• onze waardering

Eat this - Blendbrothers RECENSIE

Recensie: Eat this - Blendbrothers

Het kookboek Eat this is een kookboek geschreven door Hendrik en Kamiel Buysse, ook wel bekend als de Blendbrothers. Deze 2 broers uit Zeeland willen gerechten delen waarvan je gaat watertanden, dit lukt hen goed. Het kookboek bevat 70 unieke, eenvoudige groenterecepten. Zij willen met hun kookboek ervoor zorgen dat je in een handomdraai super originele en smaakvolle gerechten op tafel kan zetten. De fotografie van de gerechten is gedaan door Heikki Verdurme. 

Het kookboek bestaat uit 3 hoofdstukken; Quick – 20 minuten of korter, In-between – tussen 20 en 35 minuten en Take your time – 35 minuten en langer. Dit is een unieke indeling van de hoofdstukken. Als je weet hoeveel tijd je hebt voor het bereiden van de maaltijd, kan je direct naar het hoofdstuk bladeren. Het aantal personen waarvoor het gerecht bedoeld is, staat duidelijk boven de ingrediëntenlijst. Alle recepten zijn bedoeld voor 2 personen.  

Er worden niet heel veel ingrediënten gebruikt waardoor het toegankelijke recepten zijn met voldoende groenten. Voor sommige recepten heb je een frituurpan nodig, lees dus eerst even goed hoe je de groenten moet bereiden voor het geval je geen frituurpan in huis hebt. De bereidingswijze van de gerechten is heel eenvoudig en kort opgeschreven. Er staat wat je moet weten en hier heb je genoeg aan. De Blendbrothers hebben geen onnodige informatie opgeschreven.  

Het zijn eenvoudige maar speciale recepten. Je krijgt echt een andere kijk op de groenten en ziet hoe je deze ook eens op een andere manier kan bereiden en serveren. Er wordt gebruik gemaakt van heel veel verschillende groenten, dus je kan kiezen waar je trek in hebt. De combinaties van producten zijn interessant en zal je zelf niet snel op komen, een voorbeeld hiervan is tomaat met aardbei en rabarber of venkel met nectarine en pistachenoten. Er worden wel eens groenten gebruikt die je even moet opzoeken omdat deze niet op de groentenafdeling in de supermarkt liggen, hier moet je even voor naar de groentenboer. Soms is de groente niet beschikbaar door een bepaald seizoen.   

De foto's van de gerechten in Eat this zijn erg mooi en aantrekkelijk, het gezonde groen komt je gelijk tegemoet. De foto's zijn elke keer op dezelfde ondergrond gemaakt, hierdoor komt het gerecht mooi uit en dit brengt rust in het kookboek. In heel het kookboek zijn groene accenten aangebracht, zo is de titel op de voorkant groen en staan de hoofdstukken ook in het groen. Ook het sliertje dat je als bladwijzer kan gebruiken is goed, dit zijn leuke details.  

Dikke geraspte wortels met tartaarsaus  

Bij het doorbladeren van het kookboek kan je bladzijnummers blijven opschrijven van de gerechten die je graag zou willen maken. De presentatie van het gerecht, maar ook de originele combinaties en de eenvoud van de bereiding helpen hier bij. Eén van de recepten die ik uiteindelijk na lang wikken en wegen heb gemaakt zijn de wortels met tartaarsaus. Dit was zeker geen slechte keuze en is een blijvertje op het menu. De tartaarsaus is erg lekker! Hij is gemakkelijk te maken en je vraagt je af waarom je zo'n sausje niet vaker maakt. Hiervan zou ik de volgende keer een dubbele portie maken. Er zit mayonaise in de saus die het minder gezond maakt, dus dat zal de reden zijn dat er niet heel veel tartaarsaus bij gaat. Dit is een saus die je niet zelf zou bedenken bij wortels. Het zoete van de wortel werkt erg goed met het zoutige en zoetige van de tartaarsaus. Zoals eerder gezegd, een blijvertje.

Snijbonen, gebrande zoete ui en kroepoek 

Wat ook zeker een blijvertje is, is een ander heel origineel recept. Snijbonen met ui en kroepoek. De titel en de foto vielen direct op. Je bent nieuwsgierig wat er op de snijbonen gegarneerd is, dit was kroepoek. De kroepoek gaat in de blender waardoor het helemaal wordt verkruimeld, dit is iets dat je waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan. De smaak is erg lekker en combinatie is erg bijzonder. Je proeft goed het zoutige van de kroepoek met het zoete van de snijbonen en ui. Ook dit is een blijvertje. Daarnaast is het ook heel eenvoudig te maken, je bent langer aan het wachten tot de ui in de oven goed is en het water voor de snijbonen gekookt is dan dat je met de bereiding bezig bent. Bij alle groentegerechten moet je nog wel wat bij serveren. Het recept uit het kookboek is niet een hele maaltijd, je hebt dan enkel het groentedeel van de maaltijd.

Het kookboek Eat this krijgt 5 hartjes. Het is een kookboek dat je echt in de kast moet hebben staan. Het zijn gemakkelijke recepten die erg origineel zijn. Met deze gerechten kan je waarschijnlijk ook mensen die niet graag groenten eten overhalen om de groente te eten. Er staan bijzondere combinaties in het boek die je niet zelf zal verzinnen en als je ze proeft wil je deze combinaties blijven eten. De eenvoud in dit boek is heel leuk, je hoeft geen ervaren kok te zijn en niet lang in de keuken te staan om iets heel lekkers op tafel te kunnen zetten. De missie van de Blendbrothers is zeker geslaagd!

Recensie: Eat this - Blendbrothers

Eat this!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Groenten zijn spannend, toegankelijk en allesbehalve saai! In een handomdraai kun je superoriginele en smaakvolle bereidingen op tafel zetten waarvan iedereen gaat watertanden.

    In dit boek geven de Blendbrothers hun geheime combinaties prijs waardoor je net dat tikkeltje extra smaak in een gerecht tovert.

    De gerechten zijn eenvoudig te maken of om als inspiratie te gebruiken. Geen ellenlange ingrediëntenlijsten of regeltjes, gewoon 70 lekkere groentebordjes met die fingerlicking touch!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen