• onze waardering

Hartritme - Bart Chabot RECENSIE

Recensie: Hartritme - Bart Chabot

In Hartritme vertelt Bart Chabot verder over zijn leven en dat vooral zijn volwassen leven vol rock & roll en fantastische avonturen met zijn kleurrijke vriendenkring. Zo neemt hij je mee op de verschillende tournees die hij heeft gedaan maar ook naar de privé-afspraken en bijzondere gesprekken die hij heeft gevoerd.

De manier waarop Bart Chabot zijn levensverhaal in Hartritme vertelt is erg aangenaam. Vanuit een vakantie met zijn gezin in Zweden, in het heden, mijmert hij met enige regelmaat weg naar belevenissen en dierbare vrienden uit zijn leven. Heel af en toe komen zijn ouders nog langs in het verhaal ter illustratie van zijn jeugd. Dit maakt dat Hartritme ook prima te volgen is voor wie Mijn vaders hand nog niet heeft gelezen. Door de manier waarop je als lezer wordt meegenomen in de herinneringen van Bart Chabot voelt het alsof hij naast je zit en zijn verhaal aan je vertelt. En tegelijkertijd wordt je meegenomen op zijn avonturen en beleef je die met hem mee.

Hartritme is een boek vol grappige gebeurtenissen die Bart Chabot ook nog met een extra vleugje humor weet op te schrijven. Toch zit er een melancholische onderlaag in het hele boek die heel erg lijkt te passen bij de melancholie die de schrijver altijd in zich mee lijkt te dragen. Dit maakt dat Hartritme een extra laag in het verhaal heeft en de lezer ook extra weet te raken. Naast dat je de schrijver Bart Chabot leert kennen, leer je via zijn verhalen ook zijn kleurrijke vrienden kennen van wie er helaas al heel wat zijn overleden. Zo passeren Herman Brood, Jules Deelder,  Martin Bril en Ronald Giphart uitgebreid de revue. Maar ook is er veel aandacht voor zijn basis, zijn vrouw en vier zoons. En natuurlijk hond Bril.

De schrijfstijl van Bart Chabot leest is erg toegankelijk en voelt tegelijk aan als een kunstwerk wat maakt dat Hartritme heel gemakkelijk wegleest maar ook regelmatig uitnodigt tot stukken herlezen. Het is een schrijfstijl die maakt dat je bijna niet kunt stoppen met lezen en tegelijkertijd verdrietig maakt als je bij het einde bent aangekomen. Bart Chabot schrijft heel beeldend waardoor je de gebeurtenissen bijna als een film voor je ziet wat voor extra dimensie in het verhaal zorgt.

Samengevat is Hartritme van Bart Chabot een echte aanrader voor iedereen die van literatuur houdt en een goedgeschreven boek erg kan waarderen.

Recensie: Hartritme - Bart Chabot

 

Hartritme

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het overweldigende vervolg op 'mijn vaders hand'

  Niet lang nadat Bart Chabot het ouderlijk huis heeft verlaten om in Leiden Nederlands te gaan studeren, leert hij Herman Brood kennen. Direct is er een wederzijdse affiniteit en hun ontmoeting vormt het begin van een levenslange vriendschap. Brood herkent ogenblikkelijk de eigenheid en het talent van de jonge Chabot, en hij neemt hem mee in het ritme van de rock-’n-roll. En snel zijn daar ook de anderen, onder wie Jules Deelder en Martin Bril, met wie eveneens levenslange vriendschappen ontstaan. Vader en moeder Chabot wonen in die periode in Vancouver, in dienst van Buitenlandse Zaken, net niet ver genoeg om nieuwe confrontaties met hun zoon te voorkomen. Het zal nog een paar jaar duren voordat de breuk definitief is, intussen is de zoon dan zelf vader geworden. Opnieuw wordt de lezer meegenomen in dit heftige familieverhaal, in een stijl en toon waarin het hartritme van de nieuwe rauwe tijd heerlijk voelbaar is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

 • De verhaaltjesboom - Marianne Busser & Ron Schröder

 • Koken met kinderen: Lekker veggie - De kookhoek

 • Een vriendschap - Silvia Avallone

 • Voor het donker thuis - Riley Sager

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen