• onze waardering

Vietnamees - Uyen Luu RECENSIE

Recensie: Vietnamees - Uyen Luu

Het kookboek Vietnamees van Uyen Luu bevat 85 makkelijke en authentieke recepten. De roze voorkant van het kookboek met hierop de gouden letters en accenten zorgen voor een chique uitstraling. Het boek heeft leuke hoofdstukken en deze zijn op een mooie en unieke manier weergegeven in de inhoudsopgave. Er staat bij elk hoofdstuk een leuke tekening. Voorbeelden van hoofdstukken zijn An com- gerechten om met rijst te eten, groenten om te delen, snelle doordeweekse maaltijden, feestmaaltijden en zoete dingen. Ook vind je een hoofdstuk basis, je kan hierbij denken aan het maken van nasi goreng of je eigen noedels.   

Onder de naam van de recepten staat de Vietnamese naam. Dit zijn ingewikkelde namen waarvan je niet weet hoe je het precies uitspreekt, dus het is goed dat de Uyen Luu er een Nederlandse titel boven heeft gezet. Voor elk gerecht is er een verhaaltje geschreven. Dit kan een stukje zijn over de herinnering die de schrijfster heeft met het gerecht of het kan meer informatie geven over één van de ingrediënten uit het gerecht. Het zijn interessante verhaaltjes om te lezen. Er staan er vaak ook opmerkingen onder vermeld welke producten je kan vervangen en hoelang je het gerecht kan bewaren. Dit zijn tips die erg nuttig zijn, dit zijn zeker goede toevoegingen. Wat een ook een leuke extra is, zijn de tips om vooruit te koken en het hoofdstuk met menu-ideeën. Bij veel recepten staan onderin zinnen wat je alvast zou kunnen doen of koken waardoor je tijdens het maken van het gehele recept minder werk hebt.  

De bereiding van het recept wordt achter elkaar opgeschreven, er wordt ingesprongen wanneer er een nieuwe stap aan de beurt is. Dit is een beetje onduidelijk, er staan namelijk best wat stappen achter elkaar opgeschreven. Op de pagina met de bereidingswijze staat veel tekst, het zijn volle pagina's met tekst wat het een beetje onoverzichtelijk maakt. Het aantal personen waarvoor het gerecht bedoeld wordt staat wel op de pagina, de bereidingstijd helaas niet. Dit is jammer omdat je er soms achter komt dat het meer tijd kost dan je op dat moment hebt. Het verschilt erg qua bereidingstijden, het ene gerecht is zo klaar terwijl je voor het andere lekker te tijd moet nemen. Je kunt dus een gerecht kiezen voor het moment dat je snel klaar wil zijn of dat je lekker in de keuken wil staan koken.  

Voor het kopen van de ingrediënten uit het kookboek Vietnamees moet je af en toe wel even langs de toko. Niet alle ingrediënten zijn te krijgen in de supermarkt. Tussen de recepten door vind je ineens een verdwaald Engels fish & chips recept. Je hebt maar kleine hoeveelheden van de producten nodig, zo heb je voor een gerecht 20 gram witte kool nodig. En ook van bepaalde sauzen heb je weinig nodig. Het is dus fijn als je vaker met deze producten kookt dat je ze al in huis hebt of als je ze in huis gehaald hebt er ook andere gerechten mee kan maken. De gerechten kunnen af en toe wel pittig zijn want er gaat regelmatig chilipeper in. De gerechten bevatten wel veel vlees per persoon, het is niet uitzonderlijk dat er 200 gram vlees per persoon in gaat.  

Kip met gember  

In Vietnamees kom je leuke manieren van bereiden tegen. Ik had lekker de tijd dus wilde een speciaal soort kip maken. Er gaat alleen wel erg veel kip in het gerecht, je hebt 400 gram kippendijfilet nodig voor 2 personen. De kip moet je karamelliseren met rietsuiker in de pan. Het karamelliseren mislukte helaas een aantal keer. De pan moet je op hoog vuur draaien, maar het lijkt alsof dit net iets te hoog is. Na het toevoegen van de kip moet er kokoswater toegevoegd worden. Het geheel blijft na het doorkoken en inkoken waterig. Bij mij is het gerecht niet zo geworden zoals op de foto in het kookboek. De smaak was ondanks de bereiding erg lekker. De kip smaak kruidig maar ook zoet door de verschillende ingrediënten die je moet toevoegen. Er moeten kleine stukjes gember door de saus heen, zorg dat deze goed klein zijn anders heb je deze los in je mond en is dat erg sterk. Het is zeker een gerecht om nog eens te maken, het is lekker om te serveren met rijst en groenten.

Aubergines met sojasaus en Thais basilicum 

De manier van bereiden sprak mij erg aan in dit recept, dat wilde ik eens proberen. De aubergines moet je namelijk stomen in een stoomkoker, ik heb deze niet maar gelukkig staat er een alternatief bij. Je kan ze ook in een vergiet stomen, dit gaat ook prima. Het is een leuke manier van bereiden. De aubergine staat soms wel bekend als een wat saaie groente, maar dit gerecht zorgt ervoor dat de aubergine alles behalve saai is. De aubergine smaakt echt erg lekker, zo heb je deze groente waarschijnlijk nog nooit geproefd! Na het stomen moet je de aubergine nog even wokken. Hier wordt een sausje aan toegevoegd dat je zelf moet maken. In dit sausje gaat een zoet, pittig en zout  ingrediënt, dit zorgt echt voor een unieke smaak. Je proeft van alles nog wat maar alles is prima in balans. Toevallig heb je voor dit gerecht ook weer een beetje dezelfde ingrediënten nodig als in de kip met gember. Hiervoor had ik niet alles opgemaakt, dus kan de lente-ui en sjalotjes ook weer voor dit gerecht gebruiken.

Het kookboek Vietnamees krijgt 4 hartjes. Met dit kookboek waan je je in Vietnam en kan je zelf gemakkelijk de Vietnamese keuken in huis halen. Tijdens het koken komen de heerlijke geuren je tegemoet en dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je even op reis bent. Je kunt zelf kiezen voor een gerecht dat past bij de tijd die je hebt om te koken. Er is voldoende variatie in soorten gerechten en soorten ingrediënten zoals kip, varken of groenten.

 

Recensie: Vietnamees - Uyen Luu

Vietnamees

  • Auteur:

    Uyen Luu
  • Verschenen:

    4 augustus 2021
  • Uitgave:

    ISBN 9789461432582
    Uitgever Good Cook
    224 pagina's
  • Uitgever:

    Good Cook
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Leer Vietnamees koken met Uyen Luu en ontdek de veelzijdigheid van deze ‘frisse en verse’ keuken: het gebruik van rauwe of knapperige groenten en kruiden als koriander, munt en Thaise basilicum zijn kenmerkend. Maar er is meer: van geurige 'phở' tot en met typisch Vietnamese noedelsalades of makkelijke doordeweekse maaltijden. De Vietnamese keuken kent invloeden uit o.a. China en Frankrijk: van de typische Vietnamese broodjes (bánh mì) tot en met het maken van een goede bouillon voor 'phở', een Vietnamese soep gevuld met noedels en doorgaans rundvlees. Serveer frisse springrolls gevuld met vis en kruiden in de zomer of papayasalade met buikspek, garnalen en pomelo. Maak Vietnamese pickles en bijgerechten en ontdek hoe ontzettend lekker de Vietnamese keuken is. Van authentieke Vietnamese salades en hemelse noedelsoepen, tot doordeweekse gerechten, feestmaaltijden, rijstgerechten, desserts en meer. Met goede uitleg over de voorraadkast, basisrecepten, keukentips en menuplanners. Met 'Vietnamees' kan de thuiskok meteen aan de slag.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen