• onze waardering

Dubbelleven - Judith Lennox RECENSIE

Recensie: Dubbelleven - Judith Lennox

Het is 1937 wanneer de zussen Thea en Rowan naar Schotland reizen. Ze zijn daar vanwege het bericht dat hun vader op sterven ligt. Voor de laatste keer reizen ze samen terug om hem nog te zien en vast te houden. Jaren geleden, toen ze jong waren, verloren ze hun moeder al. Dus het rouwen is hen niet vreemd, maar wat zij niet weten is dat de dood van vader een groot geheim onthult.  

Sophie leidt een rustig leventje met haar twee zoons. Ze weet niet dat haar leven drastisch staat te veranderen als Thea en Rowan in haar leven komen. Ze vertellen haar dat haar man een tweede leven had met een vrouw en twee dochters. Plotseling breekt de Tweede Wereldoorlog aan en zijn de drie vrouwen ineens op elkaar aangewezen, terwijl er nog zoveel te verwerken en te bespreken is.

Vrij snel kom je achter het geheim en het verraad van vader. Het is duidelijk dat vader Hugh een dubbelleven had en met twee gezinnen door het leven ging. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Omdat Judith Lennox je vrij snel in dit familiedrama laat duiken, krijg je meteen behoorlijk wat personages voor de kiezen. Dat betekent af en toe terug bladeren en flink focussen op wie wie is. 

Dat zorgt ervoor dat je niet direct in het verhaal zit en vooral veel vraagtekens hebt bij de acties van vader Hugh. Je wil begrijpen waarom hij twee levens leidde, maar Dubbelleven wordt juist complexer en je blijft zoeken naar begrip voor zijn daden. Uiteindelijk blijf je je het hele verhaal afvragen: waarom?

De dreiging van de oorlog, die op de achtergrond speelt en de angst die er heerst, is goed voelbaar en goed uitgewerkt. Maar lijkt alsof iedereen doorgaat met het leven en alsof het verraad van vader niet belangrijk is, totdat de oorlog uitbreekt, waarin ze geconfronteerd worden met elkaar en hun emoties. Dit is een mooi onderdeel, want eindelijk spreken ze zich naar elkaar uit - waar het in de stukken daarvoor wat op de vlakte bleef. Toch is het einde, waar je in Dubbelleven naartoe leeft, wat teleurstellend. 

Dubbelleven is echt een verhaal waar je moet inkomen. Judith Lennox start het verhaal met zoveel personages, waardoor je gelijk de draad al kwijt bent. Ook start ze het verhaal te snel met het geheim van vader, waardoor je te snel tussen personages en drama moet schakelen. De dreiging van de oorlog in Engeland én de angst is goed voelbaar. En als de drie vrouwen op elkaar aangewezen zijn, ontdek je mooie stukken. Judith Lennox is dan goed op weg, maar sluit Dubbelleven met een wat tegenvallend einde af.

Recensie: Dubbelleven - Judith Lennox

Dubbelleven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Schotland, 1937. De zussen Rowan en Thea krijgen bericht dat hun vader Hugh stervende is en besluiten naar Schotland te reizen om hem nog een laatste keer te zien. Hun moeder stierf toen ze nog heel jong waren, dus verdriet en rouw is hun niet vreemd. Maar ze weten niet dat de dood van hun vader een hartverscheurend verraad bloot zal leggen.

    Sophie woont met haar twee zoons in Londen en kan niet vermoeden dat haar leven binnenkort volkomen op zijn kop zal worden gezet. Want op een dag verschijnen Rowan en Thea in haar leven, die vertellen dat haar man Hugh een geheim tweede leven had, met een vrouw en twee dochters. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Ook voor de drie vrouwen is het een duistere periode. Daarbij hebben ze onderling het nodige op te lossen voor ze weer naar de toekomst kunnen kijken.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen