• onze waardering

Cuisine Carine - Karin Gaasterland RECENSIE

Recensie: Cuisine Carine - Karin Gaasterland

Cuisine Carine van Karin Gaasterland is een inspirerende verzameling recepten en notities van deze chef. 

In 1995 opende Karin Gaasterland samen met haar neef restaurant 'Balthazar's Keuken' in Amsterdam. Een restaurant in een soort pijpenla met een open kleine keuken, waar je het idee kreeg gezellig bij een Franse familie op diner te zijn. Het was een enorm succes, maar na 23 jaar begon Karin in 2018 aan nieuwe avonturen. Een daarvan is "Cuisine Carine", een pop-up restaurant en voyage, zonder grenzen. Inspiratie haalt ze uit familie recepten, eigen creativiteit en ontmoetingen tijdens reizen met mensen die ze tegenkomt en ingrediënten die ze op locatie vindt. En ze schreef o.a. een kookboek: Cuisine Carine

Cuisine Carine van Karin Gaasterland is een kookboek dat er tussen die enorme massa kookboeken direct uitspringt. Zeker tegenwoordig waar het merendeel trendy gericht is op vegetarisch en zelfs veganistisch. Je hoeft niet op de gezonde toer en het helpt als je niet op dieet bent en simpelweg gewoon van lekker eten houdt! Karin Gaasterland is lekker scheutig met boter, wijn en rijke ingrediënten. In Cuisine Carine gaat het puur om de smaak en het combineren van dat wat er voor handen is of plaatselijk aan te schaffen is. Je hoeft geen chef kok te zijn, want zoals Karin zelf zegt: "als een gerecht niet uitpakt zoals gedacht, schouders recht en een beetje bluffen en doen alsof het zo bedoeld is." 

Het boek bevat niet alleen recepten, maar ook notities van Karin, over haar Nederlands-Mediterrane afkomst dat in haar geval duidelijk een voorliefde voor koken en een schat aan familierecepten met zich mee bracht. Herinneringen aan haar jeugd en reizen over de wereld die weer inspiratie vormden voor recepten. Kortom we krijgen een kijkje in Karins rijke culinaire leven, met een persoonlijk tintje. De foto's zijn gemaakt door Karins dochter Zora en de beelden laten die relaxte landelijke Middellandse Zee sfeer zien. Dit alles geeft Cuisine Carine iets gezelligs. Je wilt het 440 pagina's dikke boek echt graag lezen en door de heerlijke recepten heen bladeren.  

Het boek Cuisine Carine heeft een logische indeling. Voorwoord en 'hoe gebruik je dit boek' en handig als je in Amsterdam woont: een lijstje met favoriete winkels, gevolgd door Apéro (kort door de bocht op z'n Hollands: borrelhapjes); dranken; Mezze (hapjes vooraf); terrines; lunch/entree; plat du jour; familierecepten; favorieten; bijgerechten; inmaak; basis (basis sauzen); chocolade; patisserie en zelfs voorbeelden van menu's (waaronder een van Karins menu's van Balthazar's Keuken). Ze sluit af met een dankwoord en een register.   

De recepten zijn overigens enorm gevarieerd. Van super eenvoudig, tot haute cuisine met een 'dit kun je ook thuis' twist. Het gaat niet puur om techniek alleen, maar ook om creatief zijn met smaken en eigenlijk om alles wat om lekker eten heen hangt. Daar horen ook gezelligheid en ervaringen bij.  

De recepten zijn goed te volgen en de werkwijze is duidelijk uitgelegd. Als eerste gerecht om te maken heb ik gekozen voor ravioli met sardines en citroen-tijmsaus (bladzijde 161). Ik vind het namelijk leuk om zelf eigen pasta deeg te maken en op bladzijde 157 staat een prima recept voor het maken van raviolideeg. Toevallig heb ik een pastamachine, maar met een deegroller gaat het ook lukken hoor. Alle ingrediënten voor deeg, vulling en saus zijn hier makkelijk te krijgen. Verrassend was het afblussen van de gesmoorde knoflook, ui en chilipeper met citroensap en gin. Het geeft tezamen met het pittige van de chili een aparte kick aan de saus! 

Als tweede gerecht heb ik mij gewaagd aan de vismousse (bladzijde 65). De combinatie van witte vis met abrikozen, sinaasappelsap en witte wijn leek mij onweerstaanbaar en inderdaad het is heerlijk! Ook dit gerecht is makkelijk te bereiden en leuk te serveren als apéro. Een topping met sinaasappelcrème, zoals op de foto was een heerlijke toevoeging.

Karin Gaasterland heeft (in haar eigen woorden) met het opschrijven van haar "...recepten, geschiedenis, favoriete plekken, wat me inspireert en mijn keukenfilosofie..." met Cuisine Carine in mijn ogen een absolute hit gescoord en ik geef dit inspirerende boek met heerlijke recepten dan ook zeker 5 hartjes.

Recensie: Cuisine Carine - Karin Gaasterland

Cuisine Carine

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Men wil vaak weten hoe het werkt in mijn hoofd. Eenvoudig, want ik denk aan niets anders dan aan eten. De beste gerechten ontstaan in mijn hoofd. Dit is wie ik ben, dat is wat ik doe. In de loop der jaren ben ik mijn verhaal - dat van een leven lang koken - gaan opschrijven: recepten, geschiedenis, achtergronden, mijn favoriete plekken, inspiratie en keukenfilosofie.

    Voor mij gaat koken niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Natuurlijk, kennis is handig en chef word je niet zomaar. Maar ook gaat het over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Met jouw smaken en met mooie producten. Op zoek naar de perfecte balans in de pan. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken.
    Kortom, dit boek is voor mensen die - net als ik - van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen