• onze waardering

Vluchtweg - Jet van Vuuren RECENSIE

Recensie: Vluchtweg - Jet van Vuuren

Judy was nog maar jong toen ze haar oudere zus verloor bij een zeilongeluk in Friesland. Zelf kan ze net op tijd gered worden. Ze houdt er een groot trauma aan over, zeker omdat haar herinneringen aan het ongeluk anders zijn dan wat haar verteld is over wat er gebeurde. Twintig jaar later denkt ze alles voldoende verwerkt te hebben om haar toevlucht te kunnen zoeken in Friesland als haar leven helemaal op z'n kop komt te staan. Maar de hernieuwde kennismaking met de buren van het vakantiehuisje van haar ouders brengt allerlei herinneringen naar boven. Zeker als er vreemde dingen gebeuren. Is Judy echt zo in de war dat ze zich vanalles inbeeldt? Of zijn er in het dorp bepaalde mensen die proberen te voorkomen dat de waarheid over het zeilongeluk boven water komt?

Vluchtweg van Jet van Vuuren had beter Vlucht weg! kunnen heten. Vanaf het eerste begin is het nieuwe boek van deze gevierde thrillerschrijver spannend, en zou je de hoofdrolspeelster willen toeroepen: doe het niet, blijf rustig thuis! Alleen al omdat Vluchtweg speelt aan het begin van de coronacrisis. We kunnen ons allemaal de beklemmende sfeer van die eerste onzekere weken nog wel herinneren, en Van Vuuren maakt handig gebruik van dat unheimische gevoel om direct een gevoel van onrust mee te geven aan haar boek.

Eigenlijk wordt de toon al gezet met de flashback naar het zeilongeluk waar Vluchtweg mee opent. En dan is er de relatie die Judy heeft met een getrouwde man, laten haar huisgenoten haar alleen achter met de torenhoge huur van hun appartement in Amsterdam... Het vakantiehuisje van haar ouders lijkt haar vluchtweg naar even rust, maar daar wordt de spanning nog verder opgebouwd. Het huis blijkt ook het toevluchtsoord te zijn van de maar paniekerige buurvrouw Lieke, die zich er regelmatig verstopt voor de dreiging die uitgaat van haar man Daan. En dan is er nog Sieb, die ineens opduikt en het beste voor lijkt te hebben met Judy. Of heeft hij ook een eigen agenda?

Zo zit het tempo er vanaf het begin meteen goed in. Er gebeurt in ieder geval genoeg. Misschien zelfs iets te veel, want Vluchtweg is ook wel een beetje een verzamelbak van allerlei spannende, mysterieuze, verwarrende en ontregelende verhaalelementen, die lange tijd niet samen willen vallen tot een geheel. Je hebt weinig idee waar Van Vuuren heen wil met het verhaal. Ook het zeilongeluk, waarvan je denkt dat het een vrij prominente rol zal gaan spelen, lijkt overschaduwd te worden door alles wat er verder nog gebeurt. Daarbij helpt het ook niet dat Judy niet per se een heel sympathiek personage is, waardoor de onrust helemaal compleet is.

Toch weet de vlotte schrijfstijl van Van Vuuren je goed bij de les te houden. Want met al die verschillende elementen gebeurt er op iedere pagina wel iets dat je aandacht vraagt. Er is duidelijk sprake van een mysterie dat graag ontrafelt wil worden en niets is wat het lijkt. Zonder het antwoord op alle opgeworpen vragen gevonden te hebben, kun je Vluchtweg niet wegleggen. De ontknoping is misschien wat ongeloofwaardig, en of alle Friezen blij zullen zijn met hoe hun provincie en provinciegenoten uit de verf komen, is ook de vraag. Een positief effect op het toerisme zal dit boek niet hebben, maar menig thrillerliefhebber kan hier een aantal plezierige uurtjes mee doorbrengen.

Recensie: Vluchtweg - Jet van Vuuren

Vluchtweg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Vluchtweg van Jet van Vuuren verdrinkt tijdens een zeiltocht in Friesland de mooie zeventienjarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy. Ze belandt door een klap van de giek in het water en komt om het leven, Judy kan net op tijd worden gered. Het drama ontwricht Judy’s leven ernstig en ze houdt er een groot trauma aan over.

    Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de zeiltocht aan haar op. Is het waar wat ze ziet, en is Femke niet door een noodlottig ongeluk omgekomen, maar vermoord? Wie heeft Judy indertijd dan doen geloven dat het een zeilongeluk was, en waarom?

    In haar verwarring gaat Judy op zoek naar de waarheid. Al snel stuit ze op duistere zaken en personen uit hun Friese verleden die onlosmakelijk zijn verbonden met het zeilongeluk. Hoe meer de waarheid zich ontvouwt, hoe banger Judy wordt dat zij haar zus zelf heeft omgebracht. Is dat zo? En als dat niet zo is, wie helpt haar dan om dat idee te weerleggen? De echte moordenaar…?

    Vluchtweg van Jet van Vuuren is de ultieme zomerthriller: origineel, grappig, meeslepend en bovenal zeer spannend!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen