• onze waardering

Voor het donker thuis - Riley Sager RECENSIE

Recensie: Voor het donker thuis - Riley Sager

Maggie Holt erft Baneberry Hall van haar vader. Het is geen erfenis waar ze blij van wordt, want dankzij het boek dat haar vader schreef achtervolgt het huis haar al sinds haar jeugd. Het gezin Holt zou namelijk gevlucht zijn na enkele traumatische gebeurtenissen. Maggie twijfelt echter aan het verhaal en keert er terug om het huis op te knappen en te verkopen.

Voor het donker thuis is de vierde thriller van Riley Sager, een pseudoniem van de Amerikaanse auteur Todd Ritter. Daarnaast schreef hij ook de Kat Campbell Mysteries onder zijn eigen naam en nog een spannend boek met een paranormaal tintje onder de naam Alan Finn. Met dit nieuwe boek begeeft hij zich richting spookverhaal. Een van de inspiratiebronnen voor Voor het donker thuis was The Amityville Horror.

Het is een donker verhaal geworden. Sager maakt handig gebruik van de omgeving: een groot, afgelegen landgoed. Hij creëert een beklemmende sfeer door de ligging te benadrukken en de bizarre indeling van het huis te beschrijven. Daarnaast gebruikt hij sprongen naar het verleden. In flashbacks komen de verhuis van de familie Holt en hun ervaringen aan bod. Hoofdstukken uit de bestseller van vader Ewan Holt zetten de toon.

De structuur zit mooi in elkaar, maar vooral de sfeer maakt van Voor het donker thuis een feestje! Het spookgehalte zit goed en Riley Sager weet met kleine zaken de nodige spanning op te roepen. Er zit mysterie in en voelt soms grimmig aan. Door het spel met verschillende elementen, realiteit versus het bovennatuurlijke, weet de plot te boeien. Het is een meeslepend en duister geheel geworden dat zorgt voor het nodige kippenvel.

Hoofdpersonage Maggie is koppig. Tegen de wens van haar moeder in gaat ze naar Baneberry Hall. Ze is ervan overtuigd dat er geen woord waar is van de bestseller van haar vader. De inwoners van het dorp zijn niet gelukkig met haar terugkeer, omdat zo de aandacht weer op het huis gevestigd wordt. Maggie zelf is niet van plan zich bang te laten maken, toch gebeurt er af en toe iets wat ze niet meteen kan verklaren. De nevenpersonages hebben allemaal een band met de tijd waarin het gezin Holt Baneberry Hall betrok. Zo is de huidige commissaris de agent die de eerste aangifte over de gebeurtenissen onderzocht en krijgt Maggie hulp van de kleinzoon van de vroegere onderhoudsman.

Voor het donker thuis is het soort boek dat weet te intrigeren. De eerste hoofdstukken, die wat trager verlopen, vormen een aanloopje voor een erg sterke plot met de nodige vaart. Terwijl Maggie in het reine probeert te komen met het verleden, wordt de lezer ondergedompeld in een verhaal waarin ongeloof en angst met elkaar de strijd aangaan.

Recensie: Voor het donker thuis - Riley Sager

Voor het donker thuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voor het donker thuis is de nieuwste thriller van Riley Sager, bekend van De laatste meisjes en Mijn laatste leugen. Voor de fans van Netflix' The Haunting of Hill House. Spannend van begin tot eind.

  Voor het donker thuis is de razend spannende nieuwe thriller van bestsellerauteur Riley Sager, auteur van De laatste meisjes, Mijn laatste leugen en Sluit alle deuren.

  Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven.

  Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen. Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen