• onze waardering

Het Wolvennest - Elodie Harper RECENSIE

Recensie: Het Wolvennest - Elodie Harper

Het Wolvennest van Elodie Harper, is de nieuwste roman van deze Britse schrijfster en journalist. Het is een verrassend realistische historische roman, die het leven in Pompeï en het oude Romeinse rijk levendig beschrijft. 

De jonge mooie Griekse Timarete wordt oorspronkelijk door haar moeder verkocht als slaaf, vanwege geldgebrek na de dood van haar vader die arts was. Ze wordt door haar eerste eigenaar uiteindelijk aan een Romeinse bordeelhouder verkocht, samen met Dido, een ander jong meisje die door piraten geroofd is. Ze krijgt de naam Amara en wordt letterlijk een ander persoon. Haar oude leven is voorbij en haar nieuwe leven als prostituee in het stadsbordeel van Pompeï begint. 

Elodie Harper heeft met Het Wolvennest een zeer historisch getrouw verhaal neergezet en ze laat de decadente Romeinse maatschappij zien tegen de achtergrond van de havenstad van Rome, het oude Pompeï. Vies, laag bij de gronds, maar essentieel voor de economie van Rome, vanwege de goederen die via de havens hun weg vinden door het Romeinse rijk. Pompeï, een heksenketel van mensen die uit heel het rijk en daarbuiten samenkomen. Een rijk dat bestaat vanwege zijn slaven en legioenen. Een maatschappij met een enorm verschil tussen arm en rijk en waarin het heel normaal is dat mensen verkocht worden als slaven. Slaven die niet meer als mensen gezien worden maar als dingen die er voor zorgen dat hun meesters rijker en machtiger worden. Hun doel is dienstbaar te zijn. Slaven worden geacht geen gevoelens te hebben en zeker geen eigen wil. En het zijn niet alleen personen uit overwonnen gebieden, maar ook Romeinen zelf. Als je arm was en schulden had kon ook een Romeins burger verkocht worden en door hard werk, zichzelf misschien vrijkopen. Dat laatste is Amara's doel. Ze is goed opgeleid en slim en bereid alles te doen en mannen zo te gebruiken als ze haar gebruiken, om haar doel te bereiken. 

Het Wolvennest is een verhaal over het dagelijkse leven van prostituees (de wolvinnen), dat Elodie Harper beschrijft op een levendige, beeldende wijze. Ze heeft een vlotte soepele schrijfstijl. Nergens belerende uitleg of lange terugblikken. Alles wat je moet weten is mooi verweven in het verhaal. De beschrijving van Pompeï is spot on. Als je er ooit geweest bent, zie je de de nauwe straatjes, huizen en publieke gebouwen voor je. Als Elodie Harper de fresco's beschrijft in het bordeel en je hebt 'het geheime kabinet' in het museum gezien, dan weet je precies wat ze bedoelt. Maar ook als je nog nooit ook maar iets van Pompeï gezien hebt of er helemaal niets van weet, dan zit je gelijk midden in die wereld en proef je de sfeer van een broeierige, drukke havenstad en de benauwde, smoezelige sfeer van het bordeel. 

Ondanks dat het over prostituees gaat, wordt Het Wolvennest nergens platvloers. Het is ook geen erotisch verhaal. Het gaat over jonge vrouwen wier levens niets meer waard zijn en die geen mogelijkheid hebben om te ontsnappen aan dat leven. Stuk voor stuk zijn Elodie Harpers personages realistisch en echt. Als lezer blijf je geboeid door hen, want ze doen er alles aan om toch zoveel mogelijk uit hun leven te halen en zich enigszins te schikken in hun lot. Maar Amara wil zich niet schikken. Amara is als de jachtgodin Diana met een masker van Venus, de godin van de liefde, op. Bereidt mannen te verscheuren. Op subtiele wijze zet ze voor haar bruikbare mannen naar haar hand om dichter bij haar doel te komen. Te beginnen met haar meester Felix. Ze weet haar positie bij hem te verbeteren op een inventieve manier en ondertussen er zelf ook geld aan over te houden. Ze is een beetje gecharmeerd van een andere slaaf, Meander, maar als de kans op een beschermheer zich voordoet in de vorm van de zwaar verliefde jonge, rijke Rufus, trekt Amara haar eigen plan. Ze is een sterke persoonlijkheid. Een vrouw in een door mannen gedomineerde samenleving, die gebruik maakt van haar vrouwelijkheid om mannen als instrumenten in te zetten om te overleven en te overwinnen.  

"Mogen mannen voor mij vallen. Moge ik de macht van de liefde kennen, nooit haar zoetheid." 

Het Wolvennest van Elodie Harper is boeiend, emotioneel en rauw. Een verhaal over het leven van een sterke vrouw die haar lot naar haar eigen hand zet, op fantastische wijze beschreven. Zondermeer 5 hartjes waard! 

Recensie: Het Wolvennest - Elodie Harper

Het wolvennest

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ooit was Amara de geliefde dochter van een Griekse arts, tot hij stierf en zij op de slavenmarkt belandde. Nu slijt ze haar dagen in Het Wolvennest, het beruchte bordeel in Pompeï. Maar Amara's geest is verre van gebroken. Ze is sterk, slim en vastbesloten te ontsnappen.

    Het leven in Pompeï bruist en zindert: schreeuwende straatventers in broeierige mensenmassa's, bejubelde gladiatoren in de arena en gevaarlijke rivalen in de thermen. Amara kan lachen en huilen met haar mede-wolvinnen terwijl ze de straten afschuimen in hun eeuwige jacht naar klanten. Ondertussen houdt ze haar blik strak op de horizon gericht. De gebruikte vrouw speurt naar bruikbare mannen, van potentiële beschermheren tot geldwoekeraars. Maar hoe ver wil ze gaan om haar streven te bereiken? Is Amara bereid haar hart en zelfs haar integriteit op het spel te zetten?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen