• onze waardering

Nieuwe vrienden - Louise Candlish RECENSIE

Recensie: Nieuwe vrienden - Louise Candlish

Jamie en zijn vriendin Clare wonen in een duur huis in Londen en naderen de 50. Clare werkt in het vastgoed, Jamie had een goede baan maar heeft die opgezegd en werkt nu als barista. Hij is financieel afhankelijk van zijn vriendin. Hij forenst met een waterbus van tussen huis en werk. Begin 2019 raken ze bevriend met een stel dat ruim twintig jaar jonger is. Melia is een collega van Clare, Kit reist iedere dag samen met Jamie met de waterbus. Op 27 december 2019 constateert Jamie dat Kit niet inscheept. Aan wal onderscheppen twee politierechercheurs hem, Kit is de kerst niet thuisgekomen en Melia heeft hem als vermist opgegeven. De politie lijkt Jamie te verdenken en hij geeft aan van niets te weten. Gedurende de uren daarna hij het hele verhaal van de vriendschap van hem en Clare met Melia en Kit met alle ups en downs.

Het verhaal over de vriendschap begint in januari 2019 en wordt van tijd tot tijd onderbroken met een hoofdstuk dat zich op 27 december 2019 afspeelt en het gesprek met de politierechercheurs betreft. De vriendschap met zowel Kit als Melia bleek een moeizame te zijn. Kit is een man die niet tevreden is met zijn leven. Het stel heeft financiële problemen en vooral Kit maakt geregeld stekelige opmerkingen over de financiële situatie van Jamie en Clare. Melia is zeer aantrekkelijk en het duurt dan ook niet lang voordat zij een affaire met Jamie begint. Een affaire die Jamie uit alle macht verborgen probeert te houden voor Clare.

Ongeveer halverwege het boek is het gesprek met de politierechercheurs afgelopen en komen de tijdlijnen samen. Het boek krijgt dan een chronologisch verloop. Louise Candlish heeft de situatie tot in detail neergezet en vanaf dat moment moet je voorbereid zijn op een aantal verrassende plottwists. Het duurt een poos voordat je weet wat er met Kit is gebeurd en of Jamie hier nu een rol in heeft gespeeld of niet. Het is een puzzel die soms wat ingewikkeld is en vraagt om even teruglezen hoe het nu ook alweer zat.

Nieuwe vrienden is geschreven vanuit het perspectief van Jamie en hij is als de vertellende ik voortdurend aan het woord. Dit maakt ook dat je situaties en andere personen ziet zoals hij ze wil laten zien. Eigenlijk is niemand echt sympathiek. Jamie stapelt verschillende verdachtmakingen op anderen, maar zijn eigen rol laat hij opvallend genoeg weg. Of hij wast zijn handen in onschuld.

Londen is de achtergrond waartegen het verhaal zich vrijwel volledig afspeelt, met de rivier de Theems als belangrijkste figurant. Afhankelijk van het weer, het tijdstip en de tijd van het jaar ziet de rivier er altijd anders uit.

Candlish heeft een prettige schrijfstijl die niet ingewikkeld is. Het leeftijdsverschil tussen de verschillende hoofdpersonen illustreert ze goed aan de hand van muziek, films en het omgaan met sociale media. De hoofdstukken zijn niet al te lang, maar bevatten soms wel wat veel bespiegeling en beschrijving. Af en toe mist het tempo dat je van een thriller verwacht. Al met al is Nieuwe vrienden een prima thriller die menigeen heel wat uurtjes leesplezier zal opleveren.

Recensie: Nieuwe vrienden - Louise Candlish

Nieuwe vrienden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Soms kan je leven ineens op zijn kop komen te staan. Het ene moment loopt alles op rolletjes: je woont met je partner in een prachtig huis in Londen, jullie zijn bevriend geraakt met het aantrekkelijke jongere stel Kit en Melia en samen met Kit reis je iedere dag per boot naar je werk. Het volgende moment komt Kit na de kerstdagen niet opdagen voor de bootreis naar werk en word je bij het van boord gaan onderschept door twee agenten: Kit blijkt al dagen spoorloos en Melia heeft hem als vermist opgegeven.

    Tijdens het verhoor wordt duidelijk dat de politie vermoedt dat jij iets met de verdwijning te maken hebt: jullie waren een paar dagen terug na werk wat gaan drinken om de vrije dagen in te luiden en getuigen hebben jullie op de boot terug naar huis ruzie zien maken. Dat is de laatste keer dat iemand Kit heeft gezien. Je bent geschokt. Hoe komen ze erbij? Jij en Kit zijn vrienden. Ze kunnen het aan Melia vragen, zij zal voor je instaan. Nee, wat er ook is gebeurd, jij bent onschuldig. Totaal onschuldig.

    Toch?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen