• onze waardering

Wat zou Dolly doen? - Petra Vollinga RECENSIE

Recensie: Wat zou Dolly doen? - Petra Vollinga

Op het eerste gezicht zou je ze niet bij elkaar plaatsen: huismoeder Gonny, carrièrevrouw Betteke en de wat zweverige Karlijn. Ze zijn compleet verschillend, maar hebben een gezamenlijke passie: country zingen. Als ze bij een wedstrijd een prijs winnen als Dolly's Angels gaan ze op roadtrip naar Dollywood: de plek waar ze hun idool Dolly Parton écht gaan ontmoeten.

Wat heeft Petra Vollinga een heerlijke schrijfstijl! Gelijk val je in het verhaal met heerlijke korte zinnen en positiviteit. Zo leer je Gonny kennen die haar gezin draaiende probeert te houden, Betteke met haar drukke werkleven en de liefdes (en sekspartners) van Karlijn. Wat zou Dolly doen? staat vol met positieve uitspraken en hilariteit. Het leuke is dat er drie verhaallijnen zijn. Je volgt Gonny, Betteke en Karlijn. Alle drie hebben ze een eigen identiteit en dat knalt echt van de pagina's af. Samen met de korte hoofdstukken, vlieg je door Wat zou Dolly doen? heen.

Op de roadtrip - waar je je even in Amerika waant - kom je er meer en meer achter dat hun leven ook de nodige obstakels kent. Hoe meer de drie vrouwen met elkaar optrekken, hoe meer ze botsen en uiteindelijk hun veilige muurtje moeten laten zakken. De geheimen die alle drie de vrouwen hebben, brengt hen dichtbij elkaar. Deze botsing in de vriendschap en dat ze hierdoor alleen maar hechter worden, is erg mooi uitgewerkt.

Enige minpuntje is dat er soms uitspraken worden gedaan die wat gemeen of juist erg cliché zijn. Zo is Elvis bijvoorbeeld een 'doorgesnoven, verslaafde zanger'. Wat zou Dolly doen is over het algemeen een vrij positief verhaal, maar zulk soort uitspraken, kloppen hier niet bij.

Toch is Wat zou Dolly doen? een enorme aanrader. Deze heerlijk luchtig en vlotte feelgood - met de vrolijke, moderne schrijfstijl van Petra Vollinga - is een mooie mengelmoes voor een perfecte chicklit. Liefde, geheimen, roadtrippen en een onwaarschijnlijke vriendschap maken het helemaal af.

 

Recensie: Wat zou Dolly doen? - Petra Vollinga

Wat zou Dolly doen?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In 2021 viert Dolly Parton haar vijfenzeventigste verjaardag, en ze is nog volop actief

    Een heerlijke road novel over vriendschap, muziek en de zoektocht naar wat je nu eigenlijk echt wilt in het leven, met in het hart een belangrijke rol voor country-legende Dolly Parton

    Thuisblijfmoeder Gonny, zakenvrouw Betteke en spirituele losbol Karlijn zijn totaal verschillend, maar hebben een gemeenschappelijke liefde: het countrykoor. Bij de lustrumwedstrijd winnen de drie als Dolly’s Angels een roadtrip door Amerika, met als eindbestemming Dollywood en een meet and greet met hun grote idool Dolly Parton.

    De reis wordt een heerlijk avontuur door het diepe Zuiden vol sleazy motels, muziek, knappe cowboys en kilometers. Heel veel kilometers. Van Mardi Gras in New Orleans door de katoenvelden naar Graceland. En van de wereldberoemde Sun Studio in Memphis naar een dampend Nashville, leren ze het land, elkaar en zichzelf steeds beter kennen.

    Na de aanvankelijke euforie van de reis beginnen de onderlinge spanningen op te lopen. Welk geheim draagt Betteke met zich mee? Wat gebeurt er als Gonny ineens geen gezin meer heeft om voor te zorgen? En hoe komen ze in godsnaam van Karlijns onenightstand af?

    Wat zou Dolly doen is een roadroman over vrouwenvriendschap, de liefde voor muziek en de zoektocht naar je inner Dolly.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen