• onze waardering

De wet van de onschuld - Michael Connelly RECENSIE

Recensie: De wet van de onschuld - Michael Connelly

Legal thrillers zijn al een hele tijd populair. Denken we maar aan het immense succes van John Grisham. Maar ook Michael Connelly moet niet onder doen. Met zijn twee topprotagonisten, Harry Bosch en de Lincoln-advocaat Mickey Haller, verkocht hij ook al wereldwijd meer dan zestig miljoen exemplaren. Zijn nieuwste boek De wet van de onschuld is er weer een om duimen en vingers bij af te likken.

Al van bij het begin wordt de spanning aangezwengeld als Mickey Haller, de Lincoln-advocaat, wordt aangehouden en men een lijk vindt in zijn kofferbak. Hij wordt prompt opgesloten op beschuldiging van moord, maar hij weet natuurlijk dat hij er is ingeluisd. Er ontspint zich een race tegen de tijd en een rechtbankgevecht met Death Row Dana, de aanklager van het Openbaar Ministerie, die Mickey rauw lust. Ze maakt het Mickey en zijn team niet makkelijk. Vanuit de gevangenis bereidt hij zijn verdediging voor, maar ook daar moet hij opletten voor bedreigingen van alle kanten. Zijn uitgebreide team zorgt voor enkele doorbraken, maar Haller wil niet alleen dat hij niet schuldig wordt bevonden. Hij wil de echte schuldige vinden zodat zijn onschuld duidelijk is voor iedereen.

Het tempo van Connelly ligt hoog waardoor de lezer onmiddellijk meegesleurd wordt in de nachtmerrie van Haller. De achtergrond van de auteur als misdaadjournalist zorgt ervoor dat hij vanuit eerste hand kan getuigen over het systeem van rechtspraak, borgtochten en gevangenissen. Soms wordt de uitleg een beetje technisch en te lang, maar het geeft wel een volledig en realistisch beeld van hoe het eraan toegaat in het Amerikaanse rechtswezen. De karakters zijn eens te meer goed uitgewerkt. Mickey Haller is zijn eigenste zelve, overtuigd van zijn gelijk en zijn kunnen, en de mensen rondom hem, waaronder zijn halfbroer Harry Bosch, kunnen stuk voor stuk overtuigen als onderzoekers. Ook de menselijkheid van de rechter is herkenbaar, evenals de gedrevenheid en gebetenheid van openbaar aanklager Dana Berg. Geen enkele keer komt de geloofwaardigheid in het gedrang en dat maakt het voor de lezer bijzonder aangenaam en boeiend. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het tempo nergens inzakt en dat de spanning het hele boek door wordt aangehouden. Connelly situeert het boek tussen 28 oktober 2020 en 9 maart 2021 en speelt in op de actualiteit. Zo zijn er de verwijzingen naar Donald Trump, waarmee de schrijver klaarblijkelijk niet hoog oploopt, maar ook heel wat referenties aan het dreigende coronavirus en de uitbraak van de pandemie. Naast het spannende thrillerverhaal speelt zich op de achtergrond ook nog een nieuw hoofdstuk af in het liefdesleven van de Lincoln-advocaat. De wet van de onschuld is opnieuw een pareltje van rechtbankliteratuur en de hoofdpersonages van Connelly lijken nog lang niet uitgemolken.

Recensie: De wet van de onschuld - Michael Connelly

De wet van de onschuld

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een nieuwe thriller met Lincoln-advocaat Mickey Haller in de hoofdrol

    Advocaat Mickey Haller wordt aangehouden, en de politie vindt vervolgens het lichaam van een van Hallers cliënten in de kofferbak van zijn Lincoln. Hij wordt beschuldigd van moord, maar hij weet meteen dat hij erin is geluisd. De exorbitante borgtocht van vijf miljoen dollar, hem opgelegd door een wraakzuchtige rechter, kan hij niet betalen.

    Vanuit de gevangenis in het centrum van Los Angeles kiest Mickey Haller ervoor om zijn eigen verdediging te doen. Hij moet een strategie bedenken, terwijl hij ook voortdurend op zijn hoede moet zijn – als vertegenwoordiger van de rechtspraak is hij een doelwit voor de andere gevangenen. Met de hulp van zijn vertrouwde team, onder wie Harry Bosch, probeert hij uit te zoeken wie achter de poging zit om zijn leven te verwoesten, en vooral: waarom. Pas dan kan hij proberen de rechter en de jury van zijn onschuld te overtuigen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen