• onze waardering

Banketbakker - Claire Saffitz RECENSIE

Recensie: Banketbakker - Claire Saffitz

Het kookboek Banketbakker is geschreven door Claire Saffitz, a.k.a. Dessert Person. Als ondertitel wordt vermeld Leer beter bakken met de recepten van Claire Saffitz. Dat je beter gaat leren bakken zal zeker gaan gebeuren met dit kookboek. Het kookboek bestaat uit 7 hoofdstukken met recepten. Er is een hoofdstuk gevulde taarten, koekjes en repen, ontbijt en brunch en hartig gebak in het kookboek. Je vindt dus echt van alles wat. De receptenmatrix aan het begin van het kookboek is super origineel en handig. Er is in een soort grafiek uitgebeeld wat de moeilijkheidsgraad van een recept is en wat de totale bereidingstijd is. Het ziet er in eerste instantie een beetje rommelig uit, maar als je weet hoe je moet kijken, is het erg handig om een recept te kiezen. De totale bereidingstijd varieert van 5 minuten tot 12 uur, er zit dus een groot verschil in bereidingstijd. De moeilijkheidsgraad loopt van 1 tot en met 5. Als je naar de matrix kijkt zie je dat het boek veel recepten bevat met een moeilijkheidsgraad van 1 tot en met 3 en dat de bereidingstijd tussen de 1 en 2,5 uur ligt. Deze matrix geeft ook een duidelijk overzicht van welke gerechten er in het boek staan.  

Boven elk recept wordt er aan gegeven in welk seizoen het recept bereid kan worden. De meeste recepten zijn voor ieder seizoen geschikt, maar het is handig om snel te zien of de gebruikte producten verkrijgbaar zijn. Daarnaast wordt de actieve tijd aangegeven, dit is erg origineel in een kookboek. Hiermee wordt aangegeven hoeveel tijd je bezig bent met de handelingen exclusief de tijd in de oven of de tijd die nodig is voor het rijzen. De moeilijkheidsgraad wordt hier ook aangegeven. De recepten bevatten veel tekst en hebben wel erg kleine lettertjes. Je kan dit boek niet zo gemakkelijk neerzetten en van een afstandje kijken wat de volgende stap is in de bereiding. Aan het eind van sommige zinnen staat een nummertje dat refereert aan de nummers onderin de pagina. Onder een getrokken streep worden tips gegeven om bijvoorbeeld hoeveelheden te verdubbelen of om van te voren al iets klaar te maken.  

Bij de recepten staan naast een foto van het eindresultaat ook af en toe instructiefoto's. Deze foto's helpen je om bijvoorbeeld een speltcroissant of een brood op de juiste manier te vormen. Het visueel maken helpt bij het bereiden van het bakgerecht. Wat ook prettig is, is dat het aantal gram er ook bij staat. Zo staat achter bijvoorbeeld 1 eetlepel bakpoeder, hoeveel gram je dan precies nodig hebt. In het boek vind je een leuke variatie aan verschillende recepten. Daarnaast zijn het niet alledaagse gerechten en vind je leuke uitdagingen. Je gebruikt verschillende technieken in het boek, het boek is geschikt voor een beginnende bakker, maar ook voor de wat meer gevorderde bakker. 

Confettitaart 

Met deze taart is het echt tijd voor een feestje! De foto van de taart ziet er zo mooi, vrolijk en ook nog eens lekker uit dat hij echt van de pagina afspringt met de sprinkels. Deze wil je daarom echt maken. Je bent met de bereiding wel even mee bezig, maar dan heb je ook wat! De sprinkels kwamen bij mij helaas niet zo uit als op de foto, mogelijk heb ik toch de verkeerde gebruikt. Je hebt kunstmatig gekleurde sprinkels met een waslaagje nodig. Ook al is de taart niet helemaal hetzelfde zoals op de foto hij is gelukkig wel erg lekker! Er wordt Amerikaans cakemeel gebruikt voor de taart, er staat in de tips beschreven hoe je Amerikaans cakemeel kunt maken als je dit niet in de winkel kan vinden. Ik heb deze tip ook gebruikt en dat heeft goed uitgepakt. De taart heeft een lekkere smaak en is lekker luchtig gebleven. De 'klassieke roomkaasglazuur' smaakt goed bij de zoete taart. In dit glazuur is philadelphia verwerkt, dit was ook een tip in het boek. Dit zorgt voor een frisse smaak bij het zoete van de taart. Met deze taart zorg je dat een feest helemaal compleet is.

Zachte, knapperige focaccia, knoflook-rozemarijntopping  

Na een zoet recept wilde ik ook graag een hartig recept uit dit kookboek proberen. Het werd de focaccia voor bij een lekkere borrelavond. In het recept staan 4 verschillende soorten topping die je erop kan doen voordat je hem in de oven schuift. Zo kan je kiezen voor een gebakken bloemkool en voor een tomaat- knoflook en tijmtopping. Zelf koos ik voor de knoflook en rozemarijntopping. De stappen voor de bereiding staan met instructiefoto's aangegeven. Op één van de foto's is te zien dat door het gist en de olie grote luchtbellen ontstaan tijdens het kneden van het deeg. Deze had ik niet, maar het brood was gelukkig wel erg luchtig. Het is een leuk werkje om helemaal zelf zo'n lekker brood te maken. Er wordt best wat olie gebruikt waardoor het een beetje vettig aanvoelt. Bij mij moest de focaccia langer dan aangegeven in de oven. Door het rijzen duurt het even voordat je de focaccia kunt eten, dus begin op tijd. De langere bereiding is het wel helemaal waard. De focaccia was zo lekker dat ik zeker de andere 3 ook een keer zou willen proberen.  

Het kookboek Banketbakker van Claire Saffitz verdient zeker 4 hartjes. Je vindt echt voor elk moment een lekker recept, voor bij een verjaardag tot bij een borrel. De grote variatie aan recepten van hartig tot zoet is erg fijn. Je moet wel even door hebben hoe het boek werkt aangezien er zoveel tekst in staat en de stappen zeer uitgebreid zijn. De hoeveelheid tekst had minder gekund. Er is veel aandacht besteed aan de teksten en lay-out. Dit is te zien aan de matrix als inhoudsopgave, de actieve tijd en de tips die met cijfers door de bereidingswijze heen lopen.

Recensie: Banketbakker - Claire Saffitz

Banketbakker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Banketbakker' is het perfecte bakboek voor iedereen! Claire Saffitz, banketbakker en bekend van YouTube-kanaal 'Dessert Person' en 'Bon Appétit', spreekt met 'Banketbakker' zowel de beginnende als gevorderde thuisbakker aan. De recepten zijn onderverdeeld in vijf categorieën en zijn, voor wie dit boek openslaat, meteen overzichtelijk te zien in de bakmatrix op basis van moeilijkheidsgraad en tijdsduur. De recepten van Claire, a.k.a. 'Dessert Person', variëren van eenvoudige maar verfijnde lekkernijen tot en met ‘weekendprojecten’. De recepten zijn duidelijk geschreven met gedetailleerde tips en gecompliceerde bakprojecten worden stapsgewijs in beeld gebracht. Praktische do’s and don’ts en probleemoplossers bij elk recept, maken van 'Banketbakker' het perfecte bakboek voor iedereen. Heb je net het plezier van bakken ontdekt, ga dan aan de slag met eenvoudiger recepten als kruidige honing roggecake. Wie meer ervaring heeft waagt zich aan een 'croquembouche' of spelt-croissants. Van de basis als briochedeeg, frangipane en soesjesdeeg tot en met koekjes, desserts, laagjestaarten en hartige baksels. Verbeter je bakkunsten met 'New York Times bestseller' 'Banketbakker' en bak voortaan vol zelfvertrouwen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen