• onze waardering

Een vriendschap - Silvia Avallone RECENSIE

Recensie: Een vriendschap - Silvia Avallone

Beatrice en Elisa zijn allebei 14 jaar wanneer ze elkaar ontmoeten in een Toscaanse plaats aan de kust. Beatrice woont daar al heel haar leven, terwijl Elisa daar terecht is gekomen door de keuzes van haar moeder. Ze lijken totaal niet op elkaar, maar hebben een ding gemeen: ze voelen zich eenzaam. Op een dag ontstaan er een bijzondere vriendschap. Ze doen alles samen, totdat het leven verandert. Inmiddels 13 jaar later is Beatrice beroemd en heeft miljoenen volgers. Elisa is moeder. Toch hebben beide vrouwen het moeilijk met de breuk in hun vriendschap.

Je blikt in Een vriendschap terug in het verleden van Elisa, nog voordat ze Beatrice kende. Met flashbacks duik in de de jeugd van Elisa en de problemen die haar ouders hadden. Het personage van Beatrice volgt. De draad raak je af en toe wat kwijt: Silvia Avallone vliegt van het heden naar het verleden en weer terug. Dit gebeurt vrij abrupt. Mooi is de emotie die in Een vriendschap verstopt zit. De eenzaamheid van beide vrouwen is goed uitgewerkt en deze komt zeker bij je binnen. Toch raak je af en toe de weg kwijt door de sprongen tussen heden en verleden en dit is jammer, omdat dit de voelbare emotie ondersneeuwt.

De schrijfstijl van Silvia Avallone is wat lastig te volgen. Misschien komt dat doordat het verhaal oorspronkelijk in het Italiaans is geschreven, wat toch een totaal andere taal en cultuur met zich meebrengt dan de Nederlandse. Een vriendschap is dan weer wel vrij beeldend met behoorlijk wat details, waardoor je een beeld vormt van Toscane. Ook krijg je een wat benauwend gevoel van de schrijfstijl, het is wat zwartgallig beschreven, waardoor je wordt meegenomen in de neerslachtige gevoelens die je in Een vriendschap tegenkomt.

Een vriendschap is goed, maar je verwacht meer van het verhaal. De schrijfstijl is erg wennen en gaat wat traag door de vele details. Het heden en verleden loopt erg door elkaar wat erg verwarrend is. Het plot maakt dit wel wat goed, maar toch lijkt het een chaotisch geheel waarin je flink doorheen moet struggelen. En dat terwijl het onderliggende verhaal erg mooi is. Helaas pakt Een vriendschap je dus niet in.

Recensie: Een vriendschap - Silvia Avallone

Een vriendschap

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (13 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elisa en Beatrice ontmoetten elkaar toen ze veertien waren, in een stadje aan de Toscaanse kust. Elisa belandde daar door een reeks onbegrijpelijke beslissingen van haar moeder, terwijl Beatrice er al haar hele leven woonde. In alles zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze delen één overheersend gevoel: eenzaamheid. Wanneer ze op een dag besluiten om een dure spijkerbroek te stelen, ontstaat er een vriendschap tussen de twee die onverbreekbaar lijkt. Ze delen alles: hun eerste feestjes en liefdes, de eerste pijn en rouw. Elisa en Beatrice zijn jong, verre van perfect, rebels en onafscheidelijk. Maar dan breekt er iets. Dertien jaar later is Beatrice een wereldberoemde persoonlijkheid, ze heeft miljoenen volgers op social media en een bestaan waar anderen alleen van kunnen dromen. Elisa, inmiddels moeder, had het veel moeilijker na hun breuk en probeert de betekenis van hun vriendschap te duiden.
  Een vriendschap is een krachtige, universele roman en Avallones grootste succes sinds ze internationaal doorbrak met haar debuut Staal.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Schotse liefde - Lexie Scott

 • Het appartement - Lucy Foley

 • Wat als het wel werkt - Roni Loren

 • Onder het luchtspoor - Peter Swanborn

 • De rest van ons leven - Els Beerten

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen