• onze waardering

Belinda's homemade cookies - Belinda Macdonald RECENSIE

Recensie: Belinda's homemade cookies - Belinda Macdonald

Het kookboek Belinda's homemade cookies is geschreven door Belinda Macdonald, 'The Australian Chef'. Belinda is opgegroeid in Australië en hierna voor de liefde naar België verhuisd. Zij heeft in dit boek 66 recepten voor verrukkelijke koekjes uit heel de wereld gebundeld. Zij heeft deze recepten niet alleen verzameld uit haar geboorteland maar ook tijdens haar reizen in verschillende landen. Zo vind je in Belinda's homemade cookies koekjes uit Australië, West-Vlaanderen, Italië, Schotland maar ook uit de Verenigde Staten. Naast de recepten van de koekjes staat er ook bij elk recept een verhaaltje over het koekje of er wordt een tip gegeven. Soms is dit een minder interessant en lijken de paar zinnen er een beetje als opvulling te staan. Een voorbeeld hiervan is dat bij het recept van de maanzaad-sinaasappelslice staat dat deze plaatkoek heel simpel is om te maken maar daarom niet minder lekker is. Hier zou je liever willen lezen wat de geschiedenis of het verhaal achter de lekkernij is.  

Het kookboek heeft niet direct een duidelijke indeling van recepten maar vanaf pagina 100 vind je gezonde koekjes. Deze worden gemaakt van havermout of volkoren producten. De rest van de recepten zijn voornamelijk zoete koekjes, maar je vindt hier ook wel wat hartige koekjes tussen zoals kaaskoekjes. In alle recepten gaat wel veel boter en suiker, maar dit hoort nou eenmaal bij koekjes. Voor veel koekjes wordt kokospoeder gebruikt. Je ziet steeds wel weer dezelfde ingrediënten terug komen in de recepten, dit is handig als je meerdere recepten tegelijk wil bakken.  

Er staat op een leuke manier boven aan het recept aangegeven wat de oorsprong van de koekjes is, wat de baktijd is, hoe warm de oven moet, voor hoeveel koekjes het recept bedoeld is en wat je verder nodig hebt om het te bereiden zoals een spuitzak en bakplaat. Het aantal koekjes dat je volgens Belinda uit het recept kan halen klopt niet helemaal. Zo kan er uit een hoeveelheid deeg soms 70 koekjes gemaakt worden, dit komt niet overeen met het aantal koekjes dat er werkelijk van het deeg gemaakt kan worden. Er staat ook niet altijd even duidelijk aangegeven hoe groot de koekjes moeten zijn op de bakplaat, mogelijk dat hier het verschil in zit. De foto's in het boek zijn mooi en tussen de koekjes door zie je af en toe een foto van de schrijfster of van Australië. Er wordt dus een mooie link naar haar thuisland gelegd.  

Rozemarijn-citroen-koekjes 

Wie houdt er nou niet van koekjes? Een koekje bij de thee is altijd een goed idee. Het verhaaltje van Belinda Macdonald over citroenkoekjes bij een lekkere citroenthee trok mij aan. Dus de citroenthee en de ingrediënten voor de koekjes kwamen uit de kast en de rozemarijn werd uit de tuin geplukt voor deze overheerlijke koekjes. Tijdens het maken van het koekjesdeeg ruik je de citroen en rozemarijn nog niet heel erg goed. Maar tijdens het bakken komt de geur van citroen al lekker uit de oven. Bij het proeven van de koekjes proef je de citroen ook goed, de rozemarijn blijft wat op de achtergrond. De citroen proef je sterker dan de rozemarijn. Het deeg bleef erg zacht, het leek of er wat te veel boter in verhouding tot de rest in zat. Het vormen van de koekjes op de bakplaat was dus even een uitdaging, maar is uiteindelijk goed gelukt. De koekjes moesten wel langer dan aangegeven in de oven, maar dit kan natuurlijk per oven verschillen.

Kaaskoekjes  

Na de geslaagde koekjes bij de thee wilde ik ook wel een hartig koekje proberen. Voor bij de borrelplank maakte ik kaaskoekjes. In de kaaskoekjes gaan stukjes olijf. Het koekje werd lekker knapperig, ze smaken zo lekker net alsof ze bij de verse bakker vandaan komen. Er staat in het recept aangegeven dat je een harde kaas moet gebruiken. De harde kazen zijn over het algemeen wat zouter, dit was ook wel te proeven aan de koekjes. De kaassmaak is erg intens. De kaas is tijdens de bereiding wat lastig te mengen met de boter. Hierna moeten er nog stukjes olijf door het deeg, het is lastig deze goed te verdelen. Het kwam voor dat het ene koekje veel olijf in zich had en een ander bijna niet. Het deeg blijft in tegenstelling tot de citroenkoekjes wel mooi stevig waardoor de koekjes goed uit te steken zijn en op de bakplaat gelegd kunnen worden.

Het kookboek Belinda's homemade cookies krijgt 4 hartjes. Het is leuk dat het boek bestaat uit een verzameling van recepten van over heel de wereld en alles gericht op koekjes. Dit is weer eens wat anders. De koekjes zijn eenvoudig te bereiden en er worden ingrediënten gebruikt die samen een lekkere en bijzondere smaak aan de koekjes geven. Je proeft echt andere smaken dan je gewend bent van koekjes uit de supermarkt. Dit is een leuk kookboek voor echte koekjesliefhebbers! Maar ook voor op een zaterdagmiddag of als je visite krijgt, is het leuk om dit boek erbij te pakken en lekker koekjes te gaan bakken. Want wat is er nou lekkerder dan de geur van zelfgebakken koekjes uit de oven en daarna het opeten van de zelfgemaakte koekjes? 

 

Recensie: Belinda's homemade cookies - Belinda Macdonald

Belinda's homemade cookies

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    • Verrassende koekjesrecepten met gezonde varianten
    • Met boeiende verhalen over de herkomst van de lekkernijen
    • Een perfect cadeau voor iedereen die houdt van de heerlijke geur van versgebakken koekjes

    Van de outback tot Peru, van Italië tot België: koekjes zijn universeel. The Australian Chef Belinda MacDonald, die voor de liefde naar België kwam, sprokkelde tijdens haar reizen evenveel recepten als verhalen. Omdat een koekje nooit zomaar een koekje is, maar een herinnering, troost of cadeautje aan jezelf op een doordeweekse dag.

    In Belinda's Homemade Cookies vind je recepten voor 66 koekjes en plaatkoeken: van Belinda's eigen havermoutkoekjes tot smeuïge brownies en zalige lamingtons. De auteur vertelt met passie en humor waar ze de recepten ontdekte en hoe ze deze verder ontwikkelde.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen