• onze waardering

Foolproof uit één pan - Alan Rosenthal RECENSIE

Recensie: Foolproof uit één pan - Alan Rosenthal

Gerechten die absolúút niet kunnen mislukken volgens de schrijver van dit kookboek. Daarnaast ook nog weinig afwassen, omdat er maar één pan gebruikt wordt! Echt foolproof, wie wil dat nou niet? Dit lijkt wel het ideale kookboek voor iedereen die van gemak houdt. Eenpansgerechten gaan volgens Alan Rosenthal niet alleen maar om gemak, maar het is een kookstijl die smaken laat samen smelten en het zorgt voor diepere smaken in een gerecht. Dit klinkt als iets wat iedereen eens moet proberen. 

Foolproof uit één pan bestaat uit verschillende type gerechten. Alles in de pan, snijdt een paar ingrediënten doe ze in de pan en klaar. Van het vuur, deze duren wat langer en vragen wat meer voorbereiding. Vol met granen, hierin vind je rijst, risotto, couscous, pivlav en bulger terug. Slow, hierin staan vooral de stoofpotjes centraal waarbij de slowcookmethode zorgt voor heerlijk zacht vlees. Uit de oven, dit spreekt voor zich, alles snijden en in de oven. Zoet en verleidelijk is een mooie afsluiter met dessertgerechten.

Het gemak van één pan betekent niet direct dat de gerechten snel klaar zijn of dat ze allemaal simpel zijn. Met de meeste gerechten ben je namelijk wel even bezig qua voorbereiding en oventijd. Dit staat niet heel duidelijk vermeld bij de recepten zelf. Bij Foolproof uit één pan verwacht je dat het simpel is en weinig ingrediënten nodig heeft, maar de ingrediëntenlijst ziet er soms schrikbarend lang uit, vooral doordat je veel verschillende kruiden nodig hebt. Gelukkig kan je wel alles makkelijk bij de supermarkt kopen en zijn het geen mega zeldzame ingrediënten. Daarnaast heb je vaak een goede pan nodig die zowel op het vuur kan als in de oven.

De foto's door Rita Platts zien er absoluut fantastisch uit. Elk gerecht is vastgelegd op een manier dat je alles direct wilt gaan maken. Er is ook voor ieder wat wils, vleeseters, viseters, maar ook vega en vegan recepten kan je vinden in Foolproof uit één pan. De focus ligt wel meer op vlees en vis, maar absoluut genoeg ander lekkers te vinden. Doordat je alles vaak lang samen laat pruttelen worden de smaken opgenomen door alles wat in de pan zit. Dit zorgt voor mega smaakvolle gerechten.

Echt 100% foolproof zijn de recepten niet. Als je ze letterlijk opvolgt kan het zijn dat je te veel water hebt toegevoegd of te weinig, waardoor dingen te gaar of niet gaar genoeg worden. Het verdampen van het water is namelijk  afhankelijk van hoe hoog je het vuur zet en/of hoe goed je oven werkt, dit maakt het voor eenpansgerecht soms wat lastig om dit vooraf exact te kunnen bepalen. Niet alle gerechten zijn daarom zo makkelijk en foolproof als ze vooraf lijken.

Linguine met spekreepjes & champignons

Pasta en de saus in één pan, dit klinkt heerlijk, omdat de smaken dan goed samenkomen en het langere tijd met elkaar kan mengen. Het gemak van alles snijden en in de pan gooien is top. Het is simpel, weinig werk en snel klaar. Helaas verdampte het water niet helemaal waardoor ik wat restvocht heb afgegoten voordat de pasta te gaar werd. Qua smaak was het lekker, maar niet mega bijzonder. Je moet voor dit recept echt goede kwaliteit producten/ingrediënten gebruiken wil het recept goed tot zijn recht komen.

Harissa-kabeljauw met parelcouscous, kikkererwten, wortel, koriander & citroen

Dit was een eindeloze lijst aan ingrediënten en kruiden, waardoor ik verwachtte dat het een smaak explosie zou worden. Als voorbereiding hoefde er eigenlijk weinig te gebeuren en alles kon in de pan even kort gebakken worden en daarna vocht en couscous toevoegen en nog even 10 minuten in de oven als afsluiter. Hierbij zat er ook hier bij mij nog iets te veel vocht in het gerecht, maar qua smaak was het top! Deze ga ik zeker nog een keertje maken.

Foolproof uit één pan bevat ontzettend veel lekkere recepten die je bijna allemaal wilt proberen als je het boek openslaat. Door de foto's loopt het water je al snel in de mond en het lijkt vooral om het stomen, stoven en koken met veel kruiden waarbij alles samensmelt. Helaas geld bij foolproof niet meteen heel makkelijk of snel, wat je misschien wel zou verwachten. De hobbykok kan hier zeker mee aan de slag, maar als je van simpel en snel houdt is dit niet per se het juiste boek voor jou!

Recensie: Foolproof uit één pan - Alan Rosenthal

Foolproof uit één pan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Foolproof uit één pan staat vol met de lekkerste eenpansgerechten in alle vormen en maten. Van stoofpotjes tot risotto en van curry’s tot ovenschotels. De 60 fantastische recepten zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon niet kunnen mislukken! Dus pak een pan en maak vol vertrouwen een heerlijke Thaise curry met zalm, zoete aardappel & mais of spaghetti met venkel, citroen & munt. Of leef je uit op gebakken gember-chilirijst met varkensgehakt. En zoek je nog een pefecte zoete afsluiter van de maaltijd? Maak dan eens gebakken peren met chocolade & sinaasappel-amandelkruimels of een heerlijke cake met aardbei, limoen & vlierbloesem. Elk recept garandeert een culinair hoogstandje voor koks van elk niveau.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen