• onze waardering

Collins geheime kanaal: Van underdog tot YouTube-ster - Sabine Zett RECENSIE

Recensie: Collins geheime kanaal: Van underdog tot YouTube-ster - Sabine Zett

In Collins geheime kanaal: Van underdog tot YouTube-ster maken we kennis met hoofdpersonen Collin Doem en zijn beste vriend Jo-Jo. Collin vindt zichzelf geweldig, maar hij merkt dat hij in de klas de enige is die er zo over denkt. Zo noemen ze hem geen Doem maar Dom. Het wordt tijd voor een strategie, want Collin wil niet alleen bij Kim in de smaak vallen, op wie hij een oogje heeft, maar eigenlijk bij alle meisjes. En via de kletspraat van de meiden over een bekende influencer krijgt hij een fantastisch idee: hij begint samen met Jo-jo een eigen YouTube-kanaal: Chill Mee Channel (CMC).

De Duitse schrijfster Sabine Zett heeft met Collins geheime kanaal een humoristische graphic novel neergezet. Van underdog tot YouTube-ster is het eerste deel in deze serie. Vanaf het begin word je meegenomen in Collins ‘struggle’ om populair te zijn op school. De humor overheerst in dit boek; de puberproblematieken worden dik aangezet en lekker overdreven. Maar wat er ook gebeurt, de sfeer van het verhaal blijft positief.
De situaties zullen voor veel kinderen herkenbaar zijn. Collin heeft een klein zusje, die erg aan hem gehecht is. Collin daarentegen zit er niet op te wachten dat ze altijd ongevraagd zijn kamer binnen komt. En al helemaal niet als hij midden in een opname zit voor zijn YouTube-kanaal.

‘Nu zit Jo-Jo in de val. Hij weet niet dat kleine zusjes huilen inzetten als chantage. Zijn grote zus is ook irritant, maar die wil in elk geval geen prinsesje spelen. Alexa heeft beet en zal niet loslaten.’(p.97)

Collin en Jo-Jo moeten het in de klas opboksen tegen de populaire Willem. Willem wordt heerlijk uitvergroot door Sabine Zett. Hij is een beetje een kakker, inclusief zijden sjaaltje. Zijn achternaam verklapt dit ook al een beetje: “Willem Van Rozen tot Bergh’. Bovenal is Willem erg vol van zichzelf. Groot is dan ook de euforie als blijkt dat Collin in de loop van het verhaal meer aandacht krijgt van de meiden. Als lezer hoop je dit ook van harte voor Collin.

Het beginnen van een YouTube-kanaal is iets wat veel kinderen zal aanspreken. Het werven van abonnees en het werven van ‘likes’ laat Sabine Zett goed terugkomen in het verhaal. Dat is natuurlijk een kunst op zich, om tussen al die video’s op te vallen. Een kruiwagen kan hierbij helpen, zo blijkt.

Collin is een dertienjarige puber. Een puber die niets snapt van meiden, zoals het hoort op die leeftijd. Sabine Zett heeft dit zeer treffend verwoord in het verhaal.

Voor het klaslokaal staan een paar meisje te wachten en ik zie meteen dat Kim er ook bij is. Ze houden allemaal een spiegeltje voor hun gezicht en bekijken zichzelf. Waarom ze dat steeds doen zal ik nooit begrijpen. Net als die eindeloze selfies die ze allemaal met minstens tien filters bewerken voor ze ze posten op Instagram. (p. 103)

De lay-out van Collins geheime kanaal: Van underdog tot YouTube-ster is voor een graphic novel redelijk rustig. Het verhaal is gedrukt in een prettig leesbaar lettertype. Af en toe wordt er een woord afwijkend (groter, in een ander lettertype of cursief) geschreven. De pagina’s zijn verder rijkelijk gevuld met potlooktekeningetjes.

Collins geheime kanaal: Van underdog tot YouTube-ster is het eerste deel in deze serie over Collin. Het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook kinderen die moeite hebben met lezen, zullen dit boek kunnen waarderen door de lay-out en het prettige lettertype. Schrijfster Sabine Zett heeft met heel veel humor en herkenbare situaties een leuk verhaal neergezet. Door de vormgeving leest het boek snel. En als je het uit hebt, ben je erg benieuwd naar het tweede deel. Dat overigens al beschikbaar is, net zoals deel 3. De lol met Collin houdt dus voorlopig gelukkig nog niet op.

Recensie: Collins geheime kanaal: Van underdog tot YouTube-ster - Sabine Zett

Collins geheime kanaal - Collins geheime kanaal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De dertienjarige Collin wil héél graag een bekende YouTuber worden. Daarom begint hij zijn eigen kanaal!
    Helaas gaat dat niet helemaal volgens plan. Even vreest Collin dat hij in plaats van een ster de grootste loser van het universum wordt... maar gelukkig komt zijn beste vriend met een plan om hem te redden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Trivial Pursuit Live! 2 | 2 hartjes

  • Ja! Pretty Little Liars is weer begonnen

  • Eerste beelden Sisi tv-serie onthuld door Netflix

Zoek in artikelen