• onze waardering

De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt RECENSIE

Recensie: De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt

In De strijd om de Hartenkoningin wil de hartenkoning, die weduwnaar is, eigenlijk wel opnieuw trouwen. De dochter van Heer Hartentien wordt tot koningin gekroond, zodat ze met de koning kan trouwen. Er komt een groot feest, waar de Klaverboer tot over zijn oren verliefd wordt op de Hartenkoningin en dat is wederzijds. Zo begint het drama.

Deze novelle heeft Tonke Dragt geschreven in 1955, toen ze net was afgestudeerd aan de kunstacademie. Het werd nooit uitgegeven, omdat het in die tijd te duur was om het in kleur uit te brengen. Grappig detail is dat Tonke Dragt het verhaal schreef tijdens een vakantie met haar zusjes en familie in Zwitserland. ’s Avonds was er in het dorpje waar ze verbleven niets te doen. Door een deel van de familie werd er gelezen en een ander deel speelde kaartspelletjes. Tonke Dragt maakte overdag schetsen buiten en ’s avonds ging ze hiermee verder. Hierbij werd ze beïnvloed door de kaartspelers en zo is het verhaal De strijd om de Hartenkoningin geboren.

In De strijd om de Hartenkoningin wordt daadwerkelijk een strijd geleverd. Een strijd om de gunst van de Hartenkoningin. Tonke Dragt schuwt niet om een goede dosis list en bedrog toe te voegen. Want wie heeft de Hartenkoning vermoord op zijn eigen bruiloft?

‘Wie vermoordde de Hartenkoning, op zijn bruiloft, in eigen woning?’

‘IK WEET HET!’ riep de Schoppenboer, de Kroonprins van het machtige Schoppenrijk, en hij zei: ‘Hij die het gedaan heeft, bemint de koningin der Harten… uit jaloezie is de koning vermoord!’ (p. 19)

In De strijd om de Hartenkoningin heeft Tonke Dragt haar kenmerkende poëtische schrijfstijl toegepast. Een stijl die de lezer zal herkennen als je ander werk van deze schrijfster hebt gelezen. Ook al is dit verhaal 65 jaar geleden al opgetekend, er komen elementen uit haar latere werk voor in deze novelle. Zo zijn er bijvoorbeeld belangrijke rollen weggelegd voor edellieden, speelt liefde en loyaliteit een grote rol en is Dragt niet vies van persoonsverwisselingen. In De strijd om de Hartenkoningin komt dit tot uiting in de rol van de joker.

Niemand bewoog zich – want ieder vreesde de Schoppenboer.

Doch eindelijk trad de Joker (= Klaverboer) naar voren. Hij nam zijn luit en zong:

‘Een Joker houdt niet van gevecht

Maar hij zingt heel graag van recht.

Recht en slecht

eigen meester, niemands knecht!

Maar voor de mop

geef ik de Schop

graag een schop!’ (p.36)

Voor kinderen is het verhaal aan de moeilijke kant. Er komen elementen uit verschillende kaartspellen naar voren. Als je die spellen niet kent, haal je die elementen er niet uit. En dat is eigenlijk jammer. Het boek is te lezen vanaf een jaar of 10, maar dan vooral voor de goede lezers, die al eens vaker wat van Tonke Dragt hebben gelezen. Voor volwassenen is het ook een bijzondere novelle, voorzien van fullcolour illustraties. Dat had er 65 jaar geleden heel anders uitgezien. Een verhaal waar de hoofdpersonen figuren uit het kaartspel zijn, alleen in zwart-wit had zijn doel voorbij geslagen. Knap ook hoe Tonke Dragt tekst en illustraties voor deze novelle heeft gemaakt. De illustraties behoren tot haar eerste werk en dat zie je misschien omdat ze een beetje primitief aandoen. Verder heeft het boek een chique uitstraling door de druk op zwaar crèmekleurig papier en het is zelfs voorzien van een mooi rood leeslint.

De strijd om de Hartenkoningin is een novelle over goed en kwaad en liefde en loyaliteit. Voorzien van een poëtische schrijfstijl weet Tonke Dragt de fantasie van de lezer te prikkelen. Door de hoofdpersonen uit het kaartspel kan het voor kinderen wat aan de moeilijke kant zijn. Herlezen en teruglezen is dan op z’n plaats.

Recensie: De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt

De strijd om de Hartenkoningin

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ‘Wie vermoordde de Hartenkoning, op zijn bruiloft, in eigen woning?’
    ‘IK WEET HET!’ riep de Schoppenboer, de Kroonprins van het machtige Schoppenrijk, en hij zei:
    ‘Hij, die het gedaan heeft, bemint de koningin der Harten… uit jaloezie is de koning vermoord!’

    Tijdens een vakantie in 1955 schrijft en tekent de dan 25-jarige en nog onbekende Tonke Dragt een novelle. Net afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag brengt ze de figuren van het kaartspel tot leven. En zij spelen hun eigen spel: wie heeft de Hartenkoning vermoord en wie krijgt de Hartenkoningin?
    Een humoristisch avontuur over gloeiende harten, list en bedrog, diepe kerkers en een tweegevecht – alles volgens de regels van het kaartspel.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen