• onze waardering

De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten RECENSIE

Recensie: De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

De schaduwkoningin speelt zich, evenals het voorgaande deel Dans om de troon, af aan het einde van de elfde eeuw, zo rond 1080, deels in Engeland en deels in Normandië. Willem van Normandië, ook wel bekend als Willem de Veroveraar heeft in 1066 bij de Slag van Hastings de Engelsen overwonnen. Koning Harold van de Engelsen is gesneuveld. Willem laat zich kronen tot nieuwe koning van Engeland en stelt zijn nicht Isa aan als schaduwkoningin die de honneurs waarneemt als Willem niet in Engeland is en zolang zijn vrouw Mathilde nog niet gekroond is als koningin.  

Het gerucht gaat dat in de stallen van het paleis van Winchester, waar Isa met haar gezin woont, een baby te vondeling is gelegd. Isa weet wie de ouders van het meisje zijn en moet dit levensgevaarlijke geheim koste wat kost bewaren. Ze laat het meisje, Elvina, samen met haar eigen zoontje Arthur opgroeien in een afgelegen burcht. Als ze ouder worden gaan Elvina en Arthur regelmatig paardrijden in de omgeving. Tot ze op een dag niet thuiskomen...

Omdat De schaduwkoningin zich in een redelijk ver verleden afspeelt, confronteert het je als lezer met de verschillen met onze huidige tijd. Communicatie bijvoorbeeld verliep traag. IN de Middeleeuwen had je onze huidige moderne middelen niet, maar was je aangewezen op brieven die, zeker overzees, lang onderweg waren.

Een ander groot verschil tussen duizend jaar geleden en nu is de leeftijd waarop je volwassen wordt. Elvina en Arthur zouden we nu nog zien als kinderen, met hun dertien, veertien jaar, maar in die tijd werden ze absoluut als volwassen beschouwd en hadden meisjes de huwbare leeftijd al bereikt.

Wat in het eerste deel wat minder expliciet was, is de venijnige strijd tussen Isa en Mathilde. Ze vochten deze vooral uit via briefwisselingen. Ook staan in het boek fragmenten uit Mathildes geheime kroniek, waaruit duidelijk blijkt hoe grondig haar hekel aan Isa was. Overigens was dat wederzijds.

De schaduwkoningin is op momenten absoluut spannend te noemen. Aan het begin, als de Normandiërs proberen Elvina, die toen nog een baby was, te ontvoeren. Maar ook later als Elvina en Arthur opeens verdwenen zijn. Waar zijn ze gebleven en welk gevaar loopt Elvina?

Het boek leest vlot en is niet ingewikkeld. Het verhaal kent veel personages, maar ze zijn goed uit elkaar te houden en de ontwikkelingen zijn goed te volgen. Elvina is een slim meisje met een scherpe tong. Daarmee maakt ze het zichzelf niet altijd even makkelijk, maar het leidt wel tot situaties die een glimlach op je gezicht toveren. Arthur komt in dit verhaal nog wat onvoldoende uit de verf, hij heeft de potentie om een groot en machtig man te worden maar De schaduwkoningin draait om het lot van Elvina. Wellicht komt er nog een volgend deel, waarin we Arthur van dichterbij gaan meemaken.

Recensie: De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

De schaduwkoningin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het gerucht gaat dat in de stallen van het paleis van Winchester een baby te vondeling is gelegd. Isa weet wie de ouders van het meisje zijn en moet dit levensgevaarlijke geheim koste wat kost bewaren. Ze laat het meisje, Elvina, samen met haar eigen zoontje Arthur opgroeien in een afgelegen burcht. Als ze ouder worden gaan Elvina en Arthur regelmatig paardrijden in de omgeving. Tot ze op een dag niet thuiskomen…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

 • De enige dochter - A.B. Yehoshua

 • Het Ultimatum - John Grisham

 • The farm table - Julius Roberts

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen