- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Toko Lo - Lola van Ruler
Recensie: Toko Lo - Lola van Ruler
Het kookboek Toko Lo is geschreven door Lola van Ruler. Toko Lo is een Indisch bakboek met recepten voor taarten tot aan drankjes. Lola van Ruler brengt in dit mooie kookboek de kennis van haar opleiding allround banketbakker en haar Indische achtergrond bij elkaar. Deze combinatie zorgt voor een vernieuwend kookboek met verrassende Indische bakrecepten. Het boek bevat na het voorwoord een interview met de schrijfster. Op deze manier leer je haar op een leuke en unieke manier beter kennen. Je leest hierin ook hoe Toko Lo, haar eigen Indische bakkerij, is ontstaan.
Het boek is onderverdeeld in 6 hoofdstukken zoals cake en koek, taarten, hartige snacks en ook zoete snacks. Tussen deze recepten door vind je verhalen over herinneringen van Lola. De recepten uit dit kookboek kom je niet snel ergens anders tegen, zo staat er een appeltaart in waar mariabiscuitjes in gaan en je kan een ananas rozijnen taart maken. Dit zijn recepten die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt bereid. Bij sommige gerechten kijk je even op omdat je deze niet verwacht in een Indisch kookboek, een voorbeeld hiervan is een Franse chocoladetaart. Het leuke aan dit boek is dat er boven het recept wordt uitgelegd welke link het gerecht met Nederlands-Indië heeft. Het is ook erg leuk dat er zoveel verschillende soorten bereidingswijzen voorkomen in het kookboek, zo wordt er gewokt, gefrituurd, gebakken en wordt de oven gebruikt. Naast de veelzijdigheid aan bereidingswijzen zijn ook de ingrediënten die gebruikt worden veelzijdig, zo kan je kiezen voor gerechten met garnalen tot aan gehakt.
De bereiding van een recept is overzichtelijk met cijfers genoteerd. Er is voldoende ruimte tussen de stappen gelaten waardoor je niet in de war raakt bij welke stap je gebleven bent, deze ruime opzet is erg prettig werken. De bereidingstijd wordt niet aangegeven bij de recepten, je weet dus niet hoelang je bezig bent met het klaarmaken. Daarnaast wordt het aantal personen waarvoor het gerecht bedoeld is ook niet aangegeven. Je kunt natuurlijk zelf weten hoe groot je de punten van bijvoorbeeld een taart snijdt, maar een richtlijn zou wel fijn geweest zijn. De ingrediënten en benodigdheden staan daarentegen wel erg duidelijk beschreven. Je ziet in één oogopslag wat je nodig hebt en of je voor de bereiding een zeef, deegroller of tulbandvorm nodig hebt.
Bij elk recept staat een foto, je weet dus hoe het gerecht er (ongeveer) uit gaat komen te zien. Dit is fijn want de namen van de recepten zullen je niet direct vertellen wat voor een soort gerecht het is als je niet thuis bent in de Indische keuken. In de recepten gaat veel boter, suiker of chocolade. Je moet de gerechten niet elke dag eten, maar voor zo nu en dan een lekker zoet Indisch baksel is altijd lekker. Je kan met dit boek ook altijd nog een hartige snack maken. Voor sommige ingrediënten moet je naar de (Indonesische) toko toe omdat de ingrediënten niet in de supermarkt te koop zijn.
Indische broodpudding
In de tekst boven het recept staat vermeld dat dit gerecht in 1896 al in het Oost-Indisch kookboek stond. Dit is dus wel een gerecht dat ik graag wilde gaan proberen te maken en wilde proeven. Als je de bereiding in eerste instantie ziet, lijken het best wat stappen. Als je eenmaal bezig bent, valt dit alles mee. Het bereiden duurt korter dan de tijd die je erna moet wachten totdat je het kan eten. Zo moet het gerecht uit de oven nog afkoelen en daarna nog 1.5 uur lang opstijven in de koelkast. Je moet dus even geduld hebben maar daarna heb je ook wat. De broodpudding is erg lekker, het ziet er niet bijzonder uit maar dit is de smaak wel. Door de kokosmelk is de smaak van de broodpudding lekker zacht en romig. De kaneel proef je heel subtiel door de broodpudding heen, deze overheerst totaal niet. Door de kokosmelk, kaneel en noten krijgt het een Indisch tintje. Kijk wel af en toe even in de oven want de rozijnen op de bovenkant kunnen wat snel verbranden.
Javaantjes
Bij de koffie hoort iets lekkers, zo kwam ik op de Javaantjes, extra speciaal omdat deze ook koffie bevatten. Je proeft bij de Javaantjes direct dat het niet een 'gewoon' koekje is. De koffie geeft het koekje een bijzondere smaak. Je kan niet direct de smaak van de koffie eruit halen, dus de smaak is heel subtiel. Het ligt er misschien wel aan hoelang je de koffie laat trekken want dit staat niet duidelijk in het recept. Ik had de koffie mogelijk langer mogen laten trekken. De koekjes moeten na de baktijd een kwartiertje afkoelen, hierna zijn de koeken heerlijk knapperig. De rest van de koekjes at ik op een later moment en toen waren deze wat zacht geworden en vielen ze helaas uit elkaar. Met het recept maak je 40 koekjes dus je kan ze niet allemaal tegelijk opeten, tenzij je veel eters hebt. Het is zeker een koekje om nog een keer te maken, maar dan laat ik ze denk ik iets langer in de oven om het uit elkaar vallen te voorkomen.
Het kookboek Toko Lo krijgt 4 hartjes. Het is een vernieuwend kookboek met familierecepten en recepten waarbij de link naar Indonesië, Nederlands-Indië gelegd wordt. Het zijn recepten die voor iedereen te maken zijn, dus iedereen kan een graantje mee pikken van deze keuken en genieten van de intense maar ook subtiele smaken. Naast hele lekkere gerechten zijn het ook nog eens erg kleurrijke gerechten.
Recensie: Toko Lo - Lola van Ruler
Toko Lo
-
Auteur:
Lola van Ruler -
Verschenen:
18 mei 2021 -
Uitgave:
ISBN 9789048859931
Uitgever Carrera
192 pagina's -
Uitgever:
Carrera -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Banketbakker Lola van Ruler je mee op reis door de Indische keuken van vroeger en nu.
Met eerbied voor de geschiedenis, een trotse blik vooruit en een mengkom en garde in de hand deelt Lola haar Indische roots - en daarmee die van de ruim 350.000 Indische Nederlanders - aan de hand van recepten voor zoet en hartig gebak, die hun oorsprong vinden in de tijd van Nederlands-Indië én die later in Nederland zijn ontstaan: van spekkoek tot sponscake en van pangsit tot pastei.
Nieuwste artikelen
-
Het addergebroed van Slot Thetinga - Margaretha van Andel
-
Wie heeft Steef opgegeten? - Susannah Lloyd & Kate Hindley
-
Anansi de spin laat Aap weer lachen - Iven Cudogham
-
Voor ik je laat gaan - Kennedy Ryan
-
Beter dan fictie - Mireille Versteeg
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen