• onze waardering

De bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck: De nepvampier - Sophia Drenth RECENSIE

Recensie: De bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck: De nepvampier - Sophia Drenth

Vladimir, jongste zoon van de familie Von Rotenbeck is dol op bloed! Alleen jammer dat zijn lichaam geen bloed verdraagt...

'Vladimir krijgt er boze darmen van, pukkels op zijn neus en jeuk van zijn kruin tot aan zijn voetzolen.' Hij leeft grotendeels op een dieet van tomatensap.

Zijn moeder gaat met hem naar dokter Snijgraag, want een vampier die geen bloed drinkt...dat kan niet en dat mag niet! Zou hij mens worden?

Vladimir hoopt dat hij weer bloed kan drinken tijdens 'De Nacht der Doden'...

Hij ontmoet Naswikka, een meisje dat aan waarzeggen doet. Zij laat hem weten dat er groot gevaar is voor zijn moeder en zijn zussen Bella en Rozella... Er is namelijk een vampierjager op komst die alle vampiers wil uitroeien! 

Zal Vladimir genoeg durf hebben om hen te redden?

De nepvampier is het debuut van Sophia Drenth als jeugdauteur.  Het is het eerste deel in de reeks 'De Bloedstollende Avonturen van Vladimir Von Rotenbeck'. De cover van De nepvampier geeft de mysterieuze, griezelige sfeer mooi weer wanneer het gaat over vampiers en het nachtleven. De zwarte afdruk van het kasteel Von Rotenbeck staat centraal en wordt omgeven door de sierlijke gouden letters van de titel en de naam van de auteur, Sophia Drenth. Kleine gouden vleermuizen fladderen over de cover die op een zwarte en bordeaux achtergrond staan afgebeeld. In het boek staan ook enkele prachtige zwart-wit illustraties van Shanna Paulissen, die wazige en mysterieuze creaties vormt die perfect bij de tekst passen. Ga zeker op zoek naar de illustratie over het hek dat gemaakt is van ribben, dijbenen en ellepijpen...

De tekst leest zeer vlot en is vaak met een humoristische noot doorspekt.  Zo zorgt het drietal weerwolven dat in het boek voorkomt voor enkele grappige momenten. Of wanneer Naswikka vraagt om een verhaal te vertellen. "Zo'n verhaal waarvan oude vrouwtjes hun kunstgebit uitspugen van schrik". Als lezer zal je regelmatig platliggen van het lachen...

Het boek bevat wel wat bloederige of vieze details. Wat dacht je van haren die met zombiesnot naar achteren gekamd worden? Of de uitgebreide beschrijving van de heks en de uitgemergelde tuinman die enkele lichamen ontdoen van de darmkanaaltjes en andere ingewanden...

Sophia Drenth heeft zeker een oneindige fantasie, heb je bijvoorbeeld al gehoord van 'krakkelkrekelkoekjes' en 'een chocobloedshake' of 'een rolletje doodsangst'?

Naast deze oneindige fantasie en de humoristische en ietwat vieze details, krijg je als lezer toch ook een belangrijke boodschap mee: 'Je bent wie je bent, daar valt niets aan te veranderen.' Ook de angst om teruggestuurd te worden naar het weeshuis, waar Vladimir vandaan komt, komt meermaals aan bod in De nepvampier. Het gebrek aan 'moederliefde' wordt op een humoristische manier voorgesteld.

Zijn zoektocht naar een geneesmiddel om terug een echte vampier te worden, is wel de rode draad doorheen het boek.  De pesterijen van zijn zussen en moeder die hem maar een waardeloze nepvampier vinden, worden tijdens zijn zoektocht ook meerdere keren in de verf gezet. 

De ongelooflijke honger van Vladimir wordt op een grappige manier weergegeven, de tomaten op de schutbladen krijgen dan ook een wel zeer prominente plaats in het verhaal!

De kennismaking met Naswikka zorgt, naast de bloederige en vieze details, voor een leuke, ietwat liefdevolle ontmoeting en brengt zeker voldoende variatie in de verhaallijn.

De nepvampier leest op zich dus vrij vlot, omwille van het verhaal en de humoristische elementen. Toch zijn er ook enkele hoofdstukken die wat minder interessant waren en wat langdradig overkomen. Als lezer wil je uiteindelijk wel weten of Vladimir uiteindelijk een remedie zal vinden voor zijn kwaal en of hij zijn zussen en moeder kan redden van de vampierjager. 

Kortom: De nepvampier is een leuk en vermakelijk eerste deel in De bloedstollende Avonturen van Vladimir Von Rotenbeck!

Recensie: De bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck: De nepvampier - Sophia Drenth

De bloedstollende avonturen van Vladimir von Rotenbeck 1 - De Nepvampier

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Boze darmen, jeuk aan zijn kladden en een reusachtige pukkel op zijn neus. Vladimir von Rotenbeck is geen gewone vampier. Bloed maakt hem ziek tot op het bot, een kwaal die hem de schande van de familie heeft gemaakt. Vladimir zweert dat hij op de Nacht der Doden weer bloed zal kunnen drinken. Tijdens zijn speurtocht naar een geneesmiddel maakt hij kennis met het waarzegmeisje Naswikka. Zij vertelt hem dat er een groter gevaar op de loer ligt dan boze darmen. Op de Nacht der Doden zal een vampierjager Knekelstein onveilig maken. Zijn doel: alle vampiers uitroeien. Durft Vladimir een held te worden en zijn moeder en zussen te redden, ook al vinden zij hem een waardeloze nepvampier?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Voor het donker thuis - Riley Sager

 • Wallbanger - Alice Clayton

 • Ik hoor wat je zegt - Heather Morris

 • Trailer The Princess Switch 3 onthuld door Netflix

 • De beste romantische komedies van 2021 (tot nu toe)

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen