• onze waardering

Van de vegan bakker - Rodolphe Landemaine RECENSIE

Recensie: Van de vegan bakker - Rodolphe Landemaine

Als je wandelt door de straten van Parijs bent en opzoek bent naar iets lekkers moet je absoluut bij Land&Monkeys langs gaan. Hier staan de meest fantastische vegan broodjes, gebakjes en taarten uitgestald in de boulangerie. De oprichter, Rodolphe Landemaine, deelt ook graag zijn recepten met jou doormiddel van dit (banketbakkers)boek: Van de vegan bakker.

Bakken is een hele kunst op zich, maar om dit te doen met alleen maar plantaardige producten is helemaal een uitdaging. Vooral voor de Fransen die stug vasthouden aan tradities is het daarom een hele stap om deze traditionele lekkernijen zonder ei, boter of andere dierlijke producten te gaan maken. Gelukkig biedt Van de vegan bakker de oplossing en laat Rodolphe zien dat het echt mogelijk is.

In deel 1 worden verschillende technieken uitgelegd en deel 2 bevat een aantal basis recepten voor bijvoorbeeld desem, croissantdeeg, meringue en brioche deeg. Met deze basics kan je daarna alle kanten op; van 'normaal' brood tot taarten en gebakjes, maar ook koekjes en cake zijn te vinden in Van de vegan bakker. Voor echt elke Franse lekkernij kan je in dit boek terecht.

Het is een heel strak kookboek, met simpele foto's en de recepten zien er niet al te lang en ingewikkeld uit. De (voor)bereidingstijd staat erbij, maar ook hoelang het moet rusten (in of buiten de koelkast), de verder bereidingstijd en de baktijd. Dit geeft goed inzicht in wanneer je moet beginnen en hoelang iets moet rusten. Dit is wel echt een must have in een bakboek.

Als je door het boek bladert zou je alles wel willen maken (en vooral opeten). Je zou denken dat het ontzettend ingewikkeld is om dierlijke producten in veel romige en zoete recepten te vervangen. Dit valt reuze mee en alle producten zijn gelukkig makkelijk in de supermarkt te vinden. Je kan zelfs zelf plantaardige margarine kunnen maken om in veel recepten te gaan gebruiken. Het is mega simpel uitgelegd en alle recepten bevatten maar maximaal 7 stappen. Je moet wel van bakken houden en alles exact opvolgen anders kan het nog wel eens mis gaan, maar dat is natuurlijk met 'normale' (banket)bakkersrecepten niet anders.

Franse Meringue

Ik ben voor een spannende meringue gegaan. Normaal wordt dit natuurlijk gemaakt van ei en suiker, maar nu wordt hiervoor aquafaba (kikkererwtenvocht) gebruikt. Ik was benieuwd of dit wel zou lukken, want zelfs met ei is dit voor mij altijd lastig. Daarnaast was het de vraag of het niet heel erg flauw zou smaken of naar kikkererwten. Helaas kreeg ik het mengsel niet stijf genoeg, waardoor ik er geen mooie vormpjes van kon maken. De smaak viel mij wel echt alles mee! Het eindresultaat was dan geen mooi meringue vormpje maar wel heel lekker en krokant.

Wortelcake

Wortelcake is mijn all time favoriet en vooral de 'frosting' kan ik niet weerstaan. Daarom was deze wortelcake zeker het proberen waard. Dit recept leek mij redelijk makkelijk, omdat het weinig ingrediënten bevat en ook niet lang hoeft te rijzen of in de koelkast hoeft. Bakken is niet echt mijn specialiteit omdat ik dingen altijd verkeerd afweeg, de verkeerde mixer gebruik of mijn oven niet meewerkt. Dit is wel mega goed gelukt en heerlijk. Ik heb hem deels weggegeven om ervoor te zorgen dat ik niet de hele cake in 2 dagen op zou eten.

Van de vegan bakker is een heerlijk praktisch (bak)boek dat echt alle Franse lekkernijen van een Boulangerie bevat. Zo kan jij zelf veganistische baguettes bakken, ficelles maken, pains au chocolat, brioches en galettes maken. Naast deze traditionele Franse dingen kan je ook gewoon pannenkoeken brownies en andere (bak)recepten vinden. Wil jij een aan de slag en een eigen vegan broodje of taartje op tafel zetten zonder grijp dan nu je kans, want met dit boek kan echt iedereen in ieder geval proberen veganistisch te gaan bakken.

Recensie: Van de vegan bakker - Rodolphe Landemaine

Van de vegan bakker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Brood, gebak, taart, koekjes en meer: meesterbakker Rodolphe Landemaine laat zien hoe je de allerlekkerste broodrecepten en zoete bakklassiekers kan transformeren naar de vegan variant zonder aan smaak in te boeten. Stap voor stap in beeld gebracht met duidelijke uitleg over vervangende ingrediënten kan iedereen met dit bakboek aan de slag. Welke plantaardige vetten zijn geschikt voor welk gebak, hoe maak je zelf de lekkerste plantaardige botervervanger waarmee je perfect bladerdeeg of briochedeeg maakt of de overheerlijkste croissants bakt. Leer meringue en macarons maken van aquafaba. 'Van de vegan bakker' maakt inzichtelijk welke invloed het werken met plantaardige vervangers heeft op het bakproces waardoor je echte vegan baktoppers op tafel zet. Van gistbrood en zuurdesem tot hamburgerbroodjes; van dé Franse klassiekers als madeleines, tartes au citron, millefeuiles en financiers. Maak zelf vegan pavlova, brownies, muffins en cakes. Wat je ook bakt, het resultaat zal iedereen blij verrassen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen