• onze waardering

Ik zie, ik zie... - Ellie Marney RECENSIE

Recensie: Ik zie, ik zie... - Ellie Marney

Wat als je een seriemoordenaar hebt overleefd en de FBI je net dáárom graag in dienst wil hebben om andere seriemoordenaars te helpen pakken? Het overkomt de 18-jarige Emma. Ze krijgt hulp van leeftijdsgenoot Travis en samen moeten ze een 19-jarige seriemoordenaar aan het praten proberen krijgen, om er voor te zorgen dat er niet nog meer doden vallen. 

Ik zie, ik zie... heeft een originele invalshoek en dat is zeker aan de start van het verhaal uiterst interessant. Hoofspersonage Emma en haar 'Silence of the lambs'-momenten met seriemoordenaar Simon zijn absoluut elementen waardoor je blijft doorlezen. Emma is stoer, maar heeft ook haar kwetsbaarheden. Ze is erg herkenbaar voor de lezer uit de doelgroep van 15-18, al zit ze zelf aan de bovenrand van de leeftijd. Jammer genoeg worden niet alle aspecten van haar karakter even goed uitgelicht door het hele verhaal. Met name naar het einde toe overheerst de actie in het verhaal en boeten alle personages in aan diepgang. 

De conversaties tussen Emma en gevangene Simon zijn cliché, in de zin van dat het wel allemaal al een keer ergens op dezelfde manier is gedaan, maar toch kijk je er als lezer naar uit. Dat bewijst maar weer dat iets niet helemaal nieuw hoeft te zijn om heel goed te kunnen werken. Het andere nevenpersonage, Travis, staat dichter tegen Emma aan en de connectie tussen deze twee spat van de pagina's af. Dit doorbreekt de zwaarte van het verhaal en voelt af en toe zelfs een fractie te zoetsappig aan. Niet dat Ellie Marney de romantiek laat overheersen, maar het leidt wel af van het thriller-aspect. 

De stijl van Marney is eenvoudig leesbaar door zowel woordkeuze als zinsbouw. De korte zinnen hebben een duidelijke structuur en zijn ondubbelzinnig. Daardoor kan je vlot lezen en dat is zeker aan de start van Ik zie, ik zie... erg aangenaam om in het verhaal te komen. Het boek telt iets meer dan 400 bladzijden, maar het geheel had scherper en beklijvender geweest als er een 100tal bladzijden was geschrapt. Nu staan er vrij veel kleine, nietszeggende passages, vooral in het middenstuk van Ik zie, ik zie..., waardoor de aandacht toch verslapt. Het is moeilijk om dan naar het einde toe nog enthousiast te blijven, terwijl de ontknoping wel spannend genoeg is. 

Als je op zoek bent naar een Young Adult thriller met meer dan alleen maar een moordonderzoek, dan is Ik zie, ik zie... misschien wel wat voor jou. De personages hebben sprankelende momenten en dat zorgt zeker voor entertainment, maar de schrijfstijl van Ellie Marney maakt het verhaal met momenten wat traag. Ook al leest het vlot, er gebeurt net te weinig door een overdaad aan beschrijvingen. Het is prima leesvoer als tussendoortje, maar na het dichtslaan zullen de details al snel verdwijnen. 

Recensie: Ik zie, ik zie... - Ellie Marney

Ik zie, ik zie..

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om jonge seriemoordenaars in de gevangenis te interviewen. Algauw raken ze verzeild in een levensgevaarlijk kat-en-muisspel.

  Ik zie, ik zie… is een razendspannende thriller van Ellie Marney voor fans van Mindhunter en The Silence of the Lambs. Voor lezers van 15 jaar en ouder.

  1982. De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om jonge seriemoordenaars in de gevangenis te interviewen. De FBI hoopt dat zij door hun jonge leeftijd nieuwe informatie loskrijgen in deze cold cases. Algauw worden ze echter opgeschrikt door nieuwe moorden: iemand heeft het op tieners gemunt. De tijd dringt en de enige die hen kan helpen is de beruchte seriemoordenaar Simon Gutmansson. Deze 19-jarige meestermanipulator heeft zijn oog op Emma laten vallen. Welk spel speelt hij met haar? En wat weet Simon over de moordenaar die actief is?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen