• onze waardering

Hoepel op, Stofballen! - Marjet Huiberts RECENSIE

Recensie: Hoepel op, Stofballen! - Marjet Huiberts

Tes en haar neef Sep proberen juf Bal en meester Stof weg te pesten. Ze hebben namelijk een nieuw plan bedacht voor de school: De Perfecte School. Plan DPS. Hun juf en meester willen de beste school van het land worden, met de beste cijfers. Vakken zoals gym, muziek, dans en drama zullen worden geschrapt. In dit nieuwe plan is bovendien geen plaats meer voor Seps zusje Mimi, die het syndroom van Down heeft...

Tes en Sep komen in opstand en bedenken allerlei zaken om juf Bal en meester Stof weg te pesten. Zal het hen lukken???

Marjet Huiberts, auteur van onder andere Aadje Piraatje en vele andere kinderboeken, schreef met Hoepel op, Stofballen! een leesboek met eenvoudige zinnen, veel humor en een aanzienlijk aantal tekeningen. Het boek behoort tot de serie Zevenmijlslezen en is geschreven op AVI M5-E6. De serie bestaat uit afzonderlijke leesboeken, speciaal voor beginnende lezers van 6 tot 9. In de boeken staan verhalen met een eenvoudige taal en kleurrijke illustraties die vooral inspelen op LEESPLEZIER!

In Hoepel op, Stofballen! komen heel wat kenmerkende situaties voor waarin veel kinderen zich zeker in zullen herkennen: belletje trek doen bij de huizen, kattenkwaad uithalen, tekeningen maken van de juf of meester.... 

Wat ook enorm opvalt in dit boek zijn de reacties van de meester en de juf op de kinderen, die vrij hard en ongevoelig kunnen overkomen. Deze leerkrachten worden neergezet als twee mensen met enorm veel vooroordelen ten opzichte van kinderen die anders zijn. In dit geval gaat het dan om het zusje van Sep, Mimi, die het syndroom van Down heeft.

Juf Bal en meester Stof worden als twee karikaturen neergezet waarop zeker reacties zullen komen van kinderen...

De naam 'Stofballen' in de titel 'Hoepel op, Stofballen!' is dan ook enorm goed gekozen. In het boek wordt het snel duidelijk hoe men exact aan deze naam gekomen is...

Ook de mooie samenwerking tussen Tes en Sep komt prachtig aan bod, een mooie vriendschap om te koesteren. 

Het verhaal van Hoepel op, Stofballen! geschreven door Marjet Huiberts, is enorm krachtig, maar wordt nog sterker omwille van de illustraties die gemaakt werden door Annemie Berebrouckx. Zij is vooral bekend van de boeken van Jules, maar ook haar reeks over Rosa en Robin is enorm populair bij jonge kinderen. Zij weet de sfeer van het verhaal zeer mooi weer te geven.

Kortom, Hoepel op, Stofballen! is een leuk (voor)leesboek voor kinderen vanaf 5 jaar (zelf lezen vanaf 6 à 7 jaar) met korte hoofdstukken voorzien van de nodige humor en prachtige illustraties! Een boek dat het hebben van vooroordelen doorbreekt!

Recensie: Hoepel op, Stofballen! - Marjet Huiberts

Hoepel op, Stofballen!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tes en haar neef Sep proberen meester Stof en juf Stof-Bal weg te pesten. Want die hebben zo'n stom plan bedacht! Plan DPS, ofwel De Perfecte School. Daar is geen plaats meer voor Seps zusje Mimi, die het syndroom van Down heeft.

    Ik heb straf.
    Ik moet de hele middag op mijn kamer blijven.
    Ik heb iets ergs gedaan.
    Vindt mama.
    Nou, ik niet!
    Het is hun eigen schuld.
    Stomme Stofballen!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen