• onze waardering

Het licht van Luna Park - Addison Armstrong RECENSIE

Recensie: Het licht van Luna Park - Addison Armstrong

Verpleegkundige Althea worstelt met wat ze ziet gebeuren tijdens haar opleiding op de kraamafdeling van het Bellevue in New York. Artsen laten te vroeg geboren baby's liever sterven dan dat ze gebruik maken van de nieuwerwetse uitvingen van de couveuse. Met als belangrijkste argument dat de couveuses onderdeel uitmaken van een freakshow van Coney Island. Althea vindt het onbegrijpelijk dat ze het niet eens willen proberen. Nadat ze de zoveelste baby heeft zien sterven, besluit ze tegen alle regels in en zonder dat iemand het weet een pasgeboren meisje het ziekenhuis uit te smokkelen om haar een kans te geven op leven.

Vierentwintig jaar later worstelt ook Stella met haar werk. Binnen de muren van een 'gewone' school is zij belast met het onderwijs voor alle kinderen die anders zijn. Maar de directeur ziet er totaal geen heil in en zelfs het simpelste schoolmateriaal is te veel gevraagd. Ondertussen is Stella's leven ook vol onrust. Haar man is een getraumatiseerde Tweede Wereldoorlog-veteraan en haar moeder met wie ze een sterke band had, is onlangs overleden. Tijdens de kerstvakantie besluit Stella het appartement van haar moeder op te ruimen. Dan vindt ze een brief die erop lijkt te wijzen dat haar moeder een ander verleden had dan zij altijd gedacht heeft.

Het licht van Luna Park is de debuutroman van Addison Armstrong. Armstrong studeerde nog niet eens zo lang geleden, namelijk in 2020, af voor zowel haar onderwijsdiploma als een diploma in taal- en letterkunde. Dat verklaart direct haar interesse in de wereld van het onderwijs, waar Stella zich in begeeft. Maar natuurlijk ook de passie waarmee ze zich op het schrijven van haar debuut gestort heeft. Bij toeval stuitte ze op het verhaal van de couveuses op Coney Island, een schiereiland bij New York dat iedere zomer verandert in een attractiepark. Met ooit ook een afdeling met 'freaks' – type 'vrouw met de baard', en kennelijk met premature baby's. Dat was in een tijd dat het nog ter discussie stond of een te vroeg geboren kind wel tegen de wil van God gered zou mogen worden.

Armstrong heeft zich duidelijk in haar onderwerpen voor Het licht van Luna Park verdiept. Ze brengt de medische wereld van de jaren twintig van de vorige eeuw geloofwaardig tot leven, inclusief de dilemma's die bepaalde kwesties met zich mee brachten. En niet alleen de dilemma's over dood of leven, maar ook de rol van vrouwen binnen de geneeskunde en in de wereld in het algemeen. Maar in het verhaal van Stella lijkt in eerste instantie toch iets minder liefde gevat te zijn dan in dat van Althea. Waar de wereld van Althea met gemak voor je ogen verschijnt, is die van Stella toch wat minder makkelijk te grijpen. En dan de link tussen beide verhalen. Dat beide vrouwen met elkaar verbonden zijn, is te verwachten. Maar ze lijken zo ontzettend van elkaar te verschillen en het duurt zo lang voor er ook maar iets begint te dagen over hun relatie, dat je er als lezer wat ongeduldig van wordt.

Als die verbondenheid dan ineens duidelijk is, verschuift de spanningsboog van het totale verhaal naar twee aparte spanningsbogen voor beide verhalen. Dat is even schakelen en komt de samenhang van het boek niet direct ten goede. Wel lijken Althea en Stella elkaar te vinden in hun behoefte om op te komen voor de zwakkeren. Maar ondanks deze zeer empathische inborst, zijn de hoofdpersonen van Het licht van Luna Park geen makkelijk personages om mee mee te leven. Ze hebben beiden geen makkelijk leven, worstelen met hun plek in de wereld en ook met zichzelf. Hoewel Armstong haar best heeft gedaan de periodes waarover ze schrijft begrijpelijk te maken, de keuzes van haar dames zijn niet allemaal even makkelijk te begrijpen.

Zo blijft er toch wel een zwaar gevoel achter na het lezen van dit boek. Ja, er is zeker ook veel liefde in de levens van de dames, maar ze zijn ook zwaarmoedig. En er komen nogal wat heftige onderwerpen voorbij. Een lekker luchtig boek is dit niet. Toch is Het licht van Luna Park een plezierige historische roman om even fijn een paar uur voor te gaan zitten. Sowieso complimenten voor een auteur die dit zo voor elkaar krijgt in een debuut. Armstrongs schrijfstijl leest makkelijk weg en zoals gezegd heeft ze haar feiten en tijdsbeschrijvingen op orde, waardoor je als lezer ook nog wat opsteekt van dit boek. Het maakt daarbij dan ook zeer nieuwsgierig naar wat deze schrijver in de toekomst nog gaat opleveren.

Recensie: Het licht van Luna Park - Addison Armstrong

Het licht van Luna Park

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    1926. Verpleegster Althea Andersons hart breekt als ze weer getuige is van een baby die sterft in Bellevue Hospital. Wanneer ze leest over verbazingwekkende overlevingskansen van baby's die in couveuses behandeld worden, voelt het als het wonder waarnaar ze op zoek was. Maar de dokters van Bellevue wijzen deze onconventionele geneeskunde af en dwingen Althea tot een hartverscheurende keuze.

    25 jaar later valt Stella Wright uit elkaar. Haar moeder is overleden, ze heeft ontslag genomen en haar huwelijk loopt op de klippen. Dan ontdekt ze een brief die alles wat ze over haar moeder wist in twijfel trekt...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen