• onze waardering

Sterren in de duisternis - Clara Benson RECENSIE

Recensie:  Sterren in de duisternis - Clara Benson

Sterren in de duisternis vertelt het verhaal van de muzikale familie Brouillard in en na de Tweede Wereldoorlog in Parijs. De twee zussen Maggie en Cécilia willen allebei dat de oorlog eindigt. Maggie sluit zich aan bij het verzet in Parijs. Haar zus zit in Nice. Ze stuurt haar zus gecodeerde berichtjes. Dit heeft uiteindelijk grote gevolgen. Na de oorlog lezen we over Harriet die secretaresse wordt bij de familie Brouillard. Ze wonen dan inmiddels in Engeland. Cécilia zit in een rolstoel, Sébastien is een zeer negatieve kerel, het buitenbeentje van de familie en moeder Rose gedraagt zich als een vreselijk afstandelijke vrouw, die altijd negatief uit de hoek komt. Maar wat zou de oorzaak van alles zijn? Welk geheim is aanwezig in deze familie?

De roman begint met een sterke proloog. Hierdoor ben je als lezer meteen geboeid en ook nieuwsgierig naar wat er gaat komen. Het verhaal is opgebouwd in twee verhaallijnen, de tijd van 1941-1943 waarin het verhaal vooral over Maggie en Cécilia gaat. De tweede verhaallijn gaat over de familie Brouillard in Engeland vanaf 1949.

De personages zijn door Benson mooi uitgewerkt. In de eerste verhaallijn ga je begrijpen wat Maggie en Cécilia bezighoudt en waarom ze bepaalde keuzes maken. In de tweede verhaallijn krijg je voornamelijk met Harriet te maken. Secretaresse van beroep maar binnen de familie krijgt ze een veel grotere rol. Ze gaat houden van dochter Cécilia, die een diep ongelukkig leven lijdt en probeert haar uit haar isolement te krijgen. Cécilia haar zoontje Rex krijgt een speciaal plekje in het hart van Harriet. Sébastien is een persoon die ze niet begrijpt maar waarnaar ze wel nieuwsgierig is. Want waarom gedraagt hij zich soms zo vreemd en vol onbegrip? Dan is er nog haar werkgeefster Rose Brouillard. Een gefrustreerde mevrouw die erg ongelukkig oogt en dit ook tot uiting brengt in de relatie met haar kinderen en kleinkind. Al met al allemaal personages die je goed leert kennen en die allemaal een mooie rol in het verhaal hebben.

Het gebruik van de twee verhaallijnen voegt echt iets toe aan dit verhaal. Elke keer word je nieuwsgierig achtergelaten en wil je maar doorlezen. Benson heeft een vlotte makkelijke schrijfstijl waardoor je steeds geboeid blijft.

Hoewel de oorlog best een heftig onderwerp is voel je dit in het verhaal niet! Alleen aan het einde van het boek tref je een heftige scène aan maar verder wordt niks echt zwaar neergezet. Soms mis je als lezer wat spanning, maar dit stoort niet. Mede doordat veel gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Zo nu en dan word je geraakt door de mooie thema’s die in het verhaal verwerkt zitten. Ook een klein beetje romantiek ontbreekt niet! Je wordt verrast door de waarheid achter deze familie al is het slot van het verhaal wel voorspelbaar.

Sterren in de duisternis is de debuutroman van de Britse Clara Benson. Een debuut waar een romanlezer van zal genieten en wat zeker naar meer smaakt!

Recensie:  Sterren in de duisternis - Clara Benson

Sterren in de duisternis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een ontroerend verhaal over liefde en de tragische realiteit van de oorlog
   

  1941, Maggie Brouillard voegt zich bij het verzet in Parijs. Ondanks de wervelstorm van vervalste paspoorten en nachtelijke ontsnappingen, denkt ze steeds aan haar verloofde die gedwongen vluchtte, en stuurt ze gecodeerde berichtjes naar haar zus, Cécilia.
  1949, secretaresse Harriet komt aan bij Chaffingham House in Engeland, sinds enkele jaren de thuishaven van familie Brouillard. Ze wordt al snel verteerd door nieuwsgierigheid. Cécilia zit door een mysterieus ongeluk in een rolstoel, en waarom mag niemand over Maggie praten? De familie wordt duidelijk achtervolgd door een duister verleden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Koken met kinderen: Lekker veggie - De kookhoek

 • Een vriendschap - Silvia Avallone

 • Voor het donker thuis - Riley Sager

 • Wallbanger - Alice Clayton

 • Ik hoor wat je zegt - Heather Morris

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen