• onze waardering

Voor Yasmin - Esther Walraven RECENSIE

Recensie: Voor Yasmin - Esther Walraven

Myrthe voelt zich verloren na het verlies van haar beste vriendin Yasmin. Ze besluit een brief te schrijven waarin ze haar vriendschap met Yasmin beschrijft, en ook het plots ziek worden en overlijden van Yasmin. Ze worstelt met een enorm schuldgevoel en misschien helpt de brief wel om alle zaken op een rijtje te zetten en het duidelijk te krijgen of het haar schuld was dat Yasmin ziek werd.  

Voor Yasmin begint met een heel mooi vormgegeven pagina, waarop het begin van de brief te vinden is die Myrthe aan Yasmin schrijft. Er spreekt veel wanhoop en verdriet uit, zodanig veel, dat het eigenlijk al vanaf bladzijde één wat theatraal aandoet. Datzelfde gevoel blijft driekwart van het boek wel hangen. Het verdriet dat Myrthe voelt over de dood van haar vriendin wordt maximaal uitgeperst, alleen is daardoor het evenwicht in de ingrediënten die het boek op smaak brengen wat zoek.  

Mede door de overmaat aan verdriet komt hoofdpersonage Myrthe niet zo goed uit de verf. Ze blijft erg oppervlakkig en je krijgt als lezer moeilijk binding met haar. Het is net als in het echte leven, als iemand zo in zichzelf gekeerd is door een trauma, dat er vaak moeilijk contact mee te krijgen is. Dat creëert een afstand en die voel je uiterst goed in Voor Yasmin. De andere personages voelen, in het geheel van het verhaal, eigenlijk een fractie té luchtig aan. Dat helpt deels om alles beter verteerbaar te houden, maar het doet ook wat afbreuk aan de ernst van de situatie.  

Wat opvalt tijdens het lezen is het vrij grote lettertype en de eenvoudige schrijfstijl van Esther Walraven. De combinatie van beide voelt op een gegeven moment wat jeugdig aan, wat wel beter past bij de doelgroep 13 tot 15 jaar dan bij de Young Adult. Het is niet makkelijk om in een kortverhaal, wat Voor Yasmin is, de diepgang op te zoeken, maar qua stijl had er toch wat meer pit in mogen zitten. Geoefende lezers uit de doelgroep zullen nu erg snel verveeld zijn. 

Het overlijden van een jong meisje is een moeilijk onderwerp, maar toch focust Esther Walraven zich niet alleen op de dood van Yasmin. Ze onderzoekt veeleer wat dat overlijden teweegbrengt en hoe schuldgevoel iemand kan verteren. Als lezer ervaar je de thema's dan ook niet als té heftig en ben je eerder nieuwsgierig naar hoe het verhaal precies in elkaar steekt.  

Voor Yasmin is een kortverhaal binnen de reeks XS van Best of YA. Het nadeel van zo een verhaal is direct ook de valkuil van Voor Yasmin. Er is weinig ruimte om de diepgang op te zoeken. Waar Esther Walraven gebruik maakt van overdadig vertoon van verdriet, roept dat eerder een onecht gevoel op. Jammer genoeg wordt dat versterkt door de uitwerking van de nevenpersonages. Daardoor komt thema's als verlies en rouwverwerking toch veel moeilijker uit de verf en blijft Voor Yasmin steken in de middelmaat van de jeugdlectuur. Wat wel gezegd mag worden, is dat cover en opmaak prachtig zijn.

Recensie: Voor Yasmin - Esther Walraven

Voor Yasmin

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer de enige bij wie je wilt zijn er niet meer is

    Op een zonnige middag in maart 2020 gebeurt het ondenkbare: Yasmin, de beste vriendin van Myrthe, overlijdt totaal onverwacht aan de gevolgen van een onbekend virus dat enkele maanden eerder uitbrak. De dood van haar beste vriendin komt als een enorme schok voor Myrthe, maar het echte besef van wat er gebeurd is, komt later pas. Is zij schuldig aan de dood van haar vriendin? Waarom mag zij verder leven en Yasmin niet? En wat heeft haar leven nog voor zin, nu Yasmin er niet meer is? Myrthe worstelt in haar eentje met deze vragen en sluit zich af voor de buitenwereld. De enige bij wie ze nu wil zijn, is er niet meer. In haar wanhoop besluit ze een brief te schrijven aan Yasmin. Al schrijvend doet ze een poging te verwerken wat er gebeurd is. En langzaamaan pakt ze haar leven weer op. Voor Yasmin.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen