• onze waardering

Toen was ze weg - Lisa Jewell RECENSIE

Recensie: Toen was ze weg - Lisa Jewell

Toen was ze weg krijgt van mij 5 hartjes. Het verhaal zit sterk in elkaar qua opbouw en Lisa Jewell weet precies de goede momenten uit te kiezen om je stukje bij beetje meer te vertellen over het plot. Door de proloog die je achterlaat met talloze vraagtekens is deze thriller vanaf de eerste bladzijdes al verslavend spannend. 

Laurel is een vrouw van middelbare leeftijd wanneer ze opnieuw verliefd wordt. Ze valt als een blok voor de charmante Floyd Dunn. Floyd heeft wel iets weg van haar ex-man Paul met wie ze een gezin had. Twee dochters en een zoon, maar helaas is een van die dochters verdwenen op vijftienjarige leeftijd, en hield hun huwelijk geen stand. Laurel kan het nog steeds niet bevatten en geeft de hoop niet op om haar dochter Ellie terug te vinden. Wanneer ze Floyds dochter Poppy ontmoet, kan Laurel haar ogen niet geloven. Deze negenjarige meid lijkt sprekend op haar dochter Ellie. En wat heeft de moeder van Poppy, Noelle Donnely toch een herkenbare naam? Er komen steeds meer vragen naar boven bij Laurel en ze kan het niet laten rusten. Wat zal ze ontdekken? 

Toen was ze weg is een superspannende thriller geschreven door Lisa Jewell. Vanaf bladzijde 1 zorgt dit verhaal voor talloze vraagtekens. Door de proloog krijg je meteen een inkijkje in het leven van de vermiste Ellie voordat zij vermist raakte. En hier wordt meteen je nieuwsgierigheid gewekt. Want is Ellie niet gewoon een doorsnee tiener? Wat heeft er voor gezorgd dat haar leven zo plotsklaps veranderde? 

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Laurel, de moeder van de vermiste Ellie. Afwisselend lees je stukken in het heden en vanuit het verleden. De Laurel in het heden worstelt enorm met zichzelf en haar verdriet om haar verloren dochter. Zo erg dat ze de rest van haar gezin maar ook zichzelf wat achterstelt. Wanneer ze de mooie Floyd ontmoet in een koffiezaak brengt hij weer wat kleur in haar leven. Ze gunt zichzelf wat te genieten en bloeit wat op.  

Floyd is een charmante man die door Jewell neergezet is als een goedzak, een prima partner en een zorgzame vader. Ook Hanna, de andere dochter van Lauren heeft een typische donkere eigenschap en gaat helemaal op in haar werk. Toch heeft Laurel het idee dat Hanna iets voor haar achter houdt, maar echt een goede band hebben ze dan ook niet. 

De stukken die je in Toen was ze weg leest vanuit het verleden zijn flashbacks in het leven van Ellie. Ellie is een voorbeeld puber die het graag erg goed wil doen op school. Zo goed dat zelfs een 8 voor wiskunde niet goed genoeg is, en daarom wil ze graag bijles. Ook om niet onder te doen voor haar vriendje Theo. Deze bijles krijgt ze van mevrouw Noelle Donnely. Een bijzonder vrouw met lichtrood haar die rook naar zonnebloem olie en ongewassen haar. Een kei in wiskunde, dus dat was top, maar ook een vreemde vrouw. Ellie was blij toen ze kon stoppen met de bijlessen.  

De afwisseling tussen heden en verleden, maar daarbij ook de afwisseling in perspectief zorgt ervoor dat de spanning steeds wordt vastgehouden en Lisa Jewell heeft enorm goed gedoseerd in het prijsgeven van informatie. Ondanks je vaker denkt te weten hoe het verhaal in elkaar steekt blijven er talloze losse eindjes en vraagtekens achter. Dat is de reden waarom je Toen was ze weg haast niet weg kan leggen maar je op de een of andere manier wil blijven doorlezen. Pas aan het eind is het verhaal compleet. 

Doordat het verhaal is geschreven in verhalende vorm maar ook dialogen bevat zit je helemaal in de sfeer van het boek. De spanning is haast voelbaar en ook de onmacht van Lauren ligt aan de oppervlakte. Toen was ze weg is opgedeeld in verschillende delen en later in het verhaal worden er ook stukken gedeeld vanuit andere perspectieven. Dat geeft Toen was ze weg nog een extra dimensie, een extra inkijk vanuit de andere kant. Het thema, vermissing van een dochter, brengt ook een gevoel met zich mee wat je niemand wenst. Het is verschrikkelijk niet te weten waar je dochter is en wat er gebeurd zal zijn. Die onwetendheid is gedurende het hele verhaal aanwezig. 

Toen was ze weg is een boek wat je haast niet neer kunt leggen voordat je weet hoe dit in elkaar steekt. Een enorm sterk en soms adembenemend verhaal door een extreem goede opbouw, een balans tussen prijsgeven en verborgen houden, en een emotionele trip naar een bijzonder einde. Een dikke aanrader als je houdt van een (psychologische) sterke thriller! 

Recensie: Toen was ze weg - Lisa Jewell

Toen was ze weg

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Ze was vijftien, haar moeders oogappel. Ze had haar hele leven nog voor zich. En toen, in een oogwenk, was Ellie verdwenen.
  Tien jaar later heeft Laurel de hoop nog altijd niet opgegeven dat ze Ellie zal vinden. Als ze een charismatische man leert kennen voor wie ze als een blok valt, brengt dit wat licht in haar leven. Maar wat haar volledig de adem beneemt is zijn negenjarige dochter. Want dat meisje is het evenbeeld van Ellie. En alle onbeantwoorde vragen die Laurel al zo lang achtervolgen komen in volle vaart terug.
  Wat is er met Ellie gebeurd? En wie heeft er nog steeds geheimen prijs te geven?
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

 • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen