• onze waardering

Nu in de bioscoop! - Cory McCarthy RECENSIE

Recensie: Nu in de bioscoop! - Cory McCarthy

Als Iris Thorne wordt gedwongen haar broertje mee te nemen naar de filmset van de verfilming van de beroemde ‘Elementia’-boeken van hun oma M.E. Thorne is ze vastberaden de opnames te dwarsbomen. Als dat haar lukt zal er misschien een einde komen aan de hype en aan de gekke fans die haar familie belagen. Echter komt ze al snel de aantrekkelijk acteur Eamon O’Brien tegen en blijkt de filmcrew, en vooral de vrouwelijke regisseur, best mee te vallen. Hoe meer tijd ze met de crew doorbrengt hoe meer ze de rage begint te begrijpen. Als de film dan in de problemen komt wil ze er alles aan doen om het toch tot een goed eindresultaat te brengen.

Nu in de bioscoop! is een heerlijk realistische weergave van de hype en problemen die altijd ontstaan rondom de verfilming van een bekende boekenserie. Fans die het niet eens zijn met de casting en de keuzes die een regisseur moet maken, ga maar eens na waar jij het niet mee eens was toen jouw lievelingsboek een verfilming kreeg. Dit maakt dat het een heerlijk realistisch boek is, waarbij je eindelijk eens de andere kant krijgt te zien. Je zult allebei de kanten leren te begrijpen, omdat je eindelijk iets meekrijgt van de stress van de crew over een mogelijke afgelasting en de druk die het legt op de cast om écht goed te acteren.

Het perspectief van Iris Thorne is daarentegen aan het begin lastig te begrijpen. Waarom heeft ze toch zo’n afkeer van die boeken? Gelukkig kom je er al snel achter dat Iris haar thuissituatie niet helemaal geweldig is en dat er iets is gebeurd waardoor ze er niks mee te maken wil hebben. Door de heerlijke schrijfstijl van Cory McCarthy krijg je stukje bij beetje te horen waar het allemaal mis is gegaan en verwerk je samen met haar wat is er gebeurd. Uiteindelijk blijft Iris natuurlijk een jonge puber, die meer heeft meegemaakt dan de meesten van ons.

En zoals gezegd, de schrijfstijl van Nu in de bioscoop! is heerlijk. Je leest het boek het liefste in één ruk uit. De personages zijn diepgaand en er zit bij ieder meer achter dan lijkt, dit is zeker iets waar Cory McCarthy mee uitblinkt en wat haar verhaal ten goede doet. Geen doorsnee tutjes en knappe mannen, maar onzekere acteurs en sterke jonge meiden. En daarbovenop zit er een snufje feminisme in, waarbij de regisseur Cate de hoofdrol speelt. Haar personage is heerlijk beschreven, een sterke vrouw en een echte mentor voor de worstelende Iris. Mede dankzij haar eindigt het boek in een spetterende paar laatste hoofdstukken, waarin Iris zeker de hoofdrol speelt.

Nu in de bioscoop! is een heerlijke beschrijving achter de schermen op een filmset en een voorzichtige ontwikkeling van de diepe familiegeheimen van de familie Thorne. De heerlijke schrijfstijl maakt dat verder lezen geen moeilijke opgave is en de personages zijn om verliefd op te worden. Al met al is dit een heerlijk YA boek met wat meer diepgang dan andere fluffy Young Adults kunnen bieden. De uiteenlopende personages maken dat er voor ieder wat tussen zit en de feministische vleugjes ronden het helemaal af.

Recensie: Nu in de bioscoop! - Cory McCarthy

Nu in de bioscoop

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In tegenstelling tot de rest van de wereld geeft Iris helemaal niets om de beroemde, fantasierijke geschreven door M.E. Thorne. Het is dan ook best een beetje vervelend dat M.E. Thorne haar oma is en dat Iris te maken heeft met de gekke fans van de trilogie.

    Wanneer Iris in Ierland wordt gedropt voor de boekverfilming, ziet ze haar kans schoon: als ze de filmproductie kan stopzetten, betekent dat hopelijk het einde van de rage en kan ze eindelijk een normaal leven leiden. Zelfs de schandalig knappe acteur Eamon O’Brien kan haar niet van haar plan afhouden.

    Maar de passie van de filmcrew is besmettelijk en wanneer Iris zich thuis begint te voelen in de wereld die ze haar hele leven wilde vermijden, realiseert ze zich dat deze film misschien gewoon geweldig is.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen