• onze waardering

Een Duitse fantasie - Philippe Claudel RECENSIE

Recensie: Een Duitse fantasie - Philippe Claudel

In Een Duitse fantasie, waar een aantal verhaallijnen samenkomen, vraagt Philippe Claudel (1962) nogal wat van zijn lezers om die samenhang te ontwaren. Wereldbranden, ellende en goorheid in woord en gedrag, zijn in mooie volzinnen neergepend. Dan toch. Een man op de vlucht voor een oorlogsverleden ziet aan het eind van een tocht door een schier ondoordringbaar woud het licht. Maar dan wel ‘even’ anders. Een onnozel meisje van zeventien neemt haar taak om een stokoude man te verzorgen weinig serieus. De familie geeft haar een compliment want als het einde van het slachtoffer nadert verdwijnt daarmee het laatste restje verantwoordelijkheidsgevoel.

Een andere grijsaard blijft steken in zijn eerste seksuele ervaringen als 15-jarige. Met steeds oorlogshandelingen als achterliggende gedachten. En vervolgens een bespiegeling over de (on)echtheid van de tekeningen die Franz Moritz Wilhelm Marc maakte. Het lijkt een onontwarbare kluwen die Claudel ontrafelt. Hij is zijn publiek uitleg verschuldigd voor het proza dat tussen 2016 en 2020 werd geschreven en geeft die in een afsluitend hoofdstuk. De onsamenhangendheid van de geschiedenis gebald in een serie verhalen. Claudel’s verdienste is dat hij de samenhang creëerde in de verhalen die bij een eerste beschouwing weinig met elkaar van doen hebben. Tekst die nadenkendheid vereist om het wezen van deze roman volledig te ontwaren.

Om voor jezelf een mening te kunnen vormen over daders en slachtoffers. De schrijver heeft een haat-liefdeverhouding met het Duitse buurland waarvan de geschiedenis en de cultuur hem dichter bij zichzelf bracht. Een boek met verhalen die veel diepgang hebben. Een roman waarin de ervaringen van iemand die letteren studeerde en doceerde in gevangenissen en instellingen voor mindervalide jongeren zich voegen. Een Duitse fantasie is een boek waarvoor je de tijd moet nemen. Een scenarist die met zijn bespiegelingen over de ongrijpbare mens en internationaal publiek aan zich heeft verbonden en voor zijn werk diverse prestigieuze schrijven in zijn geboorteland (Frankrijk) kreeg toegewezen.

Recensie: Een Duitse fantasie - Philippe Claudel

Een Duitse fantasie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een intens boek over schuld en onschuld

    Een Duitse soldaat strompelt door een bos, gekleed in lompen en tot op het bot verkleumd. Wanneer hij licht ziet branden in een gebouw denkt hij hulp gevonden te hebben. Vele jaren later vindt een meisje, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar familie is verloren, onder het wandelen door het bos het dode lichaam van een verbrande soldaat. Elders wordt een ogenschijnlijk vreedzame oudere man in een hospice zeer slecht behandeld door een barse jonge vrouw. Maar wie van hen is het wreedst?
    Op ingenieuze wijze verbindt Philippe Claudel deze verhaallijnen en construeert zo een fabel over de condition humaine. Wie is slachtoffer, wie is dader?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen