• onze waardering

Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet RECENSIE

Recensie: Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Het buitenbeentje Luna voelt zich op school niet op haar gemak. Ze heeft geen vrienden en durft alleen 's nachts zichzelf te zijn, in het licht van de maan. Op de vooravond van haar zestiende verjaardag komt haar leven op zijn kop te staan. Ze sluit nieuwe vriendschappen, zoals het oude kruidenvrouwtje Tunde en de teruggetrokken Andrew. Tunde is een oude bekende van Luna's overleden moeder en leert Luna veel over haar connectie met de natuur. Uiteindelijk moet de tiener de waarheid onder ogen zien: ze heeft bovennatuurlijke krachten. Terwijl ze deze ontdekking probeert te begrijpen en haar krachten wil leren beheersen, liggen andere gevaren op de loer.

Wat een leuk jeugdverhaal! Zoals de titel al zegt draait het verhaal om Luna. Ze is zestien en net zoals veel meiden van haar leeftijd voelt ze zich soms alleen en verward. In het begin van het boek heeft ze geen vrienden, behalve haar vader. Deze vader-dochter relatie is een leuke toevoeging. Luna's vader vindt het soms moeilijk om zijn dochter te begrijpen. Ze is dan ook geen normaal meisje, maar deze relatie is voor veel meiden herkenbaar.

Het boek is mysterieus, maar wel geschikt voor alle leeftijden. De personages zijn geheimzinnig en hebben meerdere lagen. Voor Luna en de lezer is het vaak onduidelijk of iemand te vertrouwen is. Het begin van het verhaal blijft wat monotoon. Als lezer leer je natuurlijk het dorp en zijn personages kennen, maar voor de rest moet je een stuk doorlezen voordat het balletje gaat rollen. Toch is dit boek het wachten waard, want al snel is het boek niet meer weg te leggen. De flashbacks maken het extra interessant. Luna leert steeds meer over haar moeder en de nacht dat ze geboren is. 

Dit boek heeft wel meer potentie dan eruit is gehaald. Luna is bijvoorbeeld een scholier, maar over school, klassen, andere klasgenoten of docenten komt de lezer weinig te weten. We leren alleen Andrew kennen, een klasgenoot waar Luna snel een klik mee krijgt. Het decor is dus erg klein, je ontdekt alleen Luna's huis en de weg naar school. Het is vaak wachten tot het wekelijkse bezoekje aan het kruidenvrouwtje.

Op het trage begin na is Luna, schaduw van de maan erg mysterieus. Het einde zit vol met gebeurtenissen, sommige zijn voorspelbaar en andere weten je compleet te verassen. Liefhebbers van elementen van de natuur worden op hun wenken bediend met dit beeldende verhaal. Dit boek van Lies Vervloet heeft een vervolg, genaamd Luna, Het volk van de Jaguar. Vanaf eind januari ligt hij in de winkel. Heel erg benieuwd welke rol de natuur zal spelen in dit vervolg.

Recensie: Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Luna 1 - Luna, Schaduw van de Maan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Luna hoort nergens bij, op school mijdt ze iedereen. Alleen ‘s nachts, wanneer ze onder het licht van de maan door de bossen dwaalt, kan ze helemaal zichzelf zijn. Op de vooravond van haar zestiende verjaardag begint haar leven op meer dan één manier te veranderen. Terwijl ze vriendschap sluit met de teruggetrokken Andrew en in de leer gaat bij het oude kruidenvrouwtje Tunde, wordt haar band met de natuur steeds sterker. Uiteindelijk kan ze de waarheid niet langer ontkennen: ze heeft bovennatuurlijke krachten. Maar… wil ze die wel? Terwijl Luna worstelt met deze nieuwe werkelijkheid en de verpletterende verantwoordelijkheid die erbij komt kijken, merkt ze niet dat er vanuit de schaduwen iets duisters op haar loert…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 10 Nederlandse Chicklit auteurs die je wilt volgen

 • Het boek van de galg - Thomas Enger

 • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen