tussen twee culturen, tussen verwachtingen van ouders en de wereld op school. Ze omschrijft hoe het is om als persoon aangekeken te worden op een oorlog die de overheid heeft besloten te voeren. En bovenal beschrijft ze hoe het is om verliefd te worden op de momenten waarop je bijna niet meer in jezelf gelooft. Een prachtig liefdesverhaal over verwachtingen, identiteit, religie en geloven in jezelf.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen